Zyra e Kryeministrit

Generalni Konzulat Republike u Strazburu organizovao prijem povodom uspešnog glasanja u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope

16 aprila, 2024

Strazbur, 16. april 2024

Sinoć je u Strazburu u Francuskoj, u tamošnjem Generalnom Konzulatu Republike Kosovo, organizovan prijem povodom uspešnog glasanja u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope sa 131 glasom podrške članstvu Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zamenica premijera i ministarka Spoljnih Poslova i Dijaspore, Donika Gervalla-Schwarz, ambasador Kosova u Strazburu, Lulzim Hiseni i zamenik ministarke Spoljnih Poslova i Dijaspore, Kreshnik Ahmeti, zahvalili su se prisutnim gostima i prijateljima naše zemlje na kontinuiranoj podršci i angažovanju do punopravnog članstva Kosova u Savetu Evrope.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani članovi Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope i stalni predstavnici država članica,
Dragi prijatelji,

Zadovoljstvo mi je poželeti vam dobrodošlicu večeras, da nam se pridružite u proslavi ovog velikog dostignuća. Dobre vesti za naše građane, za našu zemlju i za naš kontinent. I drugo, sve ovo, na 75. godišnjicu Saveta Evrope, čuvara naših zajedničkih vrednosti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

Danas smo zaključili veoma važan korak ka našem pristupnom putu u Savet Evrope. Ne naše reči, već naši postupci u poslednjih nekoliko godina jasno su pokazali da čvrsto verujemo i da se pridržavamo vrednostima za koje se ova organizacija zalaže.
Verujemo i držimo se ljudskih prava, koja spajaju univerzalnost i jednakost, ljudsko dostojanstvo i društveni prosperitet.

Verujemo i držimo se vladavine prava: zakonodavstvo koje stoji iznad svih nas sve nas ujedinjuje, štiti i brani svakoga po pravima i slobodama svakoga.
Verujemo i držimo se demokratije: volje naroda, koju predstavljaju odgovorni predstavnici i koju donose odgovorni zvaničnici.

Upravo te vrednosti u koje verujemo i kojih se pridržavamo trebalo bi da postanu naše participativno članstvo u Savetu Evrope i svakodnevna realnost u našoj domaćoj implementaciji. Zato smo pred Vama izneli spisak obaveza koje smo obavezani da realizujemo. Želimo da postanemo članovi jer želimo da doprinesemo i da imamo koristi. Doprinos kao država, koristi kao građani.

Dame i gospodo,

Naša privrženost ovim vrednostima danas je zvanično priznata od strane pokretačke snage demokratije za koju se zalaže Savet Evrope, a to je njegova Parlamentarna Skupština. Izveštaj je jasno ukazao da je Kosovo ispunilo preduslove i da je ispunilo sve kriterijume potrebne da postane članica Saveta Evrope. Glasanje preko 82% članova PSSE bila je velika potvrda rekorda naše države u pogledu ovih vrednosti.

Ovo je rezultat napornog rada, saradnje, javnih aktivnosti i nebrojenih sastanaka. Stoga bih želeo da se zahvalim našoj ministarki Spoljnih Poslova i Dijaspore, mojoj zamenici Doniki Gervalli, njenom zameniku Kreshniku Ahmetiju, našem ambasadoru u Strazburu, Lulzimu Hiseniju i našoj parlamentarnoj delegaciji u PSSE, na njihovoj nepokolebljivoj posvećenosti da Kosovo vide kao članicu Saveta Evrope.

Takođe bih želeo da izrazim svoju zahvalnost svima vama na podršci i partnerstvu koje ste nam pokazali tokom ovog veoma važnog i istorijskog procesa.

Želim da se zahvalim članovima Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope što su ostali verni principima ove organizacije i što su danas glasali za naše pristupanje. Posebno se zahvaljujemo liderima najvećih političkih grupa u PSSE, posebno g. Franku Schwabeu, g. Davoru Stieru i g. Iulianu Bulaiu.

U našem putu ka članstvu u Savetu Evrope, posle PSSE ostaje poslednji korak.
Kao Premijer, slušam i pratim poslanike od kuće. Nadam se da će u maju to učiniti i Komitet Ministara.

Mnogo Vam hvala!
Živeli!
Gëzuar!

Last modified: 17 априла, 2024

Comments are closed.

×