Zyra e Kryeministrit

Obraćanje zamenika premijera, Bislimija, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom za Evropska Pitanja Češke Republike, Martinom Dvorakom

24 januara, 2024

Priština, 24. januar 2024

U nastavku celi govor zamenika premijera Bislimija na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom za Evropska Pitanja Češke Republike, Martinom Dvorakom:

Poštovani ministre i dragi prijatelju Dvorak,
Poštovani ambasadore Kosova u Češkoj i Češki ambasadore u Prištini,
Poštovani predstavnici medija,

Čast mi je i zadovoljstvo ponovo ugostiti na Kosovu ministra za Evropska Pitanja Češke Republike, g. Dvorak, nakon što sam ga primio kao zamenika ministra spoljnih poslova u maju 2022. Poštovani ministre, dragi prijatelju Kosova, dobrodošao ponovo.
Ova poseta odražava odlične odnose između naše dve zemlje, i dolazi odmah nakon našeg zajedničkog uspeha u sprovođenju bezviznog režima za građane Kosova od 1. januara.

Podelili smo mnogo istorijskih trenutaka i uspeha sa češkom vladom. Tokom češkog predsedavanja Evropskim Savetom, odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo je dobila prioritet, što je dovelo do donošenja konačne političke odluke u decembru 2022. Istog meseca, 15. decembra 2022, ponovo u Pragu, Premijer Kurti zvanično je podneo zahtev Kosova za članstvo u Evropskoj Uniji.

Naš rad, u kombinaciji sa partnerstvom Češke Republike, doneo je opipljive rezultate u korist naših građana. Ponovo ističem svoju zahvalnost g. Dvoraku na kontinuiranoj podršci, Češkoj podršci ka procesu evropskih integracija i članstvu u Savetu Evrope, ali i praktičnoj podršci u okviru grupe V4 i doprinosu KFOR-a našoj bezbednosti.

Zahvaljujući ovoj odličnoj saradnji, predstavništvo smo, sa punim pravom, podigli i na nivo ambasadora.
Osim toga, obavestio sam danas g. Dvoraka o reformama koje moja zemlja planira da preduzme u okviru inicijative Plana rasta EU. Reforme koje na kraju obuhvataju viziju u kojoj neumorno radimo ka EU, njenim vrednostima i jedinstvenom tržištu, u procesu u kome verujemo da će sve biti zasnovano na zaslugama.

U ovom kontekstu, takođe smo razgovarali o aktuelnim merama protiv Republike Kosovo koje deluju protiv napora EU da zatvori jaz u konvergenciji i ubrza integraciju u EU.

Naš je čvrst stav da mere treba da budu uklonjene što je pre moguće, ali što je najvažnije, proces dijaloga mora biti odvojen od procesa integracije Kosova, tako da se fokus vrati na unapređenje naših evropskih aspiracija kao zemlje. Kosovo ima podršku 94 odsto građana za integraciju u EU. I verujemo da Kosovo više nego zaslužuje da ima upitnik Evropske Komisije i da dobije status kandidata za EU.

Da zaključim, dozvolite mi da ponovim da cenimo ovu odličnu saradnju i visoko cenimo značajan doprinos koji je Češka dala u pomaganju napretku Kosova u ključnim procesima. Ovo služi kao svedočanstvo našeg čvrstog odnosa, izgrađenog na našoj zajedničkoj posvećenosti demokratiji, ljudskim pravima i vladavini zakona.

Poštovani prijatelju, dragi g. Dvorak, Kosovo je oduševljeno što ste danas ovde u Prištini, osnažujući poruku zahvalnosti za podršku vaše zemlje našoj zemlji i našem putu integracije u EU.

Hvala još jednom!

Last modified: 25 јануара, 2024

Comments are closed.