Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi razgovarao sa delegacijom Saveta EU – Radne grupe za Zapadni Balkan (COWEB)

24 aprila, 2024

 
Priština, 24. april 2024
 
Prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, zajedno sa ministrom Unutrašnjih Poslova, Xhelalom Sveçlom, ministarkom Ekonomije, Artanom Rizvanolli i ministarkom Pravde, Albulenom Haxhiu razgovarali su sa delegacijom Saveta EU – Radne grupe za Zapadni Balkan (COWEB). Prisutno je bilo 25 diplomata iz zemalja članica, kao i predstavnici Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) i Spoljne službe Evropske Unije (EEAS).
 
Tokom svog izlaganja i odgovora na pitanja prisutnih delegata, zamenik premijera Bislimi je govorio o putu i ciljevima Kosova u evropskim integracijama, sa akcentom na tretmanu i postizanju konsenzusa oko dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU, članstva u međunarodnim organizacijama, posebno u Savetu Evrope, gde je naša zemlja, nakon uspešnog prolaska preliminarnih faza, sada u poslednjem koraku neophodnim za postizanje ovog uspeha, a razgovarano je i o Planu rasta Evropske Unije.
 
Govorio je i o unutrašnjem radu institucija, putanji napretka i razvoja u kojoj se naša zemlja nalazi, ističući pozitivne makroekonomske pokazatelje, od ekonomskog razvoja i rasta zaposlenosti do povećanja stranih direktnih investicija između ostalog.
 
Dalje, naglasio je da nepravedne mere EU prema Kosovu treba što pre otkloniti, pošto su svi uslovi iz Bratislavskog sporazuma već ispunjeni, i ponovo je izneo naš stav da predlog da se odobri vizna liberalizacija za ilegalne pasoše KU, je kontradiktorna i ista narušava suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo.
 
Povodom procesa dijaloga sa Srbijom, zamenik premijera se osvrnuo na eskalacije na terenu od strane srpske strane i njihovo kontinuirano kršenje Briselskog sporazuma i Ohridskog implementacionog aneksa, kao i na neprihvatanje ovih sporazuma i odbijanje da ih potpišu, kontinuirano dokazuju kroz javne izjave državnih lidera  pečatiran pismom bivše premijerke Srbije, upućenom Evropskoj Uniji prošlog decembra.
 
Zahvalivši im se na razgovoru i sastanku, zamenik premijera Bislimi je poželeo delegaciji produktivan i plodonosan boravak na Kosovu.

 

Last modified: 24 априла, 2024

Comments are closed.

×