Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti posetio Ginekološku kliniku: „Život se ovde rađa, čak i najkraći trenuci postaju odlučujući“

8 marta, 2024

Priština, 08. mart 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, u pratnji ministra Zdravlja, Arbena Vitie, tokom dana posetio je Univerzitetski Klinički Centar Kosova, odnosno Kliniku za Akušerstvo i Ginekologiju, gde ih je dočekao direktor BUKSK, Elvir Azizi, direktor UKCK, Osman Hajdaraj, direktor ginekologije Zef Ndrejaj i zdravstveno osoblje ove klinike.

Premijer Kurti je izvršio svoju posetu u Ginekološkoj klinici kako bi izbliza video radove na renoviranju četiri odeljenja ove klinike koje obuhvataju ukupno 13 odeljenja koje ova klinika ima. Ova renoviranja pokrivaju površinu od 5000m2 i obuhvataju hodnike, sobe, krevete.U okviru ovog projekta renoviranja uključena je i digitalizacija ulaznog dela Klinike, što će olakšati rad osoblju i minimizirati duga čekanja pacijenata na usluge.

Tihi i živi heroji rada, tako je premijer Kurti nazvao ljude belih mantila kojima je izrazio duboku zahvalnost za njihovu posvećenost, doprinos, rad i nezaustavljivo zalaganje. “Iskoristit ćemo ovu posetu da vratimo mali deo neizmernog duga koji je u principu nepovratan“, zaključio je premijer.

U međuvremenu, ministar Zdravlja, Arben Vitia je rekao da, kao što smo se dogovorili da ginekologija bude prioritet ove vlade za investicije i poboljšanje uslova za naše žene i devojke, srećan sam što smo skoro pri kraju poslova o kojima smo razgovarali, koji su se nam u početku činili nemogućim.

„Srećan sam što će nakon ovih renoviranja Vaši uslovi i Vaš potencijal da pružite najbolje usluge našim pacijentima biti na drugom nivou“, rekao je on, zahvalivši se direktorima BUKSK-a i UKCK-a- na izuzetnoj saradnji i koordinaciji u postizanju ovog cilja.

Ovom prilikom direktor ginekologije dr. Zef Ndrejaj rekao je da se u okviru ovog projekta na kojem se radi, biti uvedene 3 nove usluge nakon renoviranja koji se radi u Ginekološkoj klinici, usluge koje obuhvataju medicinsku potpomognutu oplodnju, za koju se očekuje da se uskoro funkcioniše, pošto je oprema već na tender, Fetalna medicina i Služba za amnoicentezu,pri čemu ovo drugo znači identifikaciju anomalija kod dece u majčinoj utrobi od prvih meseci njihovog formiranja. On je dodao da će ove usluge po prvi put biti pružene u Republici Kosovo, u UKCK-u, odnosno na Ginekološkoj klinici.

Premijer u pratnji ministra Vitie, direktora BUKSK-a, Elvira Azizija, direktora UKCK-a, Osmana Hajdaraja i direktora ginekologije, Zefa Ndrejaja, održali su sastanak sa osobljem ove klinike, koji su izrazili zahvalnost za podršku koja dolazi od Vlade kroz stvaranje i unapređenje uslova za rad, što za njih znači i veći podsticaj i posvećenost u pružanju kvalitetnijih usluga pacijentima.

Izjava premijera Kurtija:

Hvala vam puno dr Zefe,
Hvala svima na ovom toplom gostoprimstvu,

Dozvolite mi prvo da svim damama poželim sretan 8. mart – Međunarodni dan žena, jer je bilo duge borbe koja još uvek nije završena, za rodnu ravnopravnost koja je u osnovi društvene ravnopravnosti. I verujem da to moramo da svedočimo svakog dana, ne samo 8. marta, već se 8. marta sećamo onih žena koje su decenijama, ne samo ovog veka, već i prošlih i ranijih vekova, dale doprinos i žrtvovale se da budemo jednaki na poslu i u životu.

Čestitam dr Zefiju, zahvaljujem se dr Landritu što je pratio mene i ministra Arbenija, dva direktora BUKSK-a i UKCK-a, dok smo prolazili kroz hodnike i ovih soba koje se renoviraju u ukupno četiri odeljenja, odnosno Odeljenju za porodilje nakon prirodnog porođaja; Porodilje nakon porođaja carskim rezom, ali i ulazu u klinici ovde, odnosno sa prijemnom ambulantom i Specijalističkom klinikom. Ukupno oko 2,5 miliona evra, pri čemu ne treba zaboraviti ni klimatizaciju i centralnu ventilaciju, što je od posebnog značaja, i digitalizaciju usluga koja povećava kvalitet usluga, ali i transparentnost procesa i odgovornost ljudi koji su odgovorni .

Posebno sam se obradovao kada sam saznao da više neće biti sobe sa 7 do 9 ležaja, već maksimalno 2 ležaja, što je veoma važno za uspeh usluga koju pruža osoblje, ali i za uslove u kojima se pacijent tretira.

Ove 3 nove usluge su takođe dobre vesti, medicinski potpomognuta oplodnja, kao i fetalna medicina i amniocenteza, što će nesumnjivo povećati rejting UKCK-a, uopšte, a posebno Ginekološke klinike. Ali u isto vreme, paralelno, kao što znamo i iz politike, očekivanja pacijenata će se povećati, odnosno kada pacijentima kažete da pružate više usluga i da ste podigli kvalitet usluga, njihova očekivanja će se automatski podizati, tako da moramo zajedno, ispuniti ta očekivanja što je bolje moguće, i to sa lakoćom i brzinom.

Hvala vam na kraju za ono što je najvažnije, za doprinos, posvećenost, rad, zalaganje ne samo svakog dana i svakog sata, već možda i svakog minuta i svake sekunde, jer se tu rađa život i vrlo kratki trenuci postaju odlučujući.

Prema tome, vi ste tihi, živi junaci rada koji nikada neće moći dobiti javno priznanje koje zaslužuju, ali iskoristimo ovu posetu da vam vratimo mali deo neizmernog duga koji je, u principu, nepovratan.

Još jednom vam čestitam i želim vam uspeh u budućnosti.

Last modified: 8 марта, 2024

Comments are closed.