Zyra e Kryeministrit

Pokrenut je prvi Nacionalni Program za Tretiranje Počinilaca Nasilja nad Ženama

29 novembra, 2023

Priština, 29. novembar 2023

U okviru aktivnosti globalne kampanje „16 Dana Aktivizma Protiv Rodno Zasnovanog Nasilja“, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti i ministarka Pravde, Albulena Haxhiu, učestvovali su u pokretanju prvog Nacionalnog Programa za Tretiranje Počinilaca Nasilja nad Ženama.

U nastojanju da se otklone posledice nasilja i da se spreči njegovo ponavljanje, premijer Kurti je rekao da pokretanje ovog programa nudi sveobuhvatan pristup i da neće umanjiti značaj kazni za počinitelje nasilja, ali će ponuditi put za promenu i povratak u društvo sa zajedničkim vrednostima.

“Pored psiho-socijalne rehabilitacije za one koji su počinili nasilje nad ženama i devojkama, krajnji cilj je stvaranje sigurnog okruženja za preživele, pružanje podrške i sigurnosti neophodnu za napredak”, rekao je, snažno ističući uverenje da svaka devojka i žena imaju pravo da žive bez nasilja.

O institucionalnom zalaganju za ovu pojavu, prema rečima premijera Kurtija, svedoči i definicija nasilja nad ženama kao krivičnog dela u Krivičnom zakoniku, uređenjem pravnog osnova za dodatne kazne za osobe koje su proglašene krivim za nasilje u porodici i seksualnog zlostavljanja, i davanjem prioriteta istragama i presudama za ove slučajeve.

Istovremeno, premijer je rekao da smo do 2023. godine povećali finansiranje usluga skloništa za preko 100 odsto, dok usvajanjem Nacrta zakona o socijalnim i porodičnim uslugama pokrenuli reformu Centara za Socijalni Rad. Za ove slučajeve, bez obzira na socio-ekonomski status, žrtvama nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja nudi se besplatna pravna pomoć.

Kako bi im se finansijski olakšalo suočavanje sa posledicama nasilja, Vlada je usvojila Zakon o Obeštećenju Žrtava Zločina. U toku je i dovršavanje mere za zapošljavanje osoba koje su preživele nasilje u porodici. Institucionalnu i društvenu saradnju sada već omogućava Vodič za funkcionalizaciju lokalnih mehanizama protiv nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, kao i usvajanje Nacionalne Strategije za Zaštitu od Nasilja u Porodici i Nasilja nad Ženama (2022-2026).

Eliminacija nasilja nad ženama i devojkama je oblast koja ima svoje mesto na sastancima vlade. Između ostalog, imenovana je Ministarka Pravde za nacionalnog koordinatora za borbu protiv nasilja u porodici, kako to nalaže zakon protiv nasilja. Za nasilje je potreban tretman i politički angažman, ovom prilikom je potvrdio svoju bezuslovnu posvećenost na ovom polju.

“Danas i svaki drugi dan!” slogan je kampanje “16 Dana Aktivizma Protiv Rodno Zasnovanog Nasilja” koja je u skladu sa institucionalnim i društvenim opredelenjem za prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama i devojkama.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovana gđo. Albulena Haxhiu, ministarka Pravde,
Poštovani g. Frank Power, šef Kancelarije Saveta Evrope u Prištini,
Poštovana potpredsednice Skupštine Republike, gđa. Saranda Bogujevci,
Vaša Ekselencijo, g. Jorn Rohde, ambasador Nemačke na Kosovu,
Vaša Ekselencijo, g. Tunç Angılı,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo, sestre i braćo,

Svaka devojka i žena ima pravo na život bez nasilja. Bez straha od nasilja. Bez pretnji i bez osećaja ugroženosti. Svaka devojka i žena imaju pravo da žive slobodno. To je moje duboko uverenje i moje zalaganje. To je obaveza svih nas. Ovaj cilj imamo u našem Ustavu, imamo ga u zakonima, imamo ga u raznim aktima i članovima. Štaviše, svakodnevno ga imamo u mislima i pažnji.

Nalazimo se u 16. dana globalne kampanje aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. Bit ćemo aktivni ovih dana i svaki dan nakon ovih.

Danas nas ovde ujedinjuje nastojanje da se rešimo posledica nasilja, te konkretna akcija u cilju sprečavanja njegovog ponavljanja i promene štetnih ponašanja.

Prvi Nacionalni Program za Tretiranje Počinilaca Nasilja nad Ženama ponudiće sveobuhvatan pristup u sprečavanju ponavljanja nasilja kako u porodici tako iu društvu. Pored psiho-socijalne rehabilitacije za one koji su počinili nasilje nad ženama i devojkama, krajnji cilj je stvaranje sigurnog okruženja za preživele, pružajući im podršku i sigurnost koja im je potrebna za napredak.

Ne možemo vratiti vreme nazad za zločine koji su se dogodili, ali možemo ponuditi podršku žrtvama i sprečiti buduće zločine.

I za to ulažemo, osiguravajući da žrtve nasilja imaju potrebne i odgovarajuće resurse i strukture za obnovu svojih života.

Veoma je važno da žrtvi nakon tog zločina se ne prekine normalan život, već da se oporavi i živi dostojanstveno, a za to imaju našu i državnu podršku.

Povećali smo sredstva za usluge skloništa za više od 100% za 2023. Shvatamo važnost rada skloništa i težinu života za vreme koje žene i deca tamo borave. Usvajanjem Nacrta zakona o socijalnim i porodičnim uslugama započeli smo reformu Centara za Socijalni Rad.

Program koji danas pokrećemo neće umanjiti značaj kažnjavanja za počinitelje nasilja, već će omogućiti put za promenu i povratak u društvo sa zajedničkim vrednostima. Stoga nastavljamo da unapređujemo pravni okvir i mehanizme koji služe za zaštitu žena i devojaka.

Dakle, osim zaštite žrtava, želimo da im pokažemo da zločin nije rečeno zbivati se. Zločin se nikada ne treba dogoditi. I to činimo kažnjavanjem zločina, ali istovremeno izvlačeći pouke za prevenciju zločina u budućnosti koji su ponekad slični pojavi.

Unapredili smo borbu protiv kriminala kroz definisanje nasilja nad ženama kao krivičnog dela u Krivičnom zakonu i prilagodili pravni osnov za dodatne kazne za osobe koje su proglašene krivima za nasilje u porodici i seksualnog zlostavljanja, te davanje prioriteta istragama i suđenjima za ove slučajeve. Sve ovo da pokažemo našu odlučnost da za zločin nema ni tolerancije ni opravdanja.

Pružamo besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, bez obzira na socio-ekonomski status. Broj onih koje traže pravnu pomoć i kojima se ona pruža povećava se. Traži se dodatna pomoć, ali se i više pomoći pruža.

Kako bismo im finansijski olakšali suočavanje sa posledicama nasilja, usvojili smo Zakon o Naknadi Štete Žrtvama Zločina. Iako ne možemo vratiti vreme unatrag , možemo učiniti nešto što nadoknađuje i olakšava u budućnosti i ka njoj.

Finaliziramo meru zapošljavanja osoba koje su preživele nasilje u porodici. Zapošljavanje je cilj, a ponekad i potreba i rešenje, jer se zapošljavanjem integrišemo bez obzira na prošlost i činimo ih delom zajedničkog projekta socio-ekonomskog napretka. Za žrtve nasilja je važno da se osećaju delom društva u doprinosu koji daju, u beneficijama koje primaju i na taj način se osećaju jednakima sa svima ostalima. Žrtva ne bi trebalo da se kroz pomoć etiketira kao žrtva, nego da se pomogne kao žrtva, da bi postala dostojanstveno ljudsko biće, građanin Republike iznad bivanja žrtve.

Poštovani prisutni,

Cenim posvećenost svih vas u našoj borbi protiv nasilja nad ženama i devojkama.

Potrebna nam je zajedničko institucionalno i društveno zalaganje. Ovo sada olakšava Vodič za operacionalizaciju lokalnih mehanizama protiv nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.

Za dublju saradnju, uz međusektorski pristup i pojačan institucionalni lanac, usvojili smo Nacionalnu Strategiju Zaštite od Nasilja u Porodici i Nasilja nad Ženama 2022-2026.

Za jedinstveno izveštavanje kreiramo nove module u nacionalnoj bazi podataka o nasilju u porodici.

Eliminacija nasilja nad ženama i devojkama je oblast koja ima svoje mesto i na sednicama vlade koje se održavaju najmanje dva puta mesečno. Imenovao sam Ministarku Pravde gđu. Albulena Haxhiu kao nacionalni koordinator za borbu protiv nasilja u porodici, u skladu sa zakonom protiv nasilja. Nasilje takođe zahteva tretman i političku posvećenost, stoga i kao premijer potvrđujem svoje bezuslovno zalaganje tome.

“Danas i svaki drugi dan!” je slogan. U skladu s tim, svakodnevno se nastavlja institucionalna i društvena posvećenost prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i devojkama. To se nastavlja svakog sata u danu, od svih nas, kako više nikada ne bismo imali ovako ružne i štetne zločine za celo društvo, ali pre svega za žene i devojke kojima je potrebna naša nepoštedna i bezrezervna solidarnost.

Hvala Vam.

Last modified: 30 новембра, 2023

Comments are closed.

×