Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi učestvovao je na otvaranju Centra za studente sa posebnim potrebama na Univerzitetu u Prištini

19 aprila, 2024

Priština, 19. april 2024

Prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, učestvovao je na otvaranju Centra za studente sa posebnim potrebama na Univerzitetu u Prištini.

U svom govoru tokom ovog događaja, on je naveo da otvaranje ovog centra predstavlja važan korak ka sveobuhvatnom obrazovanju studenata u našem obrazovnom sistemu.

„Zajedno sa našim partnerima, posvećeni smo tome da ovaj projekat bude deo naših napora da zadovoljimo obrazovne zahteve i potrebe svih studenata, povećavajući prostore jednakosti u našim akademskim objektima i istovremeno pružajući kvalitetne i neophodne usluge“, rekao je.

Zamenik premijera je dodao da je Vlada Republike Kosovo rešena da stvori pogodnu i podsticajnu sredinu za studente sa posebnim potrebama, stoga je ovaj centar važan resurs za poboljšanje obrazovnih usluga i za najbolju moguću pripremu studenata za njihovu uspešnu budućnost gde god odluče da se angažuju.

„Sada kada pokušavamo da izgradimo bolje i inkluzivnije društvo na Kosovu, veoma je važno da škole pružaju jednake mogućnosti za svakog od nas. Svaki student mora da ima neophodnu podršku, kako bi razvijao svoje potencijale i dao doprinos budućnosti naše zemlje“, rekao je potpredsednik Vlade.

U nastavku zamenik premijera zajedno sa predstavnikom UNDP-a ,Nunom Kueirosom i ostalim učesnicima, obišao nove prostorije novootvorenog Centra. Projekat je finansiran od UNDP-a, Kosovski Forum Ograničene Sposobnosti (FKAK), kao i uz podršku Vlade Republike Kosovo i Američke Privredne Komore.

Celi govor zamenika premijera Bislimija:

Poštovana Prorektorko, gđa. Llullaku,
Poštovani g. Kueiros iz UNDP-a,
Poštovani g. Kadriu iz udruženja Kosovskog Foruma Ograničenih Sposobnosti, poštovani Leonarde, poštovani Halile,
Poštovani prodekani, profesori, studenti, poštovani prisutni,

Danas imam posebnu čast da sa vama proslavim inauguraciju Centra za podršku studentima sa posebnim potrebama u okviru Univerziteta u Prištini. Ovaj događaj za mene predstavlja važan korak ka inkluzivnom obrazovanju i inkluziji svih studenata u naš obrazovni sistem.

Zajedno sa našim partnerima, posvećeni smo tome da ovaj projekat bude deo naših napora da zadovoljimo obrazovne potrebe i zahteve svih studenata, povećavajući prostor jednakosti u našim akademskim objektima i istovremeno pružajući kvalitetne i neophodne usluge.

Poslednji put kada smo se okupili na početku inicijative, još jednom sam pomenuo da je Vlada Republike Kosovo rešena da stvori pogodno okruženje za podršku studentima sa posebnim potrebama. Stoga je ovaj centar, po mom mišljenju, važan resurs za unapređenje obrazovnih usluga i za bolju pripremu studenata za uspešnu budućnost gde god da se odluče za angažovanje.

Sada kada pokušavamo da izgradimo bolje i inkluzivnije društvo na Kosovu, veoma je važno da škole pružaju jednake mogućnosti za svakog od nas. Svaki student mora imati neophodnu podršku, kako bi razvio svoje potencijale i doprineo budućnosti naše zemlje.

Naša stalna posvećenost, uključujući deljenje tehnološke opreme i povećanje broja asistenata za studente sa posebnim potrebama, pokazuje našu posvećenost ovom izazovu. Ali svakom od nas je jasno da imamo još mnogo toga da uradimo, uprkos činjenici da su sve aktivnosti i obaveze koje je naveo prorektorka Llullaku impresivne i ostavljaju prostor za nadu da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih aktivnosti.

Saradnja i koordinacija sa našim partnerima je neophodna da bi ovi projekti bili uspešno završeni. Uključivanje i podrška učenika sa posebnim potrebama za nas nije samo programski zadatak, već važna i vredna misija.

Zahvaljujem se svakom od vas na posvećenosti i saradnji.

Last modified: 22 априла, 2024

Comments are closed.

×