Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao na mitingu “Nastavlja se politička bitka Albanaca – Shaip Kamberi”

13 decembra, 2023

Priština, 14. decembar 2023

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti je bio pozvan i govornik na mitingu koji je održan u znak podrške listi “Nastavlja se politička bitka Albanaca – Shaip Kamberi”, za vanredne izbore 17. decembra u Srbiji.

Govoreći o koaliciji koju čini pet albanskih stranaka, Stranka Demokratske Akcije, Albanska Demokratska Partija, Pokret za Demokratski Progres, Albanska Demokratska Unija i Alijansa za Dolinu, koje se kandidiraju na zajedničkoj listi, premijer je rekao da je čine ličnosti koje nose visok moralni i patriotski integritet, ljudi koji se sa svojim političkim delovanjem ističu za prava i slobode Albanaca u Dolini.

Ovaj savez Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu na ovim izborima, rekao je premijer, dokaz je da možemo biti i za politički pluralizam i za nacionalno jedinstvo, možemo biti i patriote i demokrate i da je ovakva politička bitka prava po njenom karakteru i da uživa našu podršku.

Za Shaipa Kamberija je rekao da je to snažan glas reciprociteta. Pozvao je sve da se pridruže i podrže njega i zajedničku listu da se suprotstave autoritarnom i antialbanskom režimu u Srbiji i da brane i unapređuju prava i slobode naše albanske zajednice koja tamo živi.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani partneri Koalicije – “Nastavlja se politička bitka Albanaca – Shaip Kamberi”,
Predsedniče Albanske Demokratske Partije g. Ragmi Mustafa,
Predsedniče Pokreta Demokratskog Progresa, g. Shqiprim Musliu,
Predsedniče Albanske Demokratske Unije, g. Naser Haziri,
Predsedniče Saveza za Dolinu, g. Ilir Sadriu,
Nosilac liste, dragi prijatelju, Shaip Kamberi,
Poštovana moja savetnice, Ardita Sinani,

Ja sam ovde kao premijer Republike Kosovo, ali sa mnom su i tri ministra, Liburn Aliu, Arberie Nagavci i Rozeta Hajdari, kao i zamenica ministra Daulina Osmani i zamenik ministra Mevlud Sinani.
Što više gledam okolo, vidim više članova ili vlade ili većine u parlamentu, odnosno Avnija Deharija, Ganija Krasniqija, Envera Dugolija, poslanici u Skupštini Kosova.

Sestre i braćo,
Dame i gospodo,
Poštovani učesnici,

Dobro našli jedan drugog, u ovom skupu koji podržava nastavak bitke, nastavak neprekidnog angažovanja, sada osnažujućeg i veoma važnog, za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, ili Dolini kako to često i obično kažemo.

Ovo jedinstvo je dokaz da možemo biti i za politički pluralizam i za nacionalno jedinstvo. Možemo biti i patriote i demokrate. Dakle, ova politička bitka je sigurno ispravna po svom karakteru, samim tim i put pred njom je ispravan i dobar i u čemu imate našu podršku, a pre svega naše čestitke za ovu uniju koju smo ostvarili.

Pet partija se udružilo okupljanjem i ujedinjenjem svih albanskih birača u Dolini kako bi koalicija broj 13, koalicija sa nosiocem liste Shaipom Kamberijem, postala pobednik na izborima 17. decembra.

Ova koalicija sa ličnostima koje nose visok moralni i patriotski integritet, ljudima koji se ističu po svom političkom delovanju za prava i slobode Albanaca u Dolini, pored Shaipa Kamberija, i Ragmi Mustafa, Shqiprim Musliu, Naser Haziri i Armend Aliu imaju svu podršku koja je potrebna za suprotstavljanje autoritarnom i antialbanskom režimu Vučića u Srbiji, u odbrani i unapređenju prava i sloboda naše albanske zajednice koja tamo živi.

Nazivamo ga i antialbanskim režimom pored autoritarnog, jer i vaš život, vaše iskustvo, pa čak i brojke to svedoče i dokazuju. Konkretno, što se republičkih inspekcija tiče, zamislite, jedino u Bujanovcu ima jedan Albanac. Ni u jednoj od tri opštine nema drugih Albanaca u svim ovim inspekcijama koje čitam u nastavku: inspektor za turizam, veterinarstvo, sanitarnu zaštitu, zaštitu životne sredine, privredu, zdravstvo, poljoprivredu, fitosanitarnu, šumarstvo i lovstvo, vodni inspektor, inspektor za ekologiju , obrazovni inspektor, na republičkom nivou, nema nijednog Albanca. Samo jedan u Bujanovcu, inspektor rada i zaštite na radu. Dakle, ovo nije slučajnost. To pokazuje da postoji jedna zajednica koja je ciljana. Neko cilja te ljude jer baš tako u svim ovim inspektoratima, ima samo jedan Albanac u Bujanovcu, to ne samo da nije u redu nego je to eklatantna nepravda koja se ne može tolerisati.

Drugo, što se tiče na primer pravosudnih institucija:

– Viši Sud u Vranju, Preševu, Medveđi, Bujanovcu, nema nijednog Albanca.
– Osnovni Sud u Vranju, nema nijednog Albanca.
– Osnovni Sud u Bujanovcu, 4 od 13 (zaposlenih), dok u Medveđi i Preševu nijedan.
– Upravni Sud, nema nijednog Albanca ni u Preševu, ni u Medveđi ni u Bujanovcu.
– Osnovni Sud za prekršaje u Preševu 2 od 3 (zaposlenih) Albanaca.

U Tužilaštvu:
– zamenici tužioca, nema Albanaca u Bujanovcu, nema u Preševu, nema u Medveđi. Samo jedan viši saradnik Tužilaštva u Bujanovcu, nijedan u Preševu i Medveđi.
– u Višem Javnom Tužilaštvu, Osnovnom Javnom Tužilaštvu, opet nema nijednog Albanca.

Na Carini:
– Nema Albanaca ni u Preševu, ni u Bujanovcu ni u Medveđi.

Samo jedan notar u Preševu.

U Katastru nijedan u Bujanovcu, nijedan u Medveđi, samo jedan u Preševu.

U Bujanovcu i Medveđi nema vatrogasaca Albanaca, samo je jedan u Preševu.

Čak ni kod Ombudsmana nema nijednog Albanca.

Sve ovo su dokazi da se radi o ciljanoj zajednici. Na meti vlade i države.

Dalje, što se tiče na primer policije i upravnika policijske podstanice, samo u Bujanovcu su 4 od 10 upravnika podstanica. U Preševu ima 5 podstanica, nema albanskih upravnika. U Medveđi 3 podstanice, nema albanskih rukovodioca.

Znamo da nema bolnica, nema univerziteta. Bolnice nema ni u Preševu ni u Bujanovcu, ali zamislite, u vranjskoj bolnici, gde idu građani Preševa i Bujanovca, nema nijednog zaposlenog Albanca, od 700 njih. Od 700 u Dizeldorfu (Nemačka) nađu se oko 15 Albanaca.

Dakle, ovde neko pokušava da ostavi Albance na nuli. Zato se s pravom naziva kontinuiranim naporom za administrativno i institucionalno etničko čišćenje.

Poštovani prisutni,

Pasivizacija adresi Albanaca u Dolini, od međunarodnih organizacija poput Amnesty Internationala, ali i Helsinškog Odbora za ljudska prava, ocenjena je kao etničko čišćenje administrativnim metodama protiv Albanaca. Nedozvoljavanje upotrebe nacionalne zastave u Dolini, što se ne može naći nijedan drugi primer takvog kršenja bilo koje manjinske zajednice u regionu ili u svetu; nepostojanje Albanaca u državnim institucijama u Srbiji; nedostatak pristupa pravdi, sigurnosti, ekonomiji; neprihvatanje diploma Kosovskih Univerziteta; ne dozvoljavanje školskih udžbenika sa Kosova; predstavljaju elemente ovog državnog napada na Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Ovi prekršaji su svakodnevni – iako ih jednom spominjemo u govoru, oni važe i sutra kada neću govoriti o ovoj temi. Oni predstavljaju kršenje osnovnih prava na izražavanje, identitet, jezik, tradiciju i kulturu, koji imaju za cilj depopulaciju ove tri opštine u kojima su Albanci autohtoni i otežavaju im život. Ali svi znamo da nikada nisu uspeli i opet neće uspeti jer Albanci niti ćute niti se pokoravaju. Naprotiv, oni nas samo mobilišu i aktiviraju za buduće bitke, a jedna od njih je i ova politička bitka gde je glas za Shaipa Kamberija, za ovo jedinstvo pet albanskih političkih subjekata, upravo glas, kako je rekao g. Kamberi, glas za otpor. Za otpor autoritarizmu i fašizmu u Srbiji.

Dragi građani Doline,

Nas deli samo nekoliko dana od važnog datuma izbora 17. decembra. Vreme je da se mobilizirate, pokažete odlučnost i hrabrost u bitci koja vam pripada, ali pripada svima nama za pomoć, podršku i solidarnost. Vreme je da se autoritarni režim u Beogradu, koliko god nacionalistički i antialbanski, šovinistički i autoritarni, koji diskriminiše i ugnjetava manjinske zajednice, suoči sa snažnom opozicijom koja pokazuje da se Albanci ne pokoravaju i pobeđuju. Za to imate svu našu podršku, zbog toga sve vas pozivam da se pridružite ovoj zajedničkoj inicijativi podrške Shaipu Kamberiju.

A u ovoj borbi, svaki glas predstavlja snažan znak protivljenja ovoj nepravednoj i diskriminatornoj politici. Nema nijednog nebitnog glasa, svaki glas je važan i mora se svedočiti u nedjelju 17. decembra.

Glasanjem za broj 13 na ovim izborima podržana je lista albanskih političkih subjekata koji zastupaju zajedničke interese. Ova lista nosi poruku jedinstva, mira, demokratije, sigurnosti i cilja za slobodu, prava i boljeg života.

Shaip Kamberi je figura koja vodi ovaj važan projekat. On ima zadatak da dostojanstveno predstavlja, ima i podršku građana Prištine i šire.

Znamo da značajan broj Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca živi u Prištini, živi u Kosovu Polju, živi u Gnjilanu i u drugim opštinama. Ponudio sam mogućnost za dogovor sa Srbijom da u te tri prazne prostorije koje se nalaze u zgradi Evropske Unije, koja se nalazi između Skupštine i Vlade, građani mogu da glasaju na izborima koji se održavaju u Srbiji. Da je taj dogovor postignut, mogli bi glasati i Srbi koji su na Kosovu. Međutim, ovaj dogovor nije sklopljen, pa im je ostavljena mogućnost da glasaju putujući autobusom ili autom. Ja sve vas ohrabrujem da, pošto niste imali priliku da glasate u Prištini, idite u nedelju da glasate za broj 13- Shaipa Kamberija, i ne sumnjam da imate mnogo rođaka tamo kojima nedostajete.

Ovom prilikom pozivam naša tri gradonačelnika opština, iz Opštine Priština, Perparima Ramu, Opštine Kosovo Polje, Burima Berishu i Opštine Gnjilane Albana Hysenija, da pomognu sa najjeftinijim i najlakšim prevozom, kako bi glasanje bilo ne ometano i da se pomaže onima koji žele i treba da izraze svoju volju 17. decembra.

U ovoj borbi, broj 13 je simbol snage, da dostojanstveno i ponosno predstavlja Albance iz Doline. Glasanjem broja 13 podržaćete listu koja uključuje ovih 5 albanskih političkih subjekata – koja god bila vasa preferencija od ovih pet entiteta: Stranka za Demokratsko Delovanje, Albanska Demokratska Partija, Pokret za Demokratski Napredak, Albanska Demokratska Unija i Alijansa za Dolinu, glasanje je zajedničko jer su ti entiteti ujedinjeni. I verujem da je važno da nagradite ovo sjedinjenje. Ovo sjedinjenje, koji se desio odozdo, a ne odozgo, desio se tamo gde je narod, gde živi i radi, da bi bili nagrađeni glasovima svih vas.

Shaip Kamberi je snažan glas reciprociteta, jer naglašava jednakost. Oni koji vole jednakost, vole i reciprocitet kao zdrav princip dobrih odnosa od međuljudskih do međudržavnih.

Na Kosovu imamo 93% Albanaca, ali imamo i 4% Srba, imamo manjinu. Nismo svi Albanci, 93% su Albanci, ne više. 4% su Srbi, 3% su ostale manjine, Bosanci, Romi, Aškalije, Egipćani, Turci, Goranci – dakle imamo 7% manjina, dok je većina 93%. S druge strane, u Srbiji ima 20% manjina. Dakle skoro tri puta više nego na Kosovu. To znači da Srbiji ima tri puta više razloga da ima Euleks, da ima rezervisana mesta, da bude službeni jezik manjina svuda na nivoima uprave i tamošnjih opština i tako dalje. Stoga ih treba istaknuti kao derivate koncepta jednakosti, odnosno poziv na reciprocitet, od onog što znam, uvek je iznova isticao i na tome insistira lider liste Shaip Kamberi.

Pozivam sve da se pridruže i podrže Shaipa Kamberija i tako da se slavi naše jedinstvo i napredak.

Pridružite nam se na ovom putovanju, borbi za pristojno i pošteno predstavljanje. Politička bitka Albanaca se nastavlja – za Shaipa Kamberija i za vašu i našu budućnost.

Hvala Vam.

 

Last modified: 14 децембра, 2023

Comments are closed.

×