Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao je na donatorskoj konferenciji za obezbeđivanje stabilnog smeštaja za 60 porodica zajednica Roma, Aškalija i Egipćana vraćenih na Kosovo

12 decembra, 2023

Priština, 12. decembar 2023

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na donatorskoj konferenciji za obezbeđivanje stabilnog smeštaja za 60 porodica iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana vraćenih na Kosovo. Ovaj događaj je organizovan u zgradi Vlade.

Premijer Kurti je u svom govoru istakao zahvalnost što danas imamo način da obezbedimo dugoročno rešenje za 60 porodica da spavaju mirno i toplo, osećajući se kod kuće.
„Stanovanje za najugroženije porodice Kosova je prioritet naše vlade. Ove godine smo dodelili sredstva za više od 380 porodica iz nevećinskih zajednica kako bi imali koristi za poboljšanje stanovanja.” dodao je premijer Kurti.
Uspeh ovog zalaganja je rezultat rada Vlade, posebno preko Ministarstva za zajednice i povratak i Ministarstva administracije lokalne samouprave, opština, ali i zahvaljujući bliskoj i kontinuiranoj saradnji sa našim međunarodnim partnerima.

„U svojim posetama ovim građevinskim projektima i sastancima sa porodicama koje imaju koristi, vidio sam kako investicija utiče ne samo na njihovu materijalnu situaciju, već i na njihov osećaj nade, pripadnosti i njihovu sposobnost da doprinesu zajednici i njihovoj zemlji. Uveren sam u transformativnu snagu onoga što možemo zajedno učiniti za 60 porodica koje danas želimo podržati.” rekao je premijer Kurti.
Naglasio je da ćemo danas videti i planove kako te porodice pravilno smestiti, uz pristup uslugama, obrazovanju i tržištu rada, kako razgovarati o troškovima obezbeđivanja ovih uslova za ove porodice.

„Od potrebnih 2,5 miliona evra, naša vlada će preuzeti finansijsku obavezu i čućemo od ministra Rašića o podršci koju će posebno pružiti njegovo ministarstvo i ja sam izuzetno zahvalan vama, našim partnerima. Svojim prisustvom ovde danas, pokazali ste spremnost da budete deo rešenja, kao i da razgovaramo o troškovima osiguranja zajedno s nama.” zaključio je premijer.

Celi govor premijera Kurtija:

Vaša Ekselencijo ambasadore Michael Davenport,

Vaša Ekselencijo ambasadore Nicholas Abbott,

Vaše ekselencije ambasadori Severne Makedonije Shpresa Jusufi, Crne Gore g. Çobaj, Luksemburga g. Dietz,

Poštovana potpredsednice Vlade, Emilia Rexhepi, Ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, Ministar Elbert Krasniqi,

Poštovani generalni konzule Taulant Hodaj,

Poštovani članovi parlamenta, Erxhan Galushi i zamenik gradonačelnika Lulzim Aliu, zamenica gradonačelnika Leonora Morina Bunjaku,

Poštovani g. Damian Browne iz Danskog saveta za izbeglice (DRC),

Predstavnici Nemačke ambasade, Švajcarske ambasade, IOM-a, UNCHR-a, GIZ-a i Ureda Premijera te predstavnici ministarstava naše Vlade,

Veliko hvala što ste danas zajedno pomogli u pronalaženju zajedničkog rešenja za šezdeset najugroženijih porodica na Kosovu.

Prošle godine sam na društvenim mrežama video sliku jedne od ovih porodica. Vratili su se na Kosovo, ali su ostali bez stambenog prostora. Umesto toga, napravili su improvizovani šator na poljoprivrednom zemljištu. Odrasli i deca pokušavali su – protivno izgledima – pronaći način da žive dostojanstveno. Zahvaljujem se aktivistima civilnog društva koji su skrenuli pažnju na ovaj slučaj. I drago mi je da nakon što sam sa svojom savetnicom podelio očajne potrebe ove porodice, ona je odmah posetila porodicu kako bi se bolje upoznala sa njihovim slučajem, kao i kratkoročnom i dugoročnom pomoći koja je bila potrebna.

Porodica je već imala koristi od standardnog šestomesečnog paketa podrške koje je ponudilo Ministarstvo za Zajednice i Povratak. Ali nisu uspeli pronaći održivo stambeno rešenje kada je ta podrška ponestala. Nakon prve posete moje savetnice, ona se vratila sa predstavnicima Ministarstva za Zajednice i Povratak, koji su uspeli pronaći dodatnu privremenu podršku za porodicu. Zajedno su prikupili podatke i o drugima koji su se vratili na Kosovo sa porodicom koju sam video na toj Facebook slici. Cilj je bio da se razume složena situacija u kojoj su se sve ove porodice borile da obezbede sebi sklonište i održiv dom na Kosovu.

Ponekad situacija može biti i vrlo komplikovana i vrlo jednostavna. Činjenice o tome kako je ova grupa porodica zapala u svoju očajnu situaciju uključivale su odgovornosti na međunarodnom, nacionalnom i lokalnom nivou. Takođe je uključivala mrežu agencija pozvanih da pomognu kroz različite mehanizme. Ovi mehanizmi nisu jednostavni za navigaciju ili koordinaciju. Ali situacija se može svesti i na jednu vrlo jednostavnu činjenicu – da su ovde, u našoj zemlji, bila deca i roditelji koji su noći provodili spavajući u polju.

Duboko sam zahvalan na humanosti agencija koje su radile na promeni te jednostavne činjenice, čak i dok smo se svi povezivali kako bismo rešili složenija pitanja kako bismo osigurali održivo rešenje. Duboko sam zahvalan što su ta deca i njihovi roditelji brzo dobili sklonište pa više nisu spavali u šatoru i što danas imamo način da obezbedimo dugoročno rešenje za 60 porodica da spavaju na sigurnom i toplom, osećajući da su kod kuce.

Stanovanje za najugroženije porodice na Kosovu je prioritet naše vlade. Ove godine smo dodelili sredstva za preko 380 porodica iz nevećinskih zajednica kako bi imali koristi od poboljšanog stanovanja. Ovo uključuje porodice koje su dobile građevinski materijal od Ministarstva za Zajednice i Povratak, kao i sredstva za nove domove od ovog Ministarstva.

Porodice iz nevećinskih zajednica takođe su dobile sredstva od Ministarstva za Lokalnu Samoupravu, za renoviranje ili izgradnju domova. Tokom mojih poseta ovim građevinskim projektima i mojih sastanaka sa porodicama koje imaju koristi, video sam kako investicija utiče ne samo na njihovu materijalnu situaciju, već i na njihov osećaj nade, osećaj pripadnosti i njihovu sposobnost da doprinesu svojoj zajednici i zemlji.

Tako da sam uveren u snagu transformacije onoga što možemo zajedno učiniti za 60 porodica koje danas želimo podržati. I vidio sam koliko je saradnja neophodna da bi se postigle ove pozitivne promene za takve porodice. Mnogi ljudi su nam pomogli da dođemo do ove tačke – tačke u kojoj smo sada, u mogućnosti da ponudimo održivo rešenje za porodice Roma, Aškalija i Egipćana koje su se vratile iz Severne Makedonije i Crne Gore. Posebno smo imali koristi ne samo od rada Ministarstva za Zajednice i Povratak, već i od angažovanja opština koje su pokazale liderstvo na lokalnom nivou i dale su svoju posvećenost pronalaženju održivog rešenja za ove porodice u nevolji.

Imali smo koristi od angažmana UN agencija kroz rad na terenu i finansijsku podršku. Imali smo ponude za pomoć od Kancelarije EU na Kosovu. Imali smo koristi od ličnog angažmana ambasadora Nicholasa Abbotta i njegovog tima u Britanskoj ambasadi koji su, preko UNDP-a, finansirali Danski savet za izbeglice da izvrši detaljnu anketu o potrebama ovih povratnika.

Nadam se da će današnja konferencija pokazati da možemo postići toliko kada se ovi akteri, ali i drugi, udruže. U ovoj prostoriji, verujem da imamo sve što je potrebno da obezbedimo smeštaj ne samo za jednu porodicu na koju sam prvi put upozoren, već i za svaku od porodica iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana koje su se vratile na Kosovo iz Severne Makedonije i iz Crne Gore.

Ove porodice su predugo čekale. Oni su uhvaćeni između komplikovanih činjenica vezanih za njihov povratak i jednostavne činjenice da nemaju krov nad glavom. Danas ćemo videti planove kako oni mogu biti pravilno smešteni, uz pristup uslugama, obrazovanju i tržištu rada. I razgovaraćemo o troškovima pružanja ovog dostojanstva ovim porodicama.

Od potrebnih 2,5 miliona evra, naša vlada će se finansijski obavezati, a od ministra Rašića ćemo čuti o podršci koju će posebno ponuditi njegovo ministarstvo i neizmerno sam zahvalan vama, našim partnerima. Svojim prisustvom ovde danas, pokazali ste spremnost da budete deo rešenja, zajedno sa nama.

Danas je hladan dan — s obzirom na vremenske prilike — dan zbog kojeg smo zahvalni što imamo dom i sklonište. Nadam se da ćemo do kraja naše konferencije moći da obezbedimo da sve porodice zbog kojih smo okupljeni da podržimo, imaju mesto gde će biti bezbedno i toplo, kao i bazu da dostojanstveno izgrade svoje živote na Kosovu – baš kao mi ostali, baš kako i zaslužuju.

Hvala vam puno.

Last modified: 12 децембра, 2023

Comments are closed.

×