Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti sastao se sa državnim sekretarom za Severnu Irsku, Chrisom Heaton-Harrisom

29 februara, 2024

Belfast, 29. februar 2024

Drugi dan u Belfastu počeo je sastankom Premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija sa državnim sekretarom za Severnu Irsku, Chrisom Heaton-Harrisom u istorijskom „Zamku Hilsboro”.

U razgovoru između njih, premijer Kurti je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Kosovu decenijama. On je govorio o izazovima i mogućnostima koje Kosovo ima kao višejezična i sveobuhvatna država. Premijer je istakao posvećenost i zalaganje naše Vlade integraciji nevećinskih zajednica, posebno u državne institucije.

Govoreći o suočavanju sa prošlošću, sekretar Heaton-Harris je rekao da je važno pamtiti prošlost, ali i graditi na njoj, za bolju sadašnjost i budućnost, posebno za mlade i nove generacije koje žele prosperitet, bez obzira iz koje zajednici dolaze.

Premijer je naveo pritiske i pretnje sa kojima se suočava srpska zajednica na Kosovu, a posebno policajci ove zajednice, od zvaničnog Beograda. Premijer je istakao da srpski građani Kosova žele da se osećaju bezbedno i zaštićeno kao i svi ostali građani države. Oni sarađuju sa policijom na severu Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i kriminalnih aktivnosti koje negativno utiču na njihov svakodnevni život.

U svetlu ove diskusije, ali i šire o izazovima sa kojima se naša zemlja stalno suočava, premijer Kurti je izrazio interesovanje da čuje više o iskustvima Severne Irske u zbližavanju zajednica. Strane su istakle spremnost za proširenje saradnje u oblastima kao što su ekonomija, kultura i tehnologija.

Na kraju sastanka, premijer se zahvalio sekretaru Heaton-Harrisu na prijateljskom razgovoru, razmenjenim idejama i iskustvima.

Sekretar Heaton-Harris pratio je premijera u obilasku više od dva veka starog i impozantnog „Zamka Hilsboro“, gde su posmatrali njegovu impresivnu i fascinantnu veličinu.

Last modified: 29 фебруара, 2024

Comments are closed.

×