Zyra e Kryeministrit

Predstavljene su nove mere za subvencionisanje efikasne opreme za grijanje za biznise

22 novembra, 2023

Priština, 22. novembar 2023
Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je danas u pokretanju mera subvencija za efikasnu opremu za grejanje za mikro, male i srednje biznise.

U svom govoru, on je bio veoma srećan što zajedno pokrećemo šestu meru po redu – program energetske efikasnosti za mikro, male i srednje biznise, prateći uspehe programa energetske efikasnosti u stambenom sektoru.

„Ulaganjem u efikasnu opremu biznisi će značajno uštedeti na svojim računima za struju. Ova mera će direktno uticati ne samo na njihov budžet, već i na državni budžet. Što je privatni sektor uspešniji, to je bolja lokalna ekonomija i republički budžet“, rekao je premijer.

Energetska efikasnost je jedna od isplativih mera koje možemo da preduzmemo, tako da čak i sada nastavljamo da podržavamo kosovske biznise da investiraju u održivije i dugoročne investicije, dodao je on.

Takođe, pored mera energetske efikasnosti, premijer je naveo tri glavne akcije koje su do sada preduzete na smanjenju uticaja energetske krize na biznise i porodice. Prvi je subvencionisanje novih tarifa za svako domaćinstvo i biznis u zemlji od februara 2022. godine; drugi je subvencionisanje računa za struju za štedljive porodice, a treći – dodatna subvencija za ugrožene porodice sa niskim primanjima.

U međuvremenu, ministarka Ekonomije, Artane Rizvanolli je ovom prilikom rekla da se radi na novim proizvodnim kapacitetima, sa nizom projekata od 1,2 milijarde evra koji će se razvijati i raspisivati tendere tokom dve godine, a sve to u obnovljivim izvorima solarne energije, energije vetra, kao i na kapacitete baterija za akumulaciju i za stabilizaciju frekvencije, što tehnički omogućava povećanje fleksibilnosti i omogućava integraciju ovih projekata u energetski sistem. Ona je dodala da je prošle godine prvi put uvedena mera subvencije za domaćinstva sa 5 miliona evra, kojima je subvencionisano oko devet hiljada porodica. Za oko 40% smanjena je potrošnja električne energije u subvencionisanim porodicama, to je urađeno u okviru Hitnog Paketa Evropske Unije od 75 miliona evra.

Ministarka Industrije, Preduzetništva i Trgovine, Rozeta Hajdari, rekla je da kao ministarstvo su izradili ambicioznu strategiju razvoja industrije i podrške privredi, koja je usvojena u junu ove godine, a kroz ovu strategiju se namerava da se poboljša poslovno okruženje na Kosovu.
Ove godine, po prvi put, ulaže rekordnu cifru od 35 miliona evra u programe energetske efikasnosti za stambeni sektor i preduzeća – što je najveći iznos ikada uložen na Kosovu. Ova investicija je omogućena zahvaljujući podršci Evropske Komisije u okviru hitnog energetskog paketa od 75 miliona evra. Za ovo je premijer Kurti izrazio svoju zahvalnost.

Mere koje su predstavljene imaju za cilj podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, kao ulaganje u ugradnju efikasne opreme za grijanje, što uključuje: Toplotnu pumpu; Klima uređaj/efikasna klima (inverterski tip toplotne pumpe vazduh-vazduh sa visokom efikasnošću); Kotlovi na biomasu (drva, pelet, briket); Individualne peći na biomasu.

Lansiranje i predstavljanje mera održano je u Digitalnom Tehnološkom Parku „Tech Park Priština“ u Brnici, investicija od 1,2 miliona evra od strane Vlade Kosova, koja je inaugurisana u oktobru ove godine.

Podnošenje zahteva za subvenciju je podeljeno u dve faze i u obe faze aplikacija se vrši onlajn preko platforme e-Kosova:
https://rks-gov.net/476

Zadnji rok za prijavu za prvu fazu je 12. decembar 2023. godine ili do utroška budžeta predviđenog za ovaj poziv. Prijave pristigle u prvoj fazi će se razmatrati po principu “Ko se prvi prijavi, bude prvi usluženi”. Zadnji rok za drugu fazu je do 10. januara 2024. godine.

Kompletne informacije o pozivu možete pronaći na linku:
https://me.rks-gov.net/wp-content/uploads/2023/11/1Draft-final-21-11-2023-NMVM-Thirrja-per -Efficient -uređaj za grijanje.docx

Celi govor Premijera:

Poštovana Ministarka Ekonomije, gđo. Artane Rizvanolli,
Poštovana Ministarka Industrije, Preduzetništva i Trgovine, gđo. Rozeta Hajdari,
Poštovani g. Alessandro Bianciardi, predstavnik kancelarije Evropske Unije na Kosovu,
Poštovani građani i predstavnici privrede,
Dame i gospodo,
Poštovani prisutni,

Hvala vam svima što ste danas sa nama na pokretanju programa energetske efikasnosti za mikro, mala i srednja preduzeća.
Ove godine se po prvi put ulaže rekordan iznos od 35 miliona evra u programe energetske efikasnosti za stambeni sektor i preduzeća – što je ujedno i najveći iznos ikada uložen na Kosovu. Ova investicija je omogućena zahvaljujući podršci Evropske Komisije u okviru hitnog energetskog paketa od 75 miliona evra.
U okviru realizacije nacionalnog programa, počev od proleća ove godine, krenuli smo sa nizom mera.
Pokrenuli smo program energetske efikasnosti za zgrade socijalnog stanovanja, vrijedan 10 miliona evra, od kojeg imaju koristi 13 opština za renoviranje i adaptaciju na efikasnost 28 zgrada socijalnog stanovanja.
U avgustu smo potom nastavili sa otvaranjem poziva za termoizolaciju kuća za građane, takođe vrednog 10 miliona evra, na koji smo dobili 2.000 prijava.
U istom mesecu raspisan je i poziv za subvenciju efikasnih kućnih aparata i solarnog sistema za grijanje sanitarne vode, da bi se nastavilo sa otvaranjem poziva za subvenciju efikasne opreme za grijanje. I ovaj program je takođe vredan 10 miliona evra, a broj građana koji su se prijavili za tri šeme je preko 20 hiljada.

Nakon uspeha programa energetske efikasnosti u stambenom sektoru, odatle se širimo i u poslovni sektor – zbog čega smo se danas okupili ovde.
Stoga, ja sam veoma srećan što zajedno pokrećemo šestu meru po redu – program energetske efikasnosti za mikro, mala i srednja preduzeća.
Svima nam je već poznato da je rat u Ukrajini izazvao fluktuacije na energetskom tržištu, cene struje i prirodnog plina su značajno porasle. Iako je glavni izvor Kosova lignit, koji se lako može izdvojiti, na nas utiču ove cene, posebno tokom zimske sezone kada je potrošnja veća uglavnom zbog grejanja na struju. Zbog toga smo bili primorani da uvozimo po visokim cenama.

Da bismo smanjili uticaj energetske krize na preduzeća i domaćinstva – uradili smo tri glavne stvari, prvo je – subvencionisali smo nove tarife za svako domaćinstvo i biznis u zemlji od februara 2022. godine; drugo – subvencionisali smo račune za struju za štedljive porodice, nagradili smo porodicu koja je štedela; i treće – dodatna subvencija za ugrožene porodice sa niskim primanjima jer znamo kako siromaštvo postaje bolest onda kada su potrebe velike, a podrška ne postoji.

Energetska efikasnost je jedna od isplativih mera koje možemo da preduzmemo kao država u ovom trenutku, tako da čak i sada nastavljamo da podržavamo kosovska preduzeća da investiraju u održivije i dugoročne investicije.

Energetski sektor je sektor od strateškog značaja za ekonomski razvoj naše zemlje i nema sumnje da je udvostručenje izvoza koje se dogodilo tokom ove dve i po godine važan faktor, kao i jeftina cena električne energije za sva preduzeća, svih opština Kosova. Ali pored pristupačne cene i pouzdano i sigurno snabdevanje energijom je takođe prioritet naše Vlade.

To smo dokazali i pokretanjem jednog od najvećih i najinovativnijih projekata u našoj zemlji koji smo započeli, kao što je izgradnja kapaciteta za skladištenje energije kapaciteta 170 MWh u trajanju od dva sata, odnosno ukupno 340 MWh energije, solarno centralno grijanje kapaciteta 50 MW, solarni park u KEK-u kapaciteta 100 MW, pokretanje prve aukcije solarne tehnologije kapaciteta 100 MW, aplikacija je otvorena do 31. januara naredne godine . Sredinom naredne godine imaćemo i aukciju za 150 MW energije ponovo proizvedene iz obnovljivih izvora, ali ovoga puta od vetra.

Ulaganjem u efikasnu opremu, preduzeća će značajno uštedeti na svojim računima za struju. Ova mera će direktno uticati ne samo na njihov budžet, već i na državni budžet. Što je privatni sektor uspešniji, toliko je bolja lokalna privreda i republički budžet.

Programi implementacije mera energetske efikasnosti u stambenom sektoru bili su sveobuhvatni, nudeći posebnu podršku samohranim roditeljima i građanima u podršci socijalne šeme, jer tamo gde su potrebe veće, moramo intervenisati više i brže.

Za preduzeća imamo sličan pristup tako što nudimo najveću subvencijsku podršku preduzećima u vlasništvu ili suvlasništvu žena od pedeset jedan posto (51%) i nadalje jer smatramo da ne možemo imati društvenu jednakost bez ravnopravnosti spolova i ja pripadam toj struji makroekonomske misli da što je manja nejednakost u društvu, to je veća agregatna potražnja u privredi.
Pokretanje ovog programa finansiranog od strane Evropske Komisije pokazuje stalnu podršku naših prijatelja za razvoj privrede Republike Kosovo, stoga zahvaljujem Kancelariji EU i Evropskoj Komisiji na podršci koju su nam pružili i dali. Zauvek smo zahvalni!

Hvala Vam svima.

Last modified: 23 новембра, 2023

Comments are closed.

×