Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti posetio je Kosovsku Agenciju za Registraciju Biznisa i Ministarstvo Industrije, Preduzetništva i Trgovine

31 januara, 2024

Priština, 31. januar 2024

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, u pratnji ministarke Industrije, Preduzetništva i Trgovine, Rozete Hajdari i dva zamenika ministarke ovog resora, Mentora Arifaja i Resula Makreshija, posetili su danas Kosovsku Agenciju za Registraciju Biznisa (KARB), gde ih je primila direktorka ove Agencije, Lebiba Haliti.

Ona je obavestila premijera Kurtija o dosadašnjem radu, olakšavanju procedura kroz digitalizaciju procesa pružanja usluga, planovima za budućnost i izazovima Agencije. Čestitajući joj na rezultatima, posvećenosti i novim uslugama koje je KARB nedavno počeo da nudi, premijer Kurti je dao podršku daljem unapređenju ove veoma važne institucije za državu i biznis.

Tokom razgovora istaknut je značaj digitalizacije što većeg broja usluga, koje direktno doprinose poslovnom okruženju, razvoju industrije i povećanju produktivnosti poslovanja. Takođe, razgovarano je o ulozi koju KARB može da ima u odnosu na dualno obrazovanje, koje je već u drugoj godini implementacije.

KARB je osnovana 2002. Od osnivanja do danas, u KARB-u je registrovano više od 106 hiljada biznisa. U kadru je ukupno zaposleno 15 ljudi, među kojima i iz redova nesrpske većinske zajednice, a ima ukupno 32 opštinska centra, uključujući i opštinski centar u Leposaviću koji je prvi put otvoren prošle nedelje. Ministarstvo Industrije, Preduzetništva i Trgovine (MIPT), odnosno Agencija za Registraciju Biznisa na Kosovu (KARB) je prošle nedelje potpisalo memorandum o saradnji sa Opštinom Severna Mitrovica kroz koji će kancelarija KARB-a biti konsolidovana u okviru ove opštine, gde će novi biznisi moći da se registruju i biće ponuđene i druge usluge svim biznisima.

Nakon posete KARB-u, premijera Kurtija su u Ministarstvu Industrije, Preduzetništva i Trgovine dočekali ministarka Hajdari, njeno osoblje i osoblje ministarstva. Zajedno su razgovarali o planovima i prioritetima za 2024. godinu.

Last modified: 1 фебруара, 2024

Comments are closed.

×