Zyra e Kryeministrit

Pokreće se državni program „Sport u školi“ koji ima za cilj osnaživanje učenika i mladih kroz povezivanje obrazovanja sa sportom i sporta sa zdravljem

26 januara, 2024

Podujevo, 26. januar 2024

U školi „Xheladin Rekaliju” u Podujevu, uz prisustvo premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija, danas je pokrenut državni program „Sport u školi” koji ima za cilj dobrobit i obrazovanje mladih kroz razne sportove u preduniverzitetskom obrazovanju.

Program „Sport u školi“ počinje od danas realizacijom redovnih sportskih kurseva za učenike, kao i opremanjem škola neophodnom opremom za šahovski i košarkaški sport, uz pun pristup i besplatno za sve učenike u okviru ekološke škole i u određenim slučajevima i u sportskim prostorima van škole.

Premijer Kurti je pred prisutnima pokazao da je u skladu sa vizijom Vlade, program je sastavljen u vremenskom okviru od šest godina, i obuhvata pet komponenti: razvoj redovnog sporta i fizičke aktivnosti u školi; organizovanje sportskih takmičenja u školama; podizanje kapaciteta nastavnika za organizaciju sportskih aktivnosti; snabdevanje škola sportskom opremom; i unapređenje školske sportske infrastrukture.
„U zajedničkom zalaganju želimo da svi bez obzira na etničku pripadnost, socioekonomski status, svih uzrasta, od najmlađih prvačića do srednjoškolaca, bez obzira da li žive na selu ili u gradu, imaju priliku da učestvuju i više uživaju u fizičkoj aktivnosti i sportskim utakmicama“, rekao je on, ističući da je dobrobit mladih ključna reč ovog programa.

Pilot faza „Sport u školi“ počela je u drugoj polovini prošle godine, u 49 škola u 23 opštine Kosova, kroz obuku nastavnika za sprovođenje programa u košarci i šahu. Premijer je danas, međutim, pozvao učenike na aktivno učešće jer, kako je rekao, kroz igru na terenu negujemo vrednosti koje nas nose kroz život: disciplinu na poslu, poštovanje pravila i fer-pleja, saradnju i uvažavanje društva i veštine za uspešno suočavanje sa izazovima.

Gradonačelnik opštine Podujevo, Shpejtim Bulliqi izrazio je radost što su se danas okupili u ovoj opštini, u školi „Xheladin Rekaliu” da proslave početak nacionalnog programa „Sport u školi”, događaj, kako je rekao, veoma važan za učenike i škole.

„Da damo značaj koji pripada ovom programu, danas ovde imamo i premijera i resorne ministre u Vladi. Fizički aspekt i vitalnost učenika veoma su važni za njihovo fizičko i psihičko zdravlje. Sportske aktivnosti ne samo da im pomažu u održavanju zdravog tela, već pomažu učenicima da razviju svoje socijalne veštine“, rekao je predsednik čestitajući Vladi zemlje na realizaciji ovog nacionalnog projekta.

Ministarstvo Kulture, Omladine i Sporta, u saradnji sa Savezom Školskog Sporta Kosova i Ministarstvom Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija, su projektanti i realizatori državnog programa „Sport u školama“. U međuvremenu, danas, u ceremoniji lansiranja pored premijera Kurtija, prisutni su bili i ministar Kulture, Omladine i Sporta, Hajrulla Çeku, ministarka Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija, Arberie Nagavci, zamenica ministra Kulture, Omladine i Sporta, Daulina Osmani, predsednik Opštine Podujevo Shpejtim Bulliqi, kao i predsednik Saveza školskog sporta Kosova, Ardian Telaku.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani g. Hajrulla Çeku, ministar Kulture, Omladine i Sporta,
Poštovana gđo. Arberie Nagavci, ministarka Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija,
Poštovani g. Shpejtim Bulliqi, gradonačelnik Opštine Podujevo,
Poštovana gđo. Daulina Osmani, zamenica ministra Kulture, Omladine i Sporta,
Poštovani g. Adrian Telaku, predsednik Saveza školskog sporta Kosova,
Poštovana gđo. Arjeta Bashota, direktorka Niže Srednje Osnovne Škole „Xheladin Rekaliu“,
Poštovani prisutni,
Dragi učenici
Dame i gospodo,

Dobro jutro svima ovog poslednjeg petka januara nove 2024. godine i prvog petka druge polovine ove školske godine.

Okupili smo se ovde da zajedno obeležimo početak programa „Sport u školi“, inicijative koja ima za cilj da osnaži naše učenike i mlade kroz povezivanje obrazovanja sa sportom i sporta sa zdravljem.

Ministarstvo Kulture, Omladine i Sporta u saradnji sa Ministarstvom Obrazovanja i sportskim savezima osmislili su Program „Sport u školi“ koji ima za cilj izgradnju aktivnog i zdravog društva kroz redovno učešće u fizičkim i sportskim aktivnostima. Dobrobit mladih je glavni fokus ovog programa.

Dragi učenici, samo kada ste zdravi, imaćete priliku da u potpunosti razvijete svoje potencijale u studijama, sportu, nauci i umetnosti, i u bilo kojoj drugoj oblasti. Sport je sredstvo za jačanje i tela i uma. Zbog toga je veoma važno da svako od vas učini da sport postane deo svoje svakodnevice koju živite kada studirate i kada radite.

Osim zdravlja, aktivno bavljenje sportom čini nas boljim ljudima i odgovornijim građanima. To je zato što kroz igru na terenu negujemo vrednosti koje će nam se prenositi do kraja života: disciplinu na poslu, poštovanje pravila i takođe poštenu igru ili “fer plej” kako se to zove . Ali u isto vreme, sportska aktivnost omogućava i saradnju i uvažavanje prijatelja, sposobnost da se uspešno suoči sa izazovima i još mnogo, mnogo više.

Zajedničkim naporima želimo da svi bez obzira na etničku pripadnost i socio-ekonomski status, svih uzrasti, od najmlađih prvačića do srednjoškolaca, bez obzira da li žive na selu ili u gradu, želimo da svi imaju mogućnost da učestvujete i uživate u više fizičke aktivnosti i sportskih utakmica.

U skladu sa vizijom Vlade, program je koncipiran u šestogodišnjem periodu i obuhvata pet komponenti:

1. Razvoj redovne sportske i fizičke aktivnosti u školi;
2. Organizacija sportskih takmičenja u školama;
3. Podizanje kapaciteta nastavnika za organizaciju sportskih aktivnosti;
4. Snabdevanje škola sportskom opremom i
5. Unapređenje školske sportske infrastrukture.
U polugodištu prošle godine, program je započeo pilot fazu u 49 škola u 23 opštine Kosova, kroz obuku nastavnika za sprovođenje programa u košarci i šahu.

Od danas krećemo sa realizacijom redovnih sportskih kurseva za učenike, kao i opremanje škola neophodnom opremom za igranje šaha i košarke.

Program „Sport u školi“ realizovaće se u školskom okruženju, a u određenim slučajevima i u sportskim prostorima van škole. Sve aktivnosti će biti dostupne i besplatne za sve učenike, sve vreme, bez razlike.
Pored sportskih kurseva, preko 10 hiljada polaznika biće deo mnogih drugih aktivnosti koje su predviđene programom i koje služe ovoj interakciji obrazovanja, zdravlja i sporta.

Dragi učenici,

Većina nas voli da igra košarku. Neko voli da gleda fudbalsku utakmicu. Ima i onih koji ne žele da se bave sportom, ali žele da bodre svoj omiljeni tim. Šta god od ovih najviše volite, moći ćete da uradite u okviru programa „Sport u školi“.

Ohrabrujem vas da sa voljom i strašću učestvujete u aktivnostima programa, gde ćete pored toga što ćete imati priliku da pokažete svoj talenat i umeće u sportu, stvarate nezaboravne uspomene jedni sa drugim.
Na kraju, želim da se zahvalim svima koji su se angažovali u ovom programu, resornim ministarstvima, sportskim savezima i klubovima, opštinama sa svojim resorima, i što je najvažnije školskim institucijama, koje ostaju ključni stub realizacije ovog programa.

Želim vam svima dobro zdravlje i uspeh.

Hvala vam.

Last modified: 2 фебруара, 2024

Comments are closed.

×