Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti obeležio spomen masakra u Dyziju

18 aprila, 2024

Dyz, Podujevo, 18. april 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, nakon odavanja počasti povodom Dana palih boraca opštine Priština, danas je odao počast i u Podujevskom Dyzu. Na 25. godišnjicu masakra koji su počinile oružane snage Srbije, tamo je obeležen spomen preko 200 ljudi.

„Srpske snage ovde na teritoriji Golaka i Lapa, u Dyzu i Koliću, ubile su preko 200 nenaoružanih, bespomoćnih civila, ne štedeći starce i malu decu. Do danas, iako imamo slobodu, nezavisnost, državu i demokratiju, nemamo pravdu za ove strašne gubitke koje su doživeli ljudi, posebno porodice“, rekao je premijer Kurti.

Premijer Kurti je rekao da je cela istina u arhivima u Beogradu, tamošnjoj vojsci i policiji. On je ponovio potrebu za pravdom i poziv tužilaštvu i našem pravosuđu da saslušaju svedoke, prikupe materijalne dokaze i krenu sa optužnicama, suđenjima i kaznama u odsustvu.

„Ne smemo zaboraviti da sloboda koju uživamo, ali i obaveze koje imamo u državi imaju korene u krvi palih boraca, koja se ne može iskupiti, i njihovih imena koja se ne mogu zaboraviti, jer već pripadaju istoriji našeg naroda“, zaključio je premijer, odajući počast herojski palim borcima u Dyzu, Lapu i Golaku, i širom Kosova.

U ovom odavanju počasti, premijera Kurtija pratili su ministar Odbrane, Ejup Maqedonci, predsednik opštine Podujevo, Shpejtim Bulicqi, poslanici Skupštine Republike Kosovo, kao i predstavnici centralnih i lokalnih institucija.

Cela izjava premijera Kurtija:

Pre 25 godina, realizujući genocidni projekat za istrebljenje Albanaca, snage Srbije ovde na teritorijama Golaka i Lapa, u Dyzu i Koliću, ubile su preko 200 nenaoružanih, bespomoćnih civila, ne štedeći starce i malu decu. Do danas, iako imamo slobodu, nezavisnost, državu i demokratiju, nemamo pravdu za ove strašne gubitke što je doživeo narod, a posebno porodice, i za ove otvorene rane koje krvare od jer i nalogodavci i izvršitelji se nikada nisu suočili sa pravdom.

Ovde u Dyzu ima 36 grobova, ali ukupno ima ih 200, jer su pre 25 godina sredinom aprila stanovnici ovih krajeva pokušali da nađu put spasa u selima kao što su Makoc, Llukar, Grashtice, Dyz i Kolić, odnosno, ovo su bila mesta u koje su pokušali da se spasu, ali su ih pratile snage koje nisu imale dileme o ubijanju Albanaca. Jedine dileme koje su imali bile su kako da otklone tragove zločina, kako da eliminišu leševe i da na taj način ne saznaje se za taj zločin.

Istina je zna. Cela istina je u arhivima u Beogradu, tamošnje vojske i policije. Ali, potrebna nam je pravda i zbog toga još jednom pozivam tužilaštvo i pravosuđe ovde, da učine sve što mogu i znaju, da saslušaju sve svedoke, prikupe materijalne dokaze i krenu sa optužnicama, sa suđenjima i kaznama u odsustvu za ubijene ovog regiona.

Jer ne smemo zaboraviti da sloboda koju uživamo, ali i obaveze koje imamo u državi imaju korene u krvi palih boraca, koja se ne može iskupiti, i njihova imena koja se ne mogu zaboraviti, jer već pripadaju istoriji našeg naroda.

Slava svim palim borcima i martirima, ovde u Dyzu, u Lapu i Golaku i širom Kosova, koji su junački pali pre četvrt veka!

 

 

Last modified: 18 априла, 2024

Comments are closed.

×