Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi se sastao sa emisarom EU, Lajčakom

5 marta, 2024

Priština, 05. mart 2024

Prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, primio je na sastanku Specijalnog Predstavnika Evropske Unije za dijalog Kosovo-Srbija, Miroslava Lajčaka.

Na sastanku se govorilo o daljem napretku i unapređenju implementacije Osnovnog Sporazuma. S tim u vezi, zamenik premijera Bislimi je ponovio da se sporazum mora primeniti kroz pravičan, jednak i izbalansiran plan redosleda između strana. On je rekao da je potpisivanje sporazuma garancija za njegovo prihvatanje i sprovođenje. S tim u vezi, odbijanje Srbije i pismo premijerke Brnabić prošlog decembra ne doprinose pozitivno duhu dijaloga i punoj primeni sporazuma.

U međuvremenu, što se tiče kaznenih mera protiv Kosova, zamenik premijera Bislimi je zatražio njihovo uklanjanje što je pre moguće, pri čemu je naveo da su one nepravedne i da se moraju preduzeti konačni koraci ka njihovom uklanjanju.

Štaviše, u vezi puta Republike Kosovo ka članstvu u Savetu Evrope, emisar Lajčak je pojasnio da članstvo Kosova u ovoj organizaciji nije povezano sa procesom dijaloga, i da su to dva odvojena procesa.

U vezi sa Uredbom CBK-a, zamenik premijera Bislimi je pojasnio da ovo nije deo procesa dijaloga i nije predmet pregovora između strana. Takođe, uverio je g. Lajčaka da je Vlada zainteresovana da obezbedi nastavak finansijske podrške Srbije kosovskim Srbima u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Tokom sastanka pokrenuta su i druga pitanja u vezi sa procesom dijaloga, kao što je napredak u implementaciji energetskog sporazuma sa akcentom na nekooperativni pristup u pogledu održavanja interkonektivnih linija; ona za registarske tablice i telekomunikacije. U vezi sa ovim poslednjim, razmotrena je zabrinutost u vezi sa stalnim kršenjima i mešanjem frekvencija od strane Srbije na teritoriji Republike Kosovo, zabrinutost koju su izneli i RAEPK i NKM.

Zamenik premijera Bislimi se takođe osvrnuo na pitanje nelegalnih pasoša KU, na čemu je podvukao da je ovaj predlog i dalje nepravedan i da šteti procesu dijaloga.

U zaključku, upoznao je emisara sa koracima koje Vlada preduzima, kao što je podrška sa dve hiljade radnih mesta u četiri severne opštine, kao i pomenuo je najnoviji izveštaj UNDP-a u kome je utvrđeno povećanje osećaja sigurnosti među Srbima Kosova, sa 15,3% i 33,8% koliko je bilo u prethodne dve godine, na 37,6%.

Last modified: 6 марта, 2024

Comments are closed.