Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti i ministarka Rizvanolli posetili su Telekom Kosova

30 decembra, 2023

Priština, 29. decembar 2023

Uoči kraja 2023. godine, Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, u pratnji Ministarke Ekonomije, Artane Rzivanolli, posetio je danas Javno Preduzeće „Telekom Kosova“. U ovoj poseti primila ih je glavna izvršna direktorka Burbuqe Hana, zajedno sa višim menadžmentom Telekoma i ostalim članovima odbora.

Nakon posete i sastanka sa generalnom direktorkom i višim rukovodstvom i odborom, premijer Kurti je rekao da je Vlada Republike Kosovo dala zajam od 20 miliona evra Telekomu, gde su nakon toga izvršena velika ulaganja u osnovnu tehnologiju mobilne telefonije sa pratećom opremom kao i sa dodatnim BTS antenama, posebno u regionu Uroševca i Gnjilana.

Inspirativno je videti kako javno preduzeće sa gubicima i bez ulaganja skoro deceniju, danas Telekom ulaže u usluge mobilne telefonije (Vala) i fiksne (internet i TV)“, rekao je premijer.

On je istakao da je Telekom Kosova zabeležio značajno poboljšanje u svojim uslugama, sa proširenjem pokrivenosti mobilnim uslugama kako na putevima tako i u naseljima. Takođe, fiksne usluge su proširene na važne zone kao što su policijske stanice i javna preduzeća. U prvim mesecima 2024. godine očekuju se suštinske promene na području Mitrovice.

Tokom svog govora, premijer Kurti je izdvojio dva najveća razvojna projekta Telekoma Kosova koja su počela 2023. godine i kao takvi uključuju potpunu modernizaciju mobilne mreže i punu pokrivenost 4G+ i 5G tehnologijom, kroz koje će nakon narednih 6 meseci imati punu pokrivenost sa 4G+, a zatim odmah nastaviti sa 5G.

On je govorio i o širenju mreže optičkih kablova širom zemlje, koje će biti završeno do 2025. godine.
Na kraju je objasnio da će zajedno nastaviti da stvaraju naprednije i inovativnije telekomunikaciono okruženje za sve građane naše zemlje. U zaključku je dodao da kao „Vlada Kosova ponosni smo na ovo zalaganje i performansu Telekoma“.

U međuvremenu, ministarka Ekonomije, Artane Rizvanolli je rekla da smo imali jasnu viziju gde ćemo stići i duboko uverenje da uz rad i podršku Vlade mogli relativno brzo da stignemo.

Ministarka Rizvanolli je naglasila da Telekom Kosova još jednom pokazuje da ne samo za sebe već i svojim ulaganjima daje indirektne rezultate u privredi zemlje i zapošljavanju.

Ona je izrazila da se raduje i za finansijski učinak Telekoma, ne samo zbog učinka kao takvog, kao samog rezultata, već i zbog finansijskog učinka kao izvora kontinuiranih investicija koje će se odvijati u narednim godinama.

Ono što je vredno napomenuti je da je proces nabavke za nove stanice već završen, što znači da će do sredine sledeće godine cela teritorija Kosova biti pokrivena 4G+ mrežom i počinje pružanje 5G usluga u najnaseljenija područja.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani novinari,

Hvala vam puno što ste došli na ovu medijsku konferenciju ovde u Telekom e Kosova. Ja sam sa izvršnom direktorkom i ministarkom Ekonomije i održali smo sastanak sa višim menadžmentom i odborom kompanije.

Pre skoro dve godine bili smo ovde sa ministarkom Rizvanolli i ministrom Muratijem. I od tog vremena su napravljene veoma velike promene, sve na bolje, bilo je to vreme suočavanja sa veoma velikim izazovima tehnologije, tužbi i arbitraže.
Obećali smo bezrezervnu podršku odboru i rukovodstvu za nastavak oporavka kompanije.

Sada, nepune dve godine kasnije, ovu novu godinu proslavljamo tako što vidimo značajne rezultate u svim pravcima.
Svi znate da je Vlada Republike Kosovo dala Telekomu kredit od 20 miliona evra i ovde su uložena velika ulaganja u tehnologiju u Centrali, odnosno u jezgro mobilne telefonije sa uređajima za praćenje kao i sa BTS, dodatne antene, posebno u regionu Uroševca i Gnjilana.

U međuvremenu je Telekom ostvario profit, ta sredstva se koriste i za nastavak pokrivanja Kosova novom mrežom.
Uočeno je značajno poboljšanje usluga, uz proširenje pokrivenosti mobilnim uslugama kako na putevima tako i u naseljima. Takođe, fiksne usluge su proširene na važne zone kao što su policijske stanice i javna preduzeća. U prvim mesecima 2024. godine očekujemo suštinske promene i u području Mitrovice.

S druge strane, počevši od gubitaka od 2015. godine, Telekom Kosova je ove godine ostvario neto dobit od 5,9 miliona evra u periodu januar-novembar 2023. godine, nastavljajući trend rasta iz godine u godinu. Povećanje prihoda od 5%, zajedno sa smanjenjem operativnih troškova, ukazuje na pametno upravljanje sa posvećenošću modernizaciji mobilne mreže, fiksne mreže i bezbednosti mreže.

Inspirativno je videti kako javno preduzeće sa gubicima i bez ulaganja skoro deceniju, danas Telekom ulaže u usluge mobilne telefonije (Vala) i fiksne (internet i TV).

Sav ovaj profit biće vraćen u tehnološka ulaganja za modernizaciju mobilne mreže, fiksne mreže i bezbednost mreže. Cilj je da se Telekom proširi širom zemlje, nudeći kvalitetne usluge građanima, preduzećima i institucijama, za šta ima podršku Vlade Republike Kosovo, na kompletan i kontinuiran način.

Poslovni rashodi su smanjeni za oko 7%, što pokazuje posvećenost efikasnosti odgovornog upravljanja, a sve obaveze kompanije su izmirene na vreme.

Važan deo ovog uspeha je i sprovođenje procesa restrukturiranja i zapošljavanja optimalnom dinamikom, uz poštovanje svih predviđenih procedura.

Dva velika razvojna projekta Telekoma Kosova započeta 2023. godine obuhvataju potpunu modernizaciju mobilne mreže i punu pokrivenost 4G+ i 5G tehnologijom, gde ćemo posle narednih 6 meseci imati punu pokrivenost sa 4G+ i odmah zatim nastavlja se sa 5G. U međuvremenu, proširenje mreže optičkih kablova širom zemlje odvijaće se tokom 2024. i 2025. godine.
Kosovski Telekom je napravio odličnu transformaciju, kako organizacionu tako i strukturnu, produktivnu i kvalitativnu, pokazujući da je posvećenost inovacijama i kvalitetnim uslugama od suštinskog značaja. Naša obaveza prema građanima i javnosti, što je i Telekomova misija, jeste da građani i teritorija budu pokriveni dostupnim i pristupačnim uslugama.

Kao Vlada Republike Kosovo, ponosni smo na ovu posvećenost i učinak Telekoma, na čemu čestitam izvršnoj direktorki Burbuqi Hana, a istovremeno se zalažem da zajedno sa ministarkom Rizvanolli i sa rukovodećim timom izvršne direktorke i upravnog odbora Telekoma, da stvorimo naprednije i inovativnije telekomunikaciono okruženje za sve građane naše zemlje.

Hvala vam.

Last modified: 30 децембра, 2023

Comments are closed.

×