Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti na Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom: Država i Vlada moraju da se dokažu najviše i prvo tamo gde su potrebe najveće, a mogućnosti najmanje

21 marta, 2024

Priština, 21. mart 2024

„Veoma sam srećan što mogu da vam svima poželim dobrodošlicu u Kancelariji Premijera, na Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom, što nas čini još svjesnijim odgovornosti koju imamo da obezbedimo najravnopravnije i dostojanstvenije uslove i pristup za sve, a da nikoga ne ostavimo iza sebe” rekao je premijer Republike Kosovo, Albin Kurti na sastanku sa nekim od zaposlenih kroz Meru 1.6. Podrška osobama sa ograničenim sposobnostima.

Drago mi je što vas mogu dočekati kao zaposlenih i zanima me više o vašim iskustvima na radnim mestima koje imate, rekao je premijer.

U srdačnom susretu kod premijera preneli su svoja iskustva na radnim mestima, kao i praksi sa dualnim obrazovanjem: Vjosa Asllani, Hanife Raci, Genc Beqiri i Agron Bilalli.

Razgovarano je o obavljenom radu u pet centara za Daun sindrom na Kosovu, u Prištini, Prizrenu, Uroševcu, Mitrovici i Gnjilanu, gde je direktnih korisnika usluga preko 300 osoba sa Daunovim sindromom i drugim intelektualnim invaliditetom.

„Za nas kao udruženje nije bio lak put do ovde. Postigli smo zajedno uz podršku institucija, prijatelja i kolega“, rekla je Sebahate Hajdini Beqiri, izvršna direktorka Udruženja osoba sa Daunovim sindromom na Kosovu.

„Država i Vlada moraju da se dokažu najviše i prvo tamo gde su potrebe najveće, a mogućnosti najmanje. Zato želimo da razgovaramo kako možemo bolje i više raditi nego do sada“, rekao je premijer.

Dok je zamenik ministra Finansija, Rada i Transfera, Agon Dobruna, ponovio opredeljenje MFRT za dalju podršku ostvarivanju prava za osobe sa Daunovim sindromom i osobe sa ogranišenim sposobnostima.

Na sastanku je istaknut cilj inkluzivnosti i ravnopravnosti u obrazovanju, za šta je Vlada angažovala 250 asistenata za decu sa posebnim potrebama u školama, a do kraja mandata planiramo da ih imamo 500.

Naglašeno je da dok su studije sada besplatne, stipendirano je 13 studenata sa ograničenim sposobnostima. Dok je kroz meru 1.6 Podrška zapošljavanju lica sa posebnim potrebama zaposleno 239 lica, od čega 119 muškaraca i 120 žena.

Premijer Kurti se zahvalio Downn Syndrom Kosova na saradnji, doprinosu kako u vidu ideja tako i aktivnosti koje razvija. „Drago mi je što ste deo razvoja politike u kabinetu premijera, uključujući i Strategiju za osobe sa ogranišenim sposobnostima 2024-2029“, rekao je on.

Last modified: 22 марта, 2024

Comments are closed.

×