Zyra e Kryeministrit

Odata je počast, sećanjem ne žrtve porodica Bogujevci, Duriqi i Llugaliu povodom 25. godišnjice masakra u Podujevu

28 marta, 2024

Podujevo, 28.03.2024

Na 25. godišnjicu masakra koji je u Podujevu izvršila srpska jedinica „Škorpioni“, premijer Republike Kosovo Albin Kurti odao je počast na groblju porodica Bogujevci, Duriqi i Ljugaliu.

Kao što su bile ujednjene porodice Bogujevci, Duriqi i Llugaliu, premijer je rekao da smo i mi danas ujedinjeni u znak sećanja i u čast njihovog pada za zemlju Kosova i za slobodu naroda.

„One nas podsećaju koliko je visoka bila cena države i slobode koju danas imamo , kako su koreni države i slobode u krvi mučenika i palih boraca. Istovremeno, naš glas će biti sve snažniji, i institucionalno i kao građani, za tražanje pravde“, naglasio je premijer.

Među preživelima ovog masakra, premijer je pomenuo Sarandu Bogujevci, sada poslanicu i potpredsednicu Skupštine Republike Kosovo, koja je zajedno sa ostalim preživelima izdržala rafal metaka i koja je danas među svedocima genocida Srbije na Kosovu.

Ističući potrebu za institucionalnom pravdom na Kosovu iu regionu, premijer Kurti je nastavio pozivajući Tužilaštvo na Kosovu da radi na gonjenju zločinaca i donošenju pravde, što bi se okončalo stavljanjem iza rešetaka gnusnih ubica porodice Bogujevci, Duriqi i Llugaliu.

Slično se izrazio Enver Duriqi, čije je četvoro dece, starosti 3, 5, 8 i 10 godina, ubijeno u ovom masakru, zajedno sa suprugom i roditeljima.

“Održano je suđenje teka tako i rekao bi da oni imaju svoje metode, ignorišu, ne sude, ne priznaju zločine, ali bez obzira na sve, mi ćemo biti još jači”, rekao je Duriqi.

Kurtijem, u znak sećanja na žrtve ovog masakra bili su i prvi zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Arbërie Nagavci, ministar kulture, omladine i sporta, Hajrulla Çeku, ministar odbrane, Ejup Maqedonci, predsednik opštine Podujevo, Shpejtim Bulliqi, kao i zamenici ministara i poslanici Skupštine Kosova.

Kompletna izjava premijera Kurtija kod porodica Bogujevci i Llugaliu:

Porodice Bogujevci, Duriqi i Llugaliu su bile zajedno, ali i mi smo danas ujedinjeni u sećanju i u čast njihovog pada za zemlju Kosova i za slobodu naroda.

One na podsećaju kolika je bila cena države i slobode, koju danas imamo , kako su koreni države i slobode u krvi mučenika i palih boraca , ali će u isto vreme naš glas biti sve jaći i institucionalno i kao i građanu u traženju pravde.

Ubijeno je sedam žena i sedmoro dece. Deca su bila uzrasta od 2 do 15 godina i tim povodom je održan sudski proces u Srbiji, gde je osuđeno nekoliko pripadnika ozloglašene jedinice „Škorpion“, koji su takođe počinili ubistva u srebreničkom masakru u genocidu u Bosni i Hercegovini a koji su osuđeni na najviše 20 godina, bez pokajanja,i kada su izdržali dve trećine kazne, pušteni su na slobodu. Njihov vođa Saša Cvjetan uhapšen je u decembru 2022. godine u Atini, u Grčkoj, kao šef tamošnjeg narko kartela.

Ovo pokazuje koliko su ratni zločinci i organizovani kriminal u miru blisko povezani jedni sa drugima, ali nam je potrebna institucionalna pravda na Kosovu, ali i u regionu, jer najveći broj zločinaca i dalje predstavlja eksponent organizovanog kriminala i oni, kao što znate , ne nalaze se na Kosovu. Ali, još jednom pozivamo državno tužilaštvo da učini više da ove gnusne ubice porodica Bogujevci, Duriqi i Llugaliu budu iza rešetaka, jer je izvršilaca i nalogodavaca ove genocidne zločinačke ekspedicije bilo mnogo više nego onih koji su se suočili sa sudskim procesom , gde, kako je poznato u Srbiji, nije bilo pravde za ove porodice.

Zahvaljujući raznim humanitarnim organizacijama poput one Nataše Kandić u Srbiji, Srbija je bila prinuđena da organizuje proces, međutim, koji nije doneo rehabilitaciju za žrtave , nije doneo odgovarajuću kaznu zločincima. Među onima koji su ovde masakrirani bila je i Saranda Bogujevci, koja je preživela 16 metaka, pa je pre 25 godina nežno telo Sarande Bogujevci, tada maloletne, završilo sa 16 metaka, a petorica koji su preživeli ovaj masakr bilo je pravo čudo i danas oni su svedoci genocida Srbije na Kosovu.

Potpuna izjava premijera Kurtija na odavanju počasti na groblju porodice Duriqi:

Dakle, Enverova žena, četvoro dece, i oba roditelja su ubijeni, a sada ima ponovo četvoro dece koja su obnovila imena predaka iz iste porodice. Ovo pokazaju kako život i narod pobeđuje uprkos zločinima koje su počinili neprijatelji naše zemlje koji su i dalje nekažnjeni i nepokajani. Slava Albionu, Mimozi, Arbëru, Dafini, gospođi Fitnete i roditeljima Envera, Esme i Hamdie i uvek ćemo im biti dužni našu brigu.
Još jednom pozivamo Tužilaštvo da se angažuje da ubice, i kao izvršioci i kao nalogodavci, što pre budu iza rešetaka. Njihova slava i pamćenje se nikada ne gase, kao što se njihova krv nikada ne gubi.

 

Last modified: 28 марта, 2024

Comments are closed.

×