Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa Saveznim Savetnikom Švajcarske, Beatom Jansom

17 januara, 2024

Davos, 17. januar 2024

Dan u Davosu, na marginama Svetskog Ekonomskog Foruma, počeo je susretom premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija sa saveznim savetnikom Švajcarske, Beatom Jansom.

Premijer Kurti je najpre izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Švajcarske našoj zemlji. Takođe je istakao dostignuća Vlade u poslednje tri godine.

Posebno u borbi protiv korupcije i ekonomskom rastu zemlje, kao aspektima koji se odnose na pravdu, razvoj i prosperitet. Takođe, borba protiv nelegalnosti na severu, ali i saradnja sa bezbednosnim institucijama prijateljskih i partnerskih zemalja, donela je opipljive rezultate u prevenciji organizovanog kriminala i nelegalnih aktivnosti.

Premijer je obavestio saveznog savetnika Jansa o procesu vetinga i o oduzimanju neopravdane imovine. Bilo je reči i o bezbednosnoj situaciji u regionu, o terorističkom napadu i činu agresije na Banjsku, o našim naporima za integraciju srpske zajednice i njenim pluralističkim, demokratskim i socijalno političkim pravima.

Takođe, izuzetan potencijal naše dijaspore u Švajcarskoj i njihov doprinos društvu ocenjivan je od strane g. Jansa. S druge strane, premijer Kurti je istakao pozitivan uticaj dijaspore na Kosovo i njihov uspeh u oblastima u kojima rade.

Premijer Kurti je istakao zajedničke inicijative sa Švajcarskom, kao što su dva sporazuma o međusobnoj pravnoj pomoći: o transferu osuđenih lica i o međusobnoj pravnoj pomoći u krivičnim pitanjima.

Izražavajući spremnost i volju za dalje jačanje saradnje, premijer Kurti je zahvalio saveznom savetniku Jansu na produktivnom razgovoru i razmenjenim idejama.

Last modified: 17 јануара, 2024

Comments are closed.

×