Zyra e Kryeministrit

Predstavljena Mera 1.2 za subvencionisanje kupovine goriva za ogrev za zimu, korisnice su oko 21 hiljada porodica na socijalnoj pomoći

6 decembra, 2023

Priština, 6. decembar 2023

U organizaciji Ministarstva Finansija, Rada i Transfera, danas je održan sastanak na kojem je predstavljena Mera 1.2 za smanjenje uticaja energetske krize na porodice na socijalnoj pomoći, a to je subvencionisanje kupovine goriva za ogrev za zimu porodicama na socijalnoj pomoći.

Merom 1.2, koja se fokusira na ugrožene grupe društva, onima kojima je najpotrebnija ruka države, biće omogućeno subvencionisanje kupovine ogreva za porodice na socijalnoj pomoći, s ciljem da se što više i lakše prebrodi zima za ove porodice. Za ovu meru izdvojeno je pet miliona evra. Očekuje se da oko 21 hiljada porodica i oko 81 hiljada građana budu korisnici ove mere.

U svom uvodnom izlaganju, Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, rekao je da kraj godine simbolizuje period u kome svi slavimo dostignuća i razmišljamo o izazovima sa kojima smo se suočili. On je dodao da ga raduje što su u oblasti socijalne zaštite savladani mnogi izazovi koji su pretvoreni u dostignuća. Smatrajući to suštinskim stubom Vladinog programa, premijer je naglasio da je zbog činjenice da su bili okruženi teškim okruženjem to je još više ojačalo posvećenost i podršku Vlade ka brizi o građanima.

Rekao je da nakon ovih skoro tri godina, naši građani sada znaju da pred teškoćama vremena nikada neće biti ni sami ni usamljeni, jer „mi jesmo i ostajemo vlast koja rukovodi i podržava, koja vodi i koja ne ostavlja bilo koga iza sebe”.

U međuvremenu, Ministar Finansija, Rada i Transfera, Hekuran Murati, govorio je o načinu subvencionisanja ove mere, koja se ostvaruje direktno na bankovnim računima porodica korisnika.

On je takođe pojasnio način koristi ove mere. „Kao porodica, naknada iznosi 120 evra, što je ekvivalentno sa 2 kubika, dok je za svakog člana porodice dodatnih 30 evra, što znači da će za četvoročlanu porodicu biti 120 evra za porodicu, još 120 evra, dakle po 30 evra za svakog člana, što za četvoročlanu porodicu ukupno iznosi 240 evra, kao podršku da bi što lakše prebrodila zimsku sezonu”, rekao je on.
Ministar Murati je naglasio da za ostvarivanje koristi od ove mere nema potrebe za prijavu, jer Centri za Socijalni Rad već imaju porodice koje primaju socijalnu podršku.
Ovu meru podržava Evropska Unija, u okviru Hitnog Energetskog Paketa Evropske Unije.

U ovom značajnom događaju, Premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija, pratili su ministar Finansija, Rada i Transfera, Hekuran Murati i Šef Odeljenja za Saradnju u Kancelariji Evropske Unije na Kosovu, Johannes Madsen Stenbaek. Prisutni su bili i zamenik ministra Finansija, Rada i Transporta, Avni Zogiani i predsednik Lige Centara za Socijalni Rad na Kosovu, Blerim Shabani.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani predstavnici Centara za Socijalni Rad
Dame i gospodo,
Dobro jutro i dobrodošli,
Poštovani ministre Finansija, Rada i Transfera, g. Hekuran Murati,
Poštovani g. Johannes Madsen Stenbaeks, Šef Odseka za Saradnju u Kancelariji Evropske Unije na Kosovu,
Poštovani zameniče ministra Finansija, Rada i Transfera g. Avni Zogiani,
Poštovani predsedniče Lige Centara za Socijalni Rad na Kosovu, g. Blerim Shabani,
Poštovani prisutni,

Kraj godine je vreme kada svi slavimo dostignuća i razmišljamo o izazovima. Sretan sam što smo u oblasti socijalne zaštite prebrodili mnoge izazove i čak ih pretvorili u dostignuća. Zajedno smo se morali suočiti s pandemijom, posledicama ruske agresije u Ukrajini i sveobuhvatnom energetskom krizom. Činjenica da smo bili okruženi često teškim okruženjem samo je ojačala našu posvećenost o brizi za građane: suštinskom stubu našeg Vladinog programa.

Ovisno o okolnostima, možda se promenila metoda, ali nikad naš konačni cilj. Strategiju zaštite i povećanja blagostanja građana, posebno onih kojima je to najpotrebnije, kao Vlada sprovodili smo u dva pravca. S jedne strane odgovarali smo na potrebu da se ublaže poteškoće koje su pomenute krize izazvale porodičnim ekonomijama. A s druge strane, kroz zapošljavanje na tržištu rada podsticali smo održiva rešenja za ove porodice. Tako da smo reagovali i bili odgovorni, i proaktivni i svesni.
Što se tiče prve strategije, započeli smo je povećanjem socijalne pomoći za 30% iznad redovnog nivoa u 2021. godini. Zatim smo nastavili podršku tako što smo udvostručili socijalnu pomoć četiri puta između 2021. i 2022. godine. Zatim smo podržali 19 narodnih kuhinja sa 1,4 miliona evra i sarađivali sa nevladinim organizacijama u obezbeđivanju preko 36.000 prehrambenih paketa i oko 350.000 obroka za ugrožene slojeve društva. Već u prvoj godini naše vlade počeli smo da brinemo o trudnicama i deci do 16 godina kroz naknade za njih, od kojih je do sada koristilo više od 49.000 novopečenih majki i 387.000 dece. Trenutno smo u procesu subvencionisanja električne energije za ugrožene potrošače.

Pored ovih, kao drugi korak, pripremili smo i pokrenuli Šemu „Vlada za porodicu“, kojom je za više od 2.200 porodica omogućeno da imaju najmanje jednog zaposlenog člana, dok prethodno u tim porodicama nije bilo nijednog zaposlenog. U međuvremenu, kroz sporazum sa Svetskom Bankom u iznosu od 47 miliona evra, ciljamo na opštu reformu šeme socijalne pomoći, koja otklanja diskriminaciju unutar kategorija korisnika i promoviše aktiviranje korisnika na tržištu rada.

Danas smo zajedno da predstavimo još jednu meru, koja se fokusira na ranjive grupe društva. Onima kojima je najpotrebnija ruka države. Na 174. sednici Vlade izdvojili smo 5 miliona evra. Ovim iznosom Vlada će omogućiti subvencionisanje kupovine goriva za ogrev porodicama na socijalnoj pomoći, kako bi ove porodice što lakše prebrodile zimu. Ovu meru ćemo implementirati u saradnji i uz podršku Evropske Unije.

Ministar Finansija, Rada i Transfera, gospodin Hekuran Murati, u svom govoru će nas više informisati o načinu subvencionisanja ove mere.

Na kraju, želim da dodam da nakon svih ovih izazova i peripetija od više od 32 meseca, još mnogo meseci godina pre toga zajedno, naši građani znaju da pred teškoćama vremena nikada neće biti ni sami ni usamljeni. Mi jesmo i ostaćemo Vlada koja rukovodi i podržava, koja vodi i koja nikoga ne ostavlja iza sebe.

Hvala Vam.

Ministre Hekuran, imate reč.

Last modified: 6 децембра, 2023

Comments are closed.

×