Zyra e Kryeministrit

Održava se Konferencija Mladih 2023., u organizaciji Ministarstva Kulture, Omladine i Sporta

20 decembra, 2023

Priština, 20. decembar 2023

Nakon Godišnje Konferencije Ministarstva Industrije, Preduzetništva i Trgovine, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na Konferenciji za Mlade 2023, koju je organizovalo Ministarstvo Kulture, Omladine i Sporta. Ova konferencija je završni događaj ove godine na kojoj je predstavljena nova centralna omladinska politika, a tokom koje je bilo interaktivnih sesija, demonstracija i diskusija.

Prisećajući se meseca mladosti u avgustu ove godine, Sajma zapošljavanja i uspeha naše omladine u filmu, umetnosti, sportu, biznisu i tehnologiji, premijer Kurti je rekao da uloga države je da prenese talenat i potencijal uz direktnu podršku, kao što je i Državna Strategija za Mlade.

„Sa Državnom Strategijom za Mlade, izradili smo glavni dugoročni orjentacioni dokument za Vladu u vezi sa mladima, gde svako ministarstvo i institucija definiše svoju ulogu. Pored toga što je strategija koja nas orijentiše ka razvoju, ona je i reformski alat za međusektorsko kreiranje politike za mlade, prvi put u našoj zemlji“, rekao je premijer.

I pored teškoća i nedostataka u obrazovnom sistemu, premijer je rekao da se radi na reformama, kao što su obrazovanje i stručno osposobljavanje, besplatno obrazovanje na javnom višem nivou i dodeljivanje stipendija za visoke prosečne ocene, pet hiljada drugih stipendija za studije u zemlji i inostranstvu, kao i stipendije za devojke iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Dalje, premijer je napomenuo da je početkom 2021. godine bilo zaposleno 28.293 mladih, dok je na kraju jula 2023. godine broj zaposlenih bio 60.884, ovo dostignuće je omogućeno i kroz platformu za zapošljavanje SuperPuna, „Kosova Generation Unlimited“, i program „Opštine za mlade“. U međuvremenu, on je Park za Inovacije i Obuku u Prizrenu i Park Digitalne Tehnologije u Brnici nazvao posebnim prostorima za kreativnost i inovacije.

Članstvo Kosova u Međunarodnoj Organizaciji EYCA, doneće koristi unutar i van Kosova za sve naše mlade ljude, bez razlike, mlađe od 30 godina, rekao je premijer, dodajući da uz liberalizaciju viza, i napredak u procesu članstva u Savetu Evrope, mi smo na ivici povećane mobilnosti i bliže povezanosti sa Evropom, a kroz programe u javnim školama širimo umetnost, sport i volontiranje na nove generacije u opštinama Priština, Gnjilane, Skenderaj, Peć, Mitrovica, Prizren, Uroševac i Kamenica.

„Uveren sam da ne postoji ništa važnije što možemo da uradimo kao Vlada nego da pripremimo sledeću generaciju za razvoj i liderstvo naše zemlje“, zaključio je premijer, pozvavši mlade da vode računa, rade zajedno, pomažu sebi, jedni drugima i državi.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovane mlade i mladi,
Poštovani ministre Kulture, Omladine i Sporta g. Hajrulla Çeku,
Poštovani predsedniče Evropske Asocijacije Omladinskih Kartica g. Miguel Perestrello,
Poštovana gđo. Nona Zicherman, Šefica kancelarije Unicefa,
Poštovani Ardian Gola, predsednik Skupštinskog Odbora za Obrazovanje, Kulturu i šire,
Poštovani zamenici ministara i članovi Državne Komisije za Mlade,
Poštovani omladinski aktivisti i radnici,
Predstavnici raznih organizacija,

Dobrodošli i dobro našli jedan drugoga na ovom važnom događaju za našu omladinu.

U avgustu ove godine, tokom Meseca Mladosti, imao sam priliku da upoznam stotine mladih širom Kosova. Za mnoge od nas prisutnih, Sajam Mladih, kao završni događaj, još jednom je svedočio o uspehu naših mladih devojaka i momaka. Ručno izrađeni od mladih ljudi, proizvodi koji su bili izloženi na sajmu nisu bili samo svakodnevni predmeti, već rad dugih dana i kasnih noći.

Uspesi naše omladine u filmu, umetnosti, sportu, biznisu i tehnologiji su izvan uobičajenog, a uloga države je da talenat i potencijal podrži direktnom podrškom.

Za ovu generaciju mladih, izazovi i na Kosovu i u svetu i dalje su veliki. Rezultati PISA testa za našu zemlju već su pokazali strukturne i hronične nedostatke u obrazovnom sistemu. Pokazali su da ima još mnogo da se uradi, da ima pitanja koje imaju negativne i prateće efekte na tržište rada i privredu. Ali teškoće koje nazivamo izazovima nisu ovde zbog apatije, one nisu razlog za očaj, već naprotiv, za volju, optimizam i entuzijazam.

Radimo na reformi obrazovnog sistema, da naše škole i univerziteti budu mesta gde deca i mladi, zajedno sa nastavnicima i roditeljima, rade, uče i istražuju. Rešavanje sistemskih problema zahteva posvećenost celog društva. Činjenica je da nikada nije bilo boljih alata da se napravi razlika – da se izabere put rada i doprinosa, kako za državu pojedinačno, tako i za naše društvo kolektivno.
Na početku naše vlade, javno visoko obrazovanje smo učinili besplatnim. Dakle, studenti će morati da plaćaju stanovanje i život, ali ne i studije. Pored više hiljada redovnih stipendija za visoke prosečne ocene, dodelili smo još oko pet hiljada stipendija za studije u zemlji i inostranstvu, a posebno nas raduju rezultati stipendiranja devojaka iz oblasti nauke, tehnike, inženjerstva i matematike. Od 2021. do 2023. dodelili smo 4.630 stipendija devojkama u STEM. Zahvaljujući našim podsticajnim merama, učešće devojaka u STEM na Univerzitetu u Prištini dostiglo je 50 odsto i to treba uporediti sa prosekom u Evropskoj Uniji koji iznosi 17 odsto.

Za obrazovanje i stručnu obuku razvijamo i pilotiramo dualni sistem – sada već u 12 profila rada, u 21 školi, u 14 opština – širom Kosova. Dualni sistem služi ne samo za popunjavanje slobodnih radnih mesta, već i za izgradnju temelja za doživotno učenje.

Pored rasta privrede i izvoza i rekordnog državnog budžeta, videli smo konkretnu korist za našu omladinu, više nego duplo veći broj zaposlenih. Početkom 2021. godine bilo je zaposleno 28.293 mladih, dok je na kraju jula 2023. godine broj zaposlenih bio 60.884.

Dakle, za mlade devojke i momke do 25 godina, za dve i po godine smo više nego udvostručili broj zaposlenih.
Preko platforme za zapošljavanje „SuperPuna“ za devet meseci zaposleno je oko 8.500 mladih od 18 do 25 godina, u ukupno 6.400 biznisa.

Za praktičan rad, uz program „Kosova Generation Unlimited“ Ministarstva Finansija, Rada i Transfera, u saradnji sa UNICEF-om na Kosovu i CSR mrežom, nudimo mogućnosti za 10 hiljada mladića i devojaka do kraja 2024. godine.

Slično, kroz program Ministarstva Lokalne Samouprave i Svetske Banke „Opštine za mlade“, pored davanja direktnih grantova mladima, organizovana je obuka o upravljanju projektima i mekim veštinama za više od 1.500 mladih.

Za više prostora za kreativnost i inovacije za mlade ljude i nove kompanije, imamo Park za Inovacije i Obuku (ITP) u Prizrenu, koji je podržan sa 8 miliona evra, kao i Digitalni Tehnološki Park u Brnici, koji smo zajedno svečano otvorili . Osnovali smo i centar za digitalnu izvrsnost u okviru kojeg su kreirane laboratorije za 3D štampanje i skeniranje, kao i učionice opremljene za obuku iz oblasti tehnologije, informacija i komunikacija.

Prošle nedelje smo objavili vest da se Kosovo pridružilo 30 evropskim zemljama, postajući član Međunarodne Organizacije EYCA, što će doneti koristi unutar i van Kosova za sve naše mlade ljude, bez razlike, mlađe od 30 godina.

Liberalizacijom viza, i napretkom u procesu članstva u Savetu Evrope, na pragu smo povećane mobilnosti i bliže povezanosti sa Evropom. A kroz programe u javnim školama, širimo umetnost, sport i volontiranje za nove generacije u opštinama Priština, Gnjilane, Skenderaj, Peć, Mitrovica, Prizren, Uroševac i Kamenica.

Osim toga, Državnom Strategijom za Mlade, izradili smo glavni dugoročni orijentacioni dokument za Vladu u vezi sa mladima, gde svako ministarstvo i institucija definiše svoju ulogu. Pored toga što je strategija koja nas usmerava ka razvoju, ona je i reformski alat za međusektorsko kreiranje politike za mlade, prvi put u našoj zemlji.
Dakle, ulaganje u obrazovanje, zapošljavanje, obuku mladih, sa posvećenošću i energijom nove, dobre, demokratske vlasti nove zemlje, sa novim stanovništvom.

Uveren sam da ne postoji ništa važnije što kao Vlada možemo da uradimo nego da pripremimo sledeću generaciju za razvoj i rukovođenje našom zemljom. Vidimo u regionu, Evropi i svetu da demokratiju, slobodu, jednakost ne treba uzimati zdravo za gotovo, kao date činjenice jednom i zauvek u našem društvu, već ih treba štititi sve vreme, svuda, za bilo koju cenu. Da bismo to postigli, potrebna nam je vaša pomoć i naša saradnja.
Da biste razvijali sebe i društvo, imaćete stalnu podršku svoje države, jer je ona vaša. Stoga, ne dozvolite da na vas utiče ravnodušnost ili individualizam. Kad god postoji konkurencija, neka postoji i saradnja, kako bi konkurencija bila konstruktivna i produktivna i ne bi preraslo u neprijateljsko rivalstvo. Podelite nadu, ljubav prema poslu i pravdu sa drugima.

Želim vam dobar dan danas, ali i svaki preostali dan u ovoj godini, da razgovarate i da se sastajete, da radite i zabavljate se uz različite inicijative i razne zajedničke aktivnosti.
Moj savet bi bio da, dok gledate unapred, uvek gledajte i u stranu i uverite se da nikoga niste ostavili iza. Zato vodite računa o svojim bližnjima i vidite kako možete zajedno pomoći sebi, jedni drugima i društvu, narodu, državi i našoj prosperitetnoj naciji.

Srećni praznici i želim vam puno uspeha u budućnosti, gde god da idete i šta god da radite.

Hvala Vam.

Last modified: 20 децембра, 2023

Comments are closed.