Zyra e Kryeministrit

Obraćanje Premijera Kurtija na 174. sednici Vlade

22 novembra, 2023

Priština, 22. novembar 2023

Poštovani potpredsednici Vlade, ministri i zamenici ministara,
Poštovani građani,

Sutra se navršava punih 32 meseca od prvog dana naše vlade ili 2/3 četvorogodišnjeg mandata. Upravo ovakvi datumi služe kao trenutak za razmišljanje o tome šta smo postigli kao tim. Ali nas takođe podsećaju da ističe vreme da ispunimo svoje obaveze i uvažimo očekivanja naših građana u prvom mandatu.

A kako se svaki dan svako od nas podseća na ono što nije urađeno i šta je ostalo da se uradi, danas koristim priliku da spomenem samo nekoliko stvari, a ne sve, što smo uradili.

U suočavanju sa pandemijom Covid-19, kada Kosovo nije imalo nijednu vakcinu i bilo ostalo poslednje i jedino u regionu koje nije započelo proces vakcinacije, u prvih 100 dana naše vlade obezbedili smo preko 2 miliona vakcina. Osam meseci kasnije imunizirali smo 60% odrasle populacije, kao što smo i obećali, i od poslednjeg u regionu postali smo prva zemlja na Zapadnom Balkanu po stopi vakcinacije stanovništva.

Preraspodelili smo privredni rast i poreske prihode građanima, posebno u suošavanju sa inflacijom i energetskom krizom, ali ne samo. Podržali smo subvencioniranje cena električne energije, računa za struju, opreme za energetsku efikasnost. Podržali smo studente, porodice u potrebi, penzionere i javne službenike. Podržali smo zapošljavanje mladih kroz platformu SuperPuna, žena, osoba sa invaliditetom i članova porodica bez ijednog zaposlenog. Subvencionisali smo povećanje plata u privatnom sektoru; podržali smo preduzeća u širenju i povećanju proizvodnih i izvoznih kapaciteta; u promociji njihovih proizvoda na međunarodnim sajmovima; dok smo se osigurali da im računi za struju budu najjeftiniji u regionu. Prema podacima Svetske Banke, Kosovo je imalo najveći paket podrške kao procenat bruto domaćeg proizvoda u regionu za građane koji se suočavaju sa inflacijom i energetskom krizom.

Majke porodilje po prvi put primaju naknade za sebe i svoju novorođenu decu, kao što uzimaju i svi roditelji dece mlađe od 16 godina. Najnoviji podaci govore da je 49.000 novopečenih majki do sada koristilo mesečnu podršku države i preko 387.000 dece koja su osetila i nastavljaju osećati ruku države za vitalnu pomoć.

Sada smo javno visoko obrazovanje učinili besplatnim. 43 hiljade studenata svoje studije na bachelor i master nivou pohađa kao pravo koje im pripada, a ne kao uslugu koju moraju platiti. Kroz dualno obrazovanje povezujemo stručno obrazovanje sa tržištem rada. Ove godine imamo 12 profila, koji se nude u 21 školi, u 14 opština Kosova. Stručno obrazovanje i obuka jedan je od najvećih projekata transformacije naše privrede.
Imamo vojsku jaču nego ikad. Izdvojili smo više nego duplo veći budžet u odnosu na ono što je imala, a svake godine ga povećavamo. Dodali smo 1.852 novih vojnika i još 600 je već planirano za sledeću godinu. Ima više naoružanja jer smo investicije povećali za 191%, skoro tri puta više. Osim čizama na zemlji, naša vojska sada ima i oči u nebu sa Bayraktar dronovima.

Sa preko 214 miliona evra finansijske podrške do sada, kosovski poljoprivrednik danas je najpodržaniji poljoprivrednik u regionu. Povećali smo subvenciju za poljoprivrednike i fermere do 216%, odnosno više od trostruko, a po prvi put smo subvencionisali naftu i poljoprivredna đubriva. Zato imamo rekord u urodu nakon rata.

Uspeli smo da dovedemo Mediteranske Igre 2030. na Kosovo. Ovo će biti najveći sportski događaj koji naša zemlja organizuje kao domaćin. Za sedam godina predvideli smo preko 250 miliona evra javnih investicija, da dočekamo 26 zemalja učesnica i 23 sportske discipline, hiljade sportista i desetine hiljada turista.
Osim puteva, gradimo i železnicu. Nedavno je objavljena i pobednička kompanija za studiju izvodljivosti i pripremu projekta za liniju Priština-Drač. U međuvremenu, više od 200 miliona evra predviđeno je za sanaciju železničke pruge 10, koja će omogućiti promet vozova brzinama preko 100 km/h na većini dionica pruge.

Dok otvaramo nove puteve koji povećavaju kretanje i promovišu razmenu, zatvorili smo mnoge ilegalne puteve koji su služili za krijumčarenje, trgovinu i ilegalni prelazak granice. Ukupno 34, od čega 26 samo na severu zemlje. Tamo je naša policija uništila i devet laboratorija za drogu, od ukupno 16, na celoj teritoriji i 6 laboratorija za proizvodnju kriptovaluta. Danas je u naše četiri opštine na severu više sigurnosti i mira za naše građane. Asfaltiraju se putevi i grade se nove kuće, uključujući i one albanskih stanovnika čija je imovina oštećena tokom zadnjeg rata na Kosovu.
Naši sugrađani Srbi sada su slobodniji da sami donose odluke, jer kriminalne grupe koje su nekada terorisale stanovnike tih opština, sada se kriju negde drugde, ali u Srbiji. Stoga, čak i u poslednje vreme, vidimo njihovo veliko interesovanje da budu opremljeni dokumentima Republike Kosovo. Samo ovog meseca, do juče, u RKS je bilo preko 2.100 konverzija registarskih oznaka automobila, a istovremeno je poraslo i interesovanje za opremanje sa kosovskim pasošem.

Od 1. januara naredne godine pasoš naše Republike biće višestruko moćniji, jer na snagu stupa odluka Evropske Unije o liberalizaciji viza u šengenskom prostoru. Ovo postignuće, pored velike zasluge naših građana, rezultat je i zakonitosti, reformi, borbe protiv korupcije i koruptivnih praksi, te našeg dobrog upravljanja sa međunarodno uzvišenim imidžom. Nadalje, apliciranjem za članstvo u Savetu Evrope i Evropskoj Uniji, pretočili smo težnju u proces u koji se svakodnevno obavezujemo.

I sa svim tim, poboljšanje indikatora borbe protiv korupcije i poštovanja zakona nije dovoljno bez pravog, nezavisnog i profesionalnog sistema pravosuđa. Ovo postaje moguće samo kroz Veting. Iz tog razloga smo finalizirali Ustavne amandmane i prvi nacrt Nacrta zakona o Vetingu, koji se već devet meseci nastavlja tretirati bez odgovora Ustavnog suda. Našoj zemlji od sada ne treba samo pravda. Postoji potreba za pravdom i za prošlost. Zato imamo Institut za Istraživanje i Dokumentiranje Zločina počinjenih tokom Rata na Kosovu, koji se prvi put osniva kroz zakon, a koji će se baviti zločinima Srbije u ratu 1998-1999.
Poštovani Vladin kabinet,

Zahvaljujem vam na dosadašnjem radu svakog od vas i osoblja vaših ministarstava.

Bez gubljenja vremena, nastavimo rad i uslugu na ovom 174. sastanku na kojem će se, između ostalog, razmatrati na usvajanje šest nacrta zakona, među kojima je i Nacrt zakona o Registru Vlasnika Korisnika. Ovaj Nacrt zakona, kao sredstvo protiv korupcije i pranja novca, pokazaće poslednjeg vlasnika u lancu i poslednju adresu koristi javnog novca kroz tenderske procese. Zatim ćemo razmotriti na usvajanje Nacrt zakona o Eksproprijaciji Nekretnina, ovaj Nacrt zakona je izrađen u svetlu međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava i smernice za implementaciju ovih standarda Saveta Evrope.

Hvala vam.

Last modified: 22 новембра, 2023

Comments are closed.

×