Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi je poželeo dobrodošlicu ministru za Evropu i Spoljne poslove Albanije, Igliju Hasaniju

16 januara, 2024

 

Priština, 16. januar 2024

„Zadovoljstvo je sastati se i produbiti naše zalaganje i posvećenost što tesnijoj saradnji”.

Ovo je rekao prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, na sastanku gde je poželeo dobrodošlicu ministru za Evropu i Spoljne poslove Albanije, Igliju Hasaniju.

Zamenik premijera Bislimi je tokom razgovora istakao međuvladinu saradnju koja je prepoznala punu i efektivnu primenu skoro svih sporazuma postignutih tokom ove vlade. Već sprovedeni sporazumi pozitivno su doprineli obrazovanju, kulturi, zdravstvu, infrastrukturi i plodnoj prekograničnoj saradnji između mnogih drugih.

Ministar Hasani se pridružio ovoj konstataciji ističući intenziviranje trgovinskog obima između Kosova i Albanije, koji je samo prošle godine povećan za 100 miliona evra.

Dalje, razgovaralo se o zajedničkim izazovima gde možemo još više da sarađujemo, kao što su evropske integracije, ali i u oblasti bezbednosti i koordinacije za očuvanje prava Albanaca u regionu, a posebno u Preševskoj Dolini, uzimajući u obzir diskriminaciju sa kojom se suočavaju Albanci.

S tim u vezi, zamenik premijera Bislimi je pomenuo mere koje je Vlada Kosova preduzela da podrži Dolinu. Obojica su se složili da je zajednički doprinos važan, i za veći obim i težinu naše podrške tamošnjim Albancima.

Ostajemo sa dobrom voljom i punom energijom da povećamo saradnju i približimo naše zemlje jedna drugoj. Razgovarano je i o značaju podrške Albanije Kosovu u različitim sferama, a posebno o članstvu u međunarodnim organizacijama, gde je ministar izrazio spremnost da u tom pogledu podrži Kosovo.

Zahvalivši se na razgovoru i bratskom sastanku, zamenik premijera Bislimi je izrazio spremnost za buduće susrete, sinergiju, saradnju i bližu interakciju između Kosova i Albanije.

Sastanku su prisustvovali ambasador Kosova u Albaniji, Skender Durmishii i ambasador Albanije na Kosovu, Petrit Malaj.

Last modified: 17 јануара, 2024

Comments are closed.