Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Reforma Javne Uprave je ta koja omogućava i druge reforme

22 novembra, 2023

Priština, 22. novembar 2023

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, učestvovao je na ceremoniji otvaranja konferencije „KosovaPar2023“, na kojoj se diskutiralo o budućnosti Javne Uprave, fleksibilnosti, stabilnosti i digitalizaciji Javne Uprave, u organizaciji Ministarstva Unutrašnjih Poslova, događaj koji će postati godišnji.

Premijer Kurti je svoj govor započeo zahvalivši resornom ministarstvu za organizovanje ove, kako ju je nazvao, konferencije, veoma važne za našu zemlju i za Javnu Upravu.

Za premijera Kurtija, ove konferencije su važne jer okupljaju akademike, javne zvaničnike iz zemlje i sveta kako bi raspravljali, kako bi razmenili ideje i iskustva o najboljim praksama reforme Javne Uprave.

“Reforma Javne Uprave, želim da istaknem da je to prioritet naše Vlade. Praksa drugih zemalja u Evropi je pokazala da je jedna efikasna, moderna, transparentna i odgovorna Javna Uprava ključ svih drugih reformi. Dakle, reforma Javne Uprave nije kao bilo koja druga reforma, jer je ona ta koja omogućava i druge reforme“, rekao je premijer.

Osim dobrog funkcionisanja institucija, premijer je naglasio da reforma Javne Uprave donosi i poboljšanje života naših građana, ekonomski rast, pravosuđe i zapošljavanje, a samim tim i evropske i evroatlantske integracije. Stoga smo posvećeni tome da ove reforme postanu stvarnost.

Spomenuo je i Zakon o Državnim Zvaničnicima, kroz koji smo stvorili mehanizme, između ostalog, za otvoreno regrutiranje za sve izvan i unutar Javne Uprave; regeneraciju i jačanje ljudskih kapaciteta i ovde sa posebnim osvrtom na naše sunarodnjake i naše iseljenike; otvaranje sistema za uključivanje žena i devojaka na rukovodeće pozicije; pravična zastupljenost nevećinskih zajednica u svakoj kategoriji; jednake mogućnosti za zapošljavanje osoba sa ograničenim sposobnostima; ostvaranje koncepta karijere i realne mogućnosti za napredovanje u karijeri kroz mehanizam mandata na određeno vreme na menadžerskim nivoima.

U međuvremenu, govoreći o Zakonu o Platama Javnih Službenika, premijer Kurti je istakao da on omogućava meritorne naknade za javne službenike, otklanjajući nepravde, arbritaže i zloupotrebe.

„Iz haotične situacije sa 58 normativnih akata koji regulišu plate prešli smo na samo jedan sveobuhvatni zakon, sa 58 na 1; od 170 različitih dodataka i bonusa, bez ikakvih kriterijuma i procedura, na samo 15 dobro definisanih dodataka sa jasnim kriterijumima i procedurama, odnosno od 170 na 15, od 58 na 1“, naveo je on, dodajući da je razlika između najniže i najviše plate, sa 20 puta više nego što je bio na samo 4,78 puta, ocenjujući da ovaj omjer pomaže u borbi protiv unutrašnje nejednakosti, ali i ljudskog dostojanstva i ekonomije uopšte.

U međuvremenu, ministar Unutrašnjih Poslova, Xhelal Sveçla, je rekao da ova međunarodna konferencija, koja je prva te vrste koja je organizovana na Kosovu, pokazuje da naš cilj za modernu i efikasnu državnu upravu nije bilo samo obećanje. Istakao je da su uporni u pretvaranju javne uprave u servis koji podržava društveni razvoj, jačanje države i podizanje usluga za svakog građanina i zajednicu, uvereni da je to najbolji način da se ostvare ciljevi Vlade za dobrobit i razvoj. .

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovani g. Xhelal Sveçla, Ministar Unutrašnjih Poslova u Vladi Republike Kosovo,
Poštovani g. Elbert Krasniqi, Ministar u Ministarstvu Lokalne Uprave,
Poštovana gđo. Elisa Spiropali, Državna Ministarka za Odnose sa Parlamentom Republike Albanije,
Poštovani g. Bardhyl Dobra, Zamenik ministra u Ministarstvu Unutrašnjih Poslova,
Poštovani ambasadori Republike Nemačke i Francuske, g. Jorn Rohde i g. Oliver Guerot,
Poštovani ambasadori,
Predstavnici prijateljskih zemalja u Republici Kosovo,
Poštovani narodni poslanici, ministri i zamenici ministara Vlade,
Predstavnici i rukovodioci lokalnih institucija
Poštovani profesore Drechsler,
Poštovani učesnici iz mnogih zemalja sveta i sa Kosova,
Dame i gospodo,
Poštovani prisutni,

Zahvaljujem se ovom prilikom Ministarstvu Unutrašnjih Poslova što je organizovalo ovu veoma značajnu konferenciju za našu zemlju, ali i za Javnu Upravu, jer javna uprava i republička država daju smisao jedna drugoj ne samo na Kosovu nego i svuda u svetu. Dozvolite mi da nastavim ovo zahvaljenje posebno sa vama učesnicima koji danas dolazite iz 20 različitih zemalja i kontinenata poput Afrike, Severne Amerike, Latinske Amerike, Azije, razume se i sa zemalja regiona i našeg evropskog kontinenta.

Došli ste da budete deo prve međunarodne konferencije za javnu upravu, KosovaPAR2023, koja će od ove godine postati godišnji događaj. Ove konferencije su važne jer okupljaju akademike, javne službenike iz zemlje i sveta na debatu, razmenu ideja i iskustava o najboljim praksama reforme javne uprave. A kada je reč o reformi javne uprave, želim da istaknem da je to prioritet naše Vlade. Praksa drugih zemalja u Evropi je pokazala da je efikasna, moderna, transparentna i odgovorna javna uprava ključ svih drugih reformi. Dakle, reforma javne uprave nije kao bilo koja druga reforma, jer je ona ta koja omogućava druge reforme.

Pored dobrog funkcionisanja institucija, reforma javne uprave donosi i poboljšanje života naših građana, ekonomski rast, pravosuđe i zapošljavanje, a samim tim i evropske i evroatlantske integracije. Stoga smo posvećeni tome da ove reforme postanu stvarnost. Brojne su studije koje dokazuju da brzina evropskih integracija zemlje koja teži ulasku u Evropsku Uniju, sa kvalitetom javne uprave ima najjaču korelaciju čak i sa blagostanjem građana, ekonomskim razvojem ili društvenim napretkom. Dakle, kvalitet javne uprave je čak važniji od ovih drugih u smislu brzine kojom se jedna država pridružuje EU.

Tema konferencije “Reforma Javne Uprave za fleksibilno i stabilno upravljanje”, odražava cilj vlade koju vodim, za dobro upravljanje vlade u punom smislu te reči. Vlada koja radi na principima kao što su zakonitost, vladavina prava, efikasnost institucija, usluga građanima, transparentnost i odgovornost. Ovaj naš cilj, kojem su se plebiscitarno pridružili naši građani, ostvarujemo kroz reformu javne uprave. I ovaj proces je već u toku spovođenja.

Vlada blisko sarađuje sa najboljim međunarodnim stručnjacima, neki od njih danas prisutni, već je usvojila novu strategiju za javnu upravu i onu za e-upravu, za elektronsku upravu, obe usklađene sa Nacionalnim Planom Razvoja 2030. godine. Veliki posao je urađen sa Zakonom o Javnim Službenicima i Zakonom o Platama u javnom sektoru. U dve reči, zakon o državnim službenicima omogućava profesionalizam javne uprave jačanjem njenih ljudskih kapaciteta. Dok Zakonom o javnim službenicima stvorili smo, između ostalog, sve odgovarajuće mehanizme za:

– Otvoreno regrutovanje za sve izvan i unutar javne uprave; Javna uprava, kao i država, ne treba da bude samo garant javnih usluga, već istovremeno i otvorena za sve građane, koji postaju službenici građana.

– Regeneracija i jačanje ljudskih kapaciteta i ovde sa posebnim akcentom na naše sunarodnike, naše iseljenike, znamo da svaki treći građanin naše zemlje nije i njen stanovnik, i na pripravničkim stažama za mladiće i devojke. Moramo voditi računa da i oni koji su u inostranstvu, budu unutar nacije, a sa druge strane moramo voditi računa i o novoj generaciji, a briga o onima koji dolaze posle nas počinje od brige o mladima sa uključivanjem, sa integracijom mladih;

– Otvaranje sistema za uključivanje žena i devojaka na rukovodeće pozicije; ne možemo imati društvenu ravnopravnost, ako nemamo rodnu ravnopravnost i borbu protiv nejednakosti, najtačniji test je upravo učešće žena i žensko donošenje odluka.

– Pravična zastupljenost nevećinskih zajednica u svakoj kategoriji;

– Jednake mogućnosti za zapošljavanje osoba sa ograničenim sposobnostima;

– Realizacija koncepta karijere (mogućnosti napredovanja u karijeri za državne službenike, uključujući one iz programa stipendiranja kao što je Young Cells Scheme; i,

– Realne mogućnosti za napredovanje u karijeri kroz mehanizam mandata na određeno vreme na menadžerskim nivoima, u kom slučaju imamo i merenje učinka za kvalitet i pravičnost. Ne želimo kvalitet bez pravde, ali ni pravda koja nije u službi povećanja kvaliteta nije održiva.

Ovaj zakon omogućava ono o čemu će se govoriti u naredna dva dana ove konferencije: fleksibilnost i održivost. Dakle, moguće je biti trenutno fleksibilan i potencijalno stabilan, i to na vreme.

Da bi se ova akcija završila, zakon o platama omogućava zaslužne naknade za javne službenike, otklanjajući nepravde, arbitražu i zloupotrebe. Dakle, iz haotične situacije sa 58 normativnih akata koji regulišu plate, prešli smo na samo jedan sveobuhvatni zakon, sa 58 na 1; od 170 različitih dodataka i bonusa, bez ikakvih kriterijuma i procedura, na samo 15 dobro definisanih dodataka sa jasnim kriterijumima i procedurama, odnosno sa 170 na 15, sa 58 na 1.

Razlika između najniže i najviše plate, odnosno “compression ratio” je sa 20 puta, koliko je bila, prešla na samo 4,78 puta. U našoj upravi, odnos najveće plate prema najnižoj bio je 20 prema 1, sada je 4,78 prema 1. To pomaže u borbi protiv unutrašnje nejednakosti, ali i pomaže ljudskom dostojanstvu i eksterne ekonomije uopšte.

Pošto i ja pripadam jednoj makroekonomskoj struji, koja recimo smatra da što je manja nejednakost u društvu, to je veća agregatna potražnja u privredi. Na ovaj način, našim primerom u javnoj upravi u državi, pokazujemo kakvo društvo treba da bude u toj državi. Polazimo od sebe, vodimo se svojim primerom i za druge i za sebe.

Istovremeno, racionalizacija agencija omogućava povećanje brzine izvršenja odluka i poboljšanje efikasnosti javne uprave. Broj digitalizovanih javnih usluga je prešao sa manje od 20 na preko 150 usluga putem jedinstvenog portala e-Kosova, uključujući usluge civilnog statusa kao što su izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih i drugi, porez na imovinu, grantovi i subvencije, izrečene policijske kazne itd.

Kosovo je možda relativno mala zemlja, ali ona i njeni ljudi su nosioci ideala inspirisanih najbistrijim umovima sveta. Kosovo jeste i nastavlja da bude primer koliko se može postići predanošću i radom, kako se dobrim upravljanjem rangira u svim međunarodnim pokazateljima za dobro upravljanje, zakonitost, vladavina prava, demokratija, borba protiv kriminala i korupcije, sloboda medija i ljudska prava, politička i građanska, ne samo da su se poboljšala, već su i učinila Republiku Kosovo liderom na Zapadnom Balkanu.

Kao rezultat konkretnog rada, prema Barometru za Balkan 2023, 56% građana veruje Vladi; prosečan privredni rast za 2021. i 2022. godinu bio je u proseku 7,9%, trend privrednog rasta je nastavljen i ove godine, inflacija je pala sa 12% u januaru na 3,3% u oktobru; registrovano je 60 hiljada novih radnih mesta za oko dve i po godine, što je povećanje od oko 16%; izvoz i direktne strane investicije su se udvostručile, dok su poreski prihodi povećani za 2/3 bez promene fiskalne politike.

Jer kada građani Republike vide javnu upravu i demokratsku vlast u kojoj nema korupcije, mnogo su spremniji da doprinose i plaćaju poreze, a s druge strane, kada su optimisti u pogledu budućnosti, troše više nego što štede, to je dobro za njihov individualni i porodični život, ali i za privredu naše zemlje.

Kao rezultat toga, uspeli smo da od ovog ekonomskog rasta dobijemo mogućnosti za socijalno blagostanje. Ne želimo da ekonomski rast koji omogućava i privatnom i javnom sektoru da ostane u državi, nego smo 842 miliona evra, sa odlukama Vlade preraspodelili građanima Republike, bez stvaranja novih dugova. Dakle, ne radi se o povećanju blagostanja kroz povećanja duga, već kroz povećanje ekonomije.

Uveren sam da će se iz razmena koje ćete imati o ovim i mnogim drugim temama izroditi nove ideje i predlozi koji će nam omogućiti da našu administraciju i upravljanje učinimo inovativnijim, agilnijim, a pre svega fleksibilnijim i stabilnijim istovremeno. Shodno tome, i naša birokratija treba da doprinese da naša vlada bude sposobnija da bude dostojan akter i podrška u inovacijama, razvoju, ali i štit za one kojima je potrebna. Razgovori će nam pomoći da nastavimo naše reforme, koje su razrađene u skladu sa našim ciljevima za integraciju u Evropsku Uniju. Ovo iskustvo će se podeliti sa vama tokom panela od predstavnika Vlade Kosova.

Ali dragi učesnici, ne možemo biti zadovoljni time. Potrebe i izazovi su veliki, kao i naša volja, posvećenost, rad i angažovanje da promena bude održiva i nepovratna u pozitivnom i progresivnom smislu reči. Stoga je konferencija KosovaPAR2023 dodatna prilika za još više rada, za razmenu sa profesionalcima iz celog sveta, kako bi promena koja se dešava postala još dublja i sveobuhvatnija. Želim vam uspešan rad i jedva čekam da predstavim naša nova dostignuća nakon godinu dana na KosovaPAR2024!

Hvala vam.

Last modified: 22 новембра, 2023

Comments are closed.

×