Zyra e Kryeministrit

Izjava Premijera Republike Kosovo, Albin Kurti, u vezi sa Uredbom Centralne Banke o gotovinskim transakcijama

6 februara, 2024

Pišem ovu izjavu u cilju objave stava Kancelarije Premijera kojom se u potpunosti podržava nezavisnost Centralne Banke Kosova i profesionalizam kojim obavlja svoju dužnost.  U tom svojstvu, osećam se obavezanim da stanem u odbranu profesionalizma javnih institucija.

Krajem prošle godine, Centralna Banka je usvojila pravilnik nad transakcijama u kešu. Regulisanje načina sprovodjenja strane valute unutar zemlje jeste prirodno unutar osnovnih ovlasti Centralne Banke.

Ovaj pravilnik se ne odnosi na srpski dinar. Centralna Banka tačno nastoji formalizovati informalne transakcije u srpskom dinaru; što samo pokazuje da je njihovo postojanje i kontinuirano korišćenje ilegalno. Službena valuta Kosova je Evro, dok ovaj pravilnik dolazi skoro šesnaest godina nakon proglašenja nezavisnosti.

Ovakvo odlučivanje je u osnovici odgovornost Centralne Banke koje teži prema regulisanju dotoka stranih valuta unutar teritorije.
Odsutnost ovakve regulative može dovesti do pranja novca, finansiranja terorizma i drugih ilegalnih aktivnosti.

U praktičnom smislu, ovakvo odlučivanje znači da su primanja Kosovskih srba i dalje dozvoljena s time da će biti deponovana na njihovim računima otvorenim za korišćenje u evrima. Naravno, privatno vlasništvo u stranoj valuti ostaje dozvoljeno.

S obzirom da je naša Vlada vršila podelu novca u formi subvencija i ostalih načina socijalne zaštite koje su prihvatane od strane srpske zajednice preko njihovih računa za korišćenje u evrima, postoji čvrst dokaz da su ovi računi široko korišćeni. Skoro 35% srpske zajednice na Kosovu prima penziju kroz ove žiro račune. Penzije koje primaju iz Srbije mogu biti poslate prema ovim računima kao dopunjujuće a ne zamena za postojeće socijalne šeme.

Pored zvaničnih banaka, postoji još petnaest finansijskih institucija gde se penzije koje dolaze iz Srbije mogu uplatiti, u nedostatku bankovnih računa.

Pored toga, otvaranje novih računa za korišćenje u evrima se ne naplaćuje. Naši stalni napori teže ka olakšavanju ovog procesa. Period tranzicije je u toku i naši napori će obezbediti brzinu i lakoću procesa.

Svaka novina donosi i poteškoće pa i onda kada promena jeste u cilju jačanja demokratije. Ali period tranzicije nikada ne treba biti predstavljen kao napad ili veća, dublja podela. Trenutna nesigurnost na koju se naišlo tokom ovog perioda ne treba biti iskorišćena u političku dobit. Ovaj period promene je napravljen teškim ne putem glasa srpske zajednice već putem potpomaganja zastrašivanja, onda kada trebamo pokazati mudrost i smirenost.

Nama je jasno da je način na koji je vršena komunikacija mogao biti jasniji da bi izbegao konfuziju. Iako je pravilnik stupio na snagu 1.februara, mi razumemo da je period tranzicije potreban. Tokom ovog meseca mi ćemo se potruditi obezbediti sve informacije i asistenciju potrebnu u cilju olakšavanja tranzicije. Nadalje, organizovaćemo kampanje informisanja koje će se dotaći teme sa potrebnom dozom sensitivnosti koja joj pripada.

Mišljenje je svih onih kojima je stalo do Kosova da mi napredujemo i da se dalji progres treba postići. Na ovom putu, naše delovanje je osudjivano na dva osnova : 1) namere i 2) zakona. Delovanje koje cilja učvrstiti demokratiju dok sprovodi zakon,  treba biti vidjeno kao takvo. Dok naša država postigne nove nivoe demokratskog razvoja, isto će zahtevati prilagodbu.

Mnogim stranama koje su čvrsto uložile u prosperitet naše zemlje, tražim isto: dozvolite prilagodbi da nadje svoje mesto, tako da postignemo korak dalje, prema kojem svi tako vredno težimo.

Last modified: 6 фебруара, 2024

Comments are closed.

×