Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti dočekao je Premijera Irske, Lea Varadkara

11 januara, 2024

Priština, 11. januar 2024

Državnom ceremonijom, danas je u Prištini dočekan Premijer Irske, Leo Varadkar. Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti pratio ga je tokom svečanog defilea ispred Ceremonijalne Garde Bezbednosnih Snaga Kosova. Zajedno su održali tet-a-tet sastanak, bilateralni sastanak sa relevantnim delegacijama i na kraju održali zajedničku konferenciju za novinare.

Premijer Kurti je izrazio zahvalnost na poseti svog irskog kolege Varadkara početkom ove nove godine.

„Naše dve zemlje povezuju zajedničke vrednosti i istorija izdržljiivosti i otpora, zahvalni smo za nepokolebljivu podršku Irske za oslobođenje, nezavisnost i razvoj naše zemlje“, rekao je premijer Kurti na početku sastanka.

On je zahvalio Irskoj i premijeru Varadkaru na ulozi i podršci Kosovu u procesima članstva u međunarodnim organizacijama. Premijer Kurti je ovde istakao podršku Irske za članstvo u Savetu Evrope, na koju je Kosovo apliciralo tokom irskog predsedavanja Komitetom ministara Saveta Evrope. Takođe za rani doprinos koji se nastavlja i danas u oblasti odbrane kroz misiju KFOR-a na Kosovu. Za to je premijer rekao da su naša zemlja i narod uvek i zauvek zahvalni. Tokom razgovora, on je takođe obavestio premijera Varadkara o najnovijim dešavanjima u zemlji, postignutom napretku, dosadašnjem upravljanju i trenutnoj situaciji.

Premijer Varadkar je izrazio zahvalnost na gostoprimstvu tokom svoje prve posete Kosovu. On je rekao da je Irska stalno podržavala nezavisnost Kosova, kao jedna od prvih zemalja koja ju je priznala, i nastavlja da podržava Kosovo na njenom evropskom putu. Premijer Varadkar je ponovio podršku Irske članstvu Kosova u Savetu Evrope i Evropskoj Uniji, podvlačeći i ceneći posvećenost Kosova vrednostima Evropske Unije i usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske Unije.

Na bilateralnom sastanku razgovaralo se o našim bilateralnim odnosima i mogućnostima njihovog produbljivanja i proširenja, kako u ekonomskoj i komercijalnoj tako i u kulturnoj, političkoj i diplomatskoj sferi.

Last modified: 12 јануара, 2024

Comments are closed.