Zyra e Kryeministrit

Pokrenuta Mera Zapošljavanja žena žrtava nasilja u porodici

7 decembra, 2023

Priština, 7. decembar 2023

U okviru kampanje „16 Dana Aktivizma Protiv Rodno Zasnovanog Nasilja“, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministarkom Pravde, Albulenom Haxhiu i ministrom Finansija, Rada i Transfera, Hekuranom Muratijem danas je pokrenuo Meru Zapošljavanja žena žrtava porodičnog nasilja.

„Prošle godine, u okviru šeme „Vlada za porodice“, osigurali smo se da svaka porodica na Kosovu ima bazu prihoda u cilju povećanja društvenog blagostanja. Korisnice su 2377 porodica koje nisu imale ikog zaposlenog. Ovoj šemi dodajemo novu funkciju koja ima za cilj zapošljavanje osoba koje su preživele nasilje u porodici, a to dolazi uz poboljšanje pristupa socijalnim uslugama i povećanja podrške skloništima za žrtve nasilja u porodici”, rekao je Premijer Kurti.

Sa ovom novom merom sada sve žene žrtve nasilja u porodici mogu da se prijave za registraciju na Zavodu za Zapošljavanje u svojoj opštini, u kom slučaju im posreduju registrovana preduzeća koja nude slobodna radna mesta. Nakon početka rada, Ministarstvo Finansija, Rada i Transfera subvencionisaće 70 odsto plate zaposlenih šest meseci zaredom.

“Kada su žene u mogućnosti da se finansijski same izdržavaju, one imaju više mogućnosti da napuste nasilni odnos/vezu i započnu novi normalni život”, rekao je premijer Kurti.

Premijer je svoj govor zaključio pojačavajući poruku da ćemo “Zajedno nastaviti rad na otklanjanju društvenih nejednakosti koje ometaju ekonomsku nezavisnost žena i devojaka u našoj Republici”.

Dok je ministarka Pravde, Albulena Haxhiu, naglasila da je ova aktivnost koja se danas odvija jedna od najvažnijih koja se odnosi na ekonomsko osnaživanje i zapošljavanje žrtava porodičnog nasilja, imajući u vidu da je njihov najveći izazov nedostatak mesta rada i stanovanja.

S druge strane, ministar Finansija, Rada i Transfera, Hekuran Murati, rekao je da je unapređenje uloge žena u društvu i njihova ekonomska nezavisnost od suštinskog značaja za pravednije i naprednije društvo, stoga od početka mandata vlasti smo preduzeli korake koji su dali svoj doprinos napretku, I koji se može dokazati i brojevima.

Ekonomsku nezavisnost žena snažno je podržavala Vlada Republike Kosovo zapošljavanjem i samozapošljavanjem, posebno tokom pandemije kada je došlo do porasta slučajeva nasilja u porodici. Subvencije na platu za svaku radnicu zaposlenu u biznisu, investicioni krediti za žene preduzetnice, šema „Vlada za Porodicu“, a sada i Mera za Zapošljavanje žrtava porodičnog nasilja, neki su od paketa mera i politika usmerenih na finansijsku nezavisnost i povećanje socijalnog blagostanja.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovane predstavnice i predstavnici skloništa za žrtve nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja,
Poštovana gđo. Albulena Haxhiu, ministarka Pravde,
Poštovani g. Hekuran Murati, ministar Finansija, Rada i Transfera,
Poštovana gđo. Dafina Gexha Bunjaku, zamenica ministra Zdravlja,
Poštovani g. Fejzullah Rexhepi, predsednik Vrhovnog Suda,
Poštovani g. Gazmend Hoxha, direktor Policije Kosova,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo,

Ekonomska nezavisnost žena važan je korak ka individualnom razvoju i slobodi, kao i sigurnosti i blagostanju.

Za to smo izradili i implementirali paket mera i politika. U vreme pandemije, kada su slučajevi nasilja u porodici uzeli maha, Vlada se pobrinula da subvencionira plate u preduzećima za svaku zaposlenu radnicu. U međuvremenu, ponudili smo investicione kredite ženama preduzetnicama, kako bi što lakše mogle da posluju na tržištu Kosova. Podržali smo zapošljavanje i samozapošljavanje u vremenu izolacije i neizvesnosti.

Prošle godine, u okviru šeme „Vlada za Porodice“, pobrinuli smo se da svaka porodica na Kosovu ima osnovu prihoda u cilju povećanja društvenog blagostanja. Korisnice su 2377 porodica koje nisu imale ikog zaposlenog.
Ovoj šemi dodajemo novu funkciju koja ima za cilj zapošljavanje osoba koje su preživele nasilje u porodici, a to dolazi uz poboljšanje pristupa socijalnim uslugama i povećanjem podrške skloništima za žrtve nasilja u porodici.

Od danas će sve žene koje su bile žrtve nasilja u porodici moći da budu korisnice ove šeme. Ono što treba da urade je da odu u Zavod za Zapošljavanje u svojoj opštini. Nakon registracije, savetnici za zapošljavanje će se pobrinuti da one budu smeštene u registrovana preduzeća koja nude slobodna radna mesta.
Kada ovo posredovanje bude obavljeno i posao počne, Ministarstvo Finansija, Rada i Transfera subvencionisaće 70% plate zaposlenih šest meseci uzastopno.

Dajući im priliku za rad i izvor prihoda, pruža im se nova šansa da povrate kontrolu nad svojim životima. Kada su žene u mogućnosti da se finansijski izdržavaju, veća je verovatnoća da će napustiti nasilni odnos/vezu i započeti novi normalni život.

Poštovani prisutni,

Zahvaljujem se na zajedničkom angažmanu. Kao i danas ovde, zajedno ćemo nastaviti rad na otklanjanju društvenih nejednakosti koje ometaju ekonomsku nezavisnost žena i devojaka u našoj Republici. Da unapredimo ravnopravnost u društvu i razvoj u našoj zemlji.

Last modified: 7 децембра, 2023

Comments are closed.

×