Zyra e Kryeministrit

Zamenik premijera Bislimi posetio je Centar za studente sa posebnim potrebama na Univerzitetu u Prištini

4 decembra, 2023

Priština, 4. decembar 2023

„Inicijativa za stvaranje Centra za podršku studentima sa posebnim potrebama u prostorijama Univerziteta u Prištini, je važan napor koji ima za cilj da promoviše inkluziju i razvoj inkluzivnog obrazovnog okruženja“.

Ovo je istakao prvi zamenik premijera za Evropske Integracije, Razvoj i Dijalog Republike Kosovo, Besnik Bislimi, tokom posete u nedavno osnovanom Centru za studente sa posebnim potrebama Univerziteta u Prištini.

Vlada Republike Kosovo ostaje posvećena stvaranju pogodnog i podsticajnog okruženja, tako da ovaj Centar može biti kontinuirani resurs za poboljšanje obrazovnih usluga i njihovo pripremanje za uspešnu budućnost.

Tokom protekle godine, koja je proglašena godinom osoba sa posebnim potrebama, Vlada je preduzimala različite inicijative kojima je iskazivala posvećenost studentima sa posebnim potrebama.

Da bi pomogla u njihovim uslovima, podelila je laptope studentima sa posebnim potrebama, koji studiraju na javnim univerzitetima Kosova, kao i povećala broj zaposlenih asistenata za decu sa posebnim potrebama u preduniverzitetskim institucijama.

Ovo poslednje je spomenuto i ocenjeno kao pozitivno u Izveštaju o zemlji, ali imamo još mnogo toga da uradimo za decu i učenike sa posebnim potrebama na Kosovu koji se suočavaju sa različitim izazovima u pogledu uključivanja u obrazovne institucije.

Takođe, Mera 1.6 za podršku osobama sa posebnim potrebama Paketa za Ekonomski Preporod, imala je za cilj da zapošljavanje postane izazov koji je usmeren na stvaranje okruženja u kojem se niko ne oseća isključenim i svi imaju jednake mogućnosti pri zapošljavanju. Ova mera, osim što je usmerena na učenje veština, ima za cilj i njihovo održivo zapošljavanje.

Mi čvrsto verujemo da je obrazovanje ključni instrument za promenu budućnosti, a kroz inkluzivno obrazovanje povećavamo i mogućnost zapošljavanja.

Kombinacija saradnje i koordinacije sa našim partnerima je važan aspekt realizacije ovog projekta, ali i dodatna vrednost koja pomaže jačanju naše inicijative za unapređenje obrazovnih mogućnosti.

Uključivanje i podrška studentima sa posebnim potrebama nije samo programski zadatak, već značajna i vredna misija.

Ovoj poseti prisustvovali su i rektor Univerziteta u Prištini, Qerim Qerimi, šef Programa Ujedinjenih Nacija za Razvoj (UNDP) na Kosovu, Nuno Queiros, kao i učesnici iz nevladinih organizacija, civilnog društva i studenti.

Last modified: 5 децембра, 2023

Comments are closed.

×