Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi učestvovao je na događaju održanom u okviru objavljivanja “White Book 2023”

12 decembra, 2023

Priština, 12. decembar 2023

Prvi potpredsednik Vlade za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, učestvovao je na događaju održanom u okviru objavljivanja „White Book 2023“ od strane Saveta Evropskih Investitora. Ovaj dokument daje preporuke i strateške sugestije iz različitih izvora i različitih sektora u privatnom sektoru.

U svom govoru, zamenik premijera Bislimi je rekao da je Vlada Republike Kosovo od početka mandata istakla dva glavna cilja: rad i pravdu. Važna komponenta u promovisanju ovih ciljeva, a posebno u povećanju zaposlenosti, jeste povećanje stranih investicija. Makroekonomski pokazatelji, posebno oni koji se odnose na povećanje zaposlenosti i stranih investicija u ovom mandatu, zabeležili su značajan rast.

On je dodao da će nam preporuke ove publikacije poslužiti kao putokaz da vidimo u kojim oblastima možemo učiniti još više. Kosovo nudi atraktivno okruženje za poslovanje, pogodnosti i podsticajne mere kao što je registracija preduzeća bez administrativnih troškova ili brza registracija preduzeća za samo dva dana.

Preduzeti su i drugi važni koraci za olakšavanje ambijenta za poslovanje, kao što je održavanje iste poreske stope za korporacije, ali i zaposlene, u isto vreme kada su budžetski prihodi od ovih poreza povećani. Takođe, suštinskom reformom smanjenja administrativnog opterećenja, smanjujemo i pojednostavljujemo većinu procedura za davanje ili dobijanje licenci, kao i veliki deo javnih usluga upućenih poslovnoj zajednici, sada u pojednostavljenom obliku su pristupačni u elektronskom obliku.

Povećanjem performanse poreske i carinske uprave uveliko smo smanjili neformalnost u privredi, a to za privredu znači da postoji pogodniji i ravnopravniji teren u okruženju za poslovanje. Osnivanje Privrednog Suda, koji omogućava brže rešavanje sporova između privrednih subjekata, još je jedan pozitivan aspekat koji je u prethodnim izveštajima bio među najvećim zabrinutostima.

Pristup kreditima ili finansijama se višestruko povećao, na primer, prošle godine smo imali preko 2,9 milijardi evra kreditiranja poslovanja, što je oko 100% više nego četiri godine ranije.

Kosovo je trenutno u neprekidnim pregovorima za Plan Rasta, kroz koji planiramo da imamo pristup oko 950 miliona evra iz EU, gde su većina povoljni krediti koji će se koristiti za investicione projekte. Ovo je od interesa i za poslovnu zajednicu, a posebno za strane investitore.

U zaključku, potpredsednik Vlade Bislimi je naglasio da Vlada ulaže maksimalne napore kako bi zabeleženi ekonomski rast bio održiv i ravnomerno raspoređen na sve građane zemlje i aktere društva.

Na ovaj događaj su prisustvovali ambasador Nemačke Jorn Rohde, ambasador Francuske Olivier Guerot, ambasadorka Slovenije Minca Benedejčić, šef kancelarije EU na Kosovu Tomas Szunyog, kao i drugi diplomatski predstavnici i akteri civilnog društva.

 

Last modified: 12 децембра, 2023

Comments are closed.

×