Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti je poželio dobrodošlicu ministarki Spoljnih Poslova, Evropskih Pitanja, Vanjske Trgovine i Federalnih Institucija Kulture Kraljevine Belgije, Hadjiu Lahbib

24 novembra, 2023

Priština, 24. novembar 2023

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, poželeo je dobrodošlicu ministarki Spoljnih Poslova, Evropskih Pitanja, Vanjske Trgovine i Saveznih Institucija Kulture Kraljevine Belgije, Hadjiu Lahbib, u pratnji prvog ambasadora Belgije na Kosovu, Gregoirea Cuveliera i zvanične delegacije.

Poželevši joj dobrodošlicu na Kosovo, premijer Kurti je najpre izrazio iskrenu zahvalnost za podršku koju je Belgija dala Kosovu i njenom narodu, koja traje i danas.

15 godina nakon priznanja od strane Belgije i uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, danas je bila i inauguracija uspostavljanja diplomatskog predstavništva Belgije na Kosovu na nivou ambasade, u svečanosti na kojoj su prisustvovali zamenica premijera i Ministarka Spoljnih Poslova i Dijaspore, Donika Gërvalla. Otvaranje Ambasade Belgije na Kosovu je manifestacija odličnih bilateralnih odnosa, potencijala i obostrane volje za produbljivanjem odnosa.

Ovom prilikom premijer Kurti i ministarka Lahbib razgovarali su o mogućnostima saradnje u oblasti privrede, trgovine, zaštite kulture, pored one političke.

Pošto smo na pragu belgijskog predsedavanja Savetom Evropske Unije, razgovaralo se i o procesu integracije Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju, odnosno o putu Republike Kosovo u tom pravcu.

Kosovo je podnelo svoj zahtev za članstvo 15. decembra prošle godine i čeka da dobije status zemlje kandidata.

Na sastanku se govorilo i o bezbednosnoj situaciji u regionu i o odnosima Kosova i Srbije u svetlu terorističkog i paravojnog napada na Banjsku u Zvečanu pre dva meseca danas i sastanka sa evropskim liderima 26. oktobra u Briselu. Premijer Kurti je informisao belgijsku ministarku Lahbib o angažovanju i konstruktivnom pristupu koji je Kosovo imalo tokom procesa dijaloga uz posredovanje Evropske Unije i o stavu Kosova na poslednjem sastanku u Briselu istog dana kada se održavao i Samit Evropskog Saveta.

On je ponovio da Kosovo ostaje posvećena punoj, brzoj i bezuslovnoj implementaciji Osnovnog Sporazuma i njegovog Aneksa, i da je njihov potpis garancija njihovog poštovanja i implementacije u pravcu stabilne normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

 

Last modified: 25 новембра, 2023

Comments are closed.

×