Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti posetio je za saučešće porodicu borca OVK, Mejdija Asllanija

4 februara, 2024

Priština, 04. februar 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti posetio je porodicu pokojnog borca OVK Mejdija Asllanija, poznatog kao „Starac sa planina.

Nakon počasti na pogrebnoj ceremoniji 1. februara, takođe i tokom ove posete, premijer je izrazio duboku zahvalnost i visoko priznanje za „Starca sa planine“, za starca Emšira, za Mejdija Asllanija, za njegov život i za njegova dela.

Istorija i žrtvovanje borca Asllanija, zajedno sa njegovom porodicom, zauvek će živeti u našim srcima i sećanju.

U ovoj poseti saučešća kod porodice Mejdija Asllanija, premijera su pratili ministarka Spoljnih Poslova i Dijaspore, Donika Gervalla, ministar Odbrane, Ejup Maqedonci, zamenik ministra odbrane Shemsi Syla, poslanici Skupštine Kosova, Shqipe Selimi i Driton Hyseni, kao i aktivisti Pokreta VETEVENDOSJE!

Beleška premijera Kurtija u knjizi sećanja na borca OVK, Mejdija Asllanija:

Starac planina, starac Emšira, Mejdi Asllani, bio je ratnik srcem i umom, patriota u ratu i miru, koji nas je uvek nadahnjivao i koga nikada nećemo zaboraviti. Njegov herojski čin od 7. marta 1999. godine i nezaustavljiva patriotska aktivnost sada su u našim srcima i mislima i tamo žive.

Porodicu Mejdija Asllanija su 7. marta 1999. napala četvorica srpskih policajaca, koji su celu porodicu Asllani uzeli za taoce, držeći im cevi mitraljeza na glavama i grudima u njihovoj kući, u prištinskom naselju Emšir. Mejdiu je bio pripadnik Oslobodilačke Vojske Kosova, zajedno sa svoja dva sina Asllanom i Bekimom. U neverovatno dramatičnom događaju, Mejdi Asllani je zajedno sa svojim sinom Asllanijem uspeo da preokrene situaciju zahvaljujući ručnim bombama i mitraljezu koji su imali kod kuće. Tog dana dali su izuzetan primer otpora.

Last modified: 5 фебруара, 2024

Comments are closed.

×