Zyra e Kryeministrit

Pokrenuta kampanja za imidž Obrazovanja i Stručnog Osposobljavanja

21 novembra, 2023

Priština, 21. novembar 2023

Sa glavnim ciljem ulaganje u naš najvredniji resurs, omladinu, danas je pokrenuta kampanja za imidž Obrazovanja i Stručnog Osposobljavanja, događaj u kome je učestvovao premijer Republike Kosovo, Albin Kurti.

Rast i diverzifikacija naše privrede, udvostručenje direktnih stranih investicija, smanjenje inflacije i povećanje broja zaposlenih, dokaz su stabilnosti, rada i zajedničkog zalaganja kosovskih institucija, preduzeća i radnika.

Nalazeći se na raskrsnici globalnih promena i ekonomskog rasta u našoj zemlji, gde je potrebna kvalifikovana, prilagodljiva i inovativna radna snaga, premijer Kurti je istakao da su Obrazovanje i Stručno Osposobljavanje od suštinskog značaja za društveno blagostanje. Znači, naša saradnja sa Vladom Nemačke pokazuje važnost međunarodne saradnje u povezivanju obrazovanja sa tržištem rada.

„Učeći iz nemačkog modela, naša vlada ima za cilj da integriše najbolje prakse u naš jedinstveni kontekst; sistem koji odgovara potrebama naše privrede i društva, ali i potencijalima naše zemlje. Ovde je bliska saradnja među kompanijama, relevantnih udruženja, stručnih škola, učenika ali i naših roditelja, preduslov za svaki institucionalni napor da se izgradi dualni sistem“, rekao je premijer tokom svog obraćanja.

Pored popunjavanja upražnjenih radnih mesta, razvojem i pilotiranjem dualnog sistema, već u 12 profila, u 21 školi i u 14 opština, istovremeno gradimo temelje za celoživotno učenje.

Premijer je putem ove kampanje, preporučio kompanijama da svoje predloge upute Ministarstvu Obrazovanja i nadležnim školama u svojim opštinama, dok komore pomažu kompanijama članicama u prikupljanju zahteva iz školske 2024/25. godine da imaju dovoljno prostora. u stručnim školama za pripremu učenika.

S druge strane, za učenike i roditelje ova kampanja je poziv da prepoznaju učenje i dualni sistem kao održiv i vredan put ka ličnom i profesionalnom uspehu, jer, kako je premijer rekao, dualni sistem znači i karijeru, a ne samo osposobljavanje..

Implementacija AAP-a, odnosno pružanje mogućnosti svakom mladiću i devojci da pohađaju stručno obrazovanje i nauče zanat po svom izboru, ključno je obećanje Vlade, koja obećava kvalifikovanu radnu snagu za naše industrije koje služe društvenom i ekonomskom rastu na Kosovu.

Celi govor premijera Kurtija:

Poštovana gđo. Arbërie Nagavci, ministarka Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija,
Poštovana gđo. Rozeta Hajdari, ministarka Industrije, Preduzetništva i Trgovine,
Poštovani ambasadore Jörn Rohde, ambasador Savezne Republike Nemačke na Kosovu,
Poštovani g. Stefan Thomas, Viši Stručnjak za Ljudski Kapital iz Evropske Fondacije za Obuku,
Poštovani Taulant Kelmendi, zamenik ministarke Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija,
Poštovani učesnici, dame i gospodo,

Republika Kosovo, puna mladalačke energije i potencijala, nalazi se u ključnom trenutku na svom razvojnom putu. Naša mlada populacija je jedno od naših najvećih bogatstava, stoga je naša dužnost i privilegija da ih opremimo alatima, veštinama i znanjem koji su im potrebni za uspeh na dinamičnom tržištu.

Živimo u vremenu neviđenih promena. Ekonomija i tehnološki razvoj se brzo razvijaju. Ovaj razvoj zahteva kvalifikovanu, prilagodljivu i inovativnu radnu snagu. Upravo ovde, na ovoj raskrsnici globalnih promena i ekonomskog rasta u našoj zemlji, Obrazovanje i Stručno Osposobljavanje postaju ne samo važni, već i neophodni za društveno blagostanje.

Danas, dok smo se okupili ovde radi pokretanja kampanje za imidž Obrazovanja i Stručnog Osposobljavanja, od suštinske je važnosti da se osvrnemo na ekonomski razvoj na Kosovu, koji naglašava važnost ove inicijative.

Promet naše privrede je zabeležio značajan porast, sa 12,56 milijardi evra u 2019. na 18,15 milijardi evra u 2022. godini, povećanje od 44,5%. Poreski prihodi u periodu 2020-2022 povećani su za 47%, bez promene fiskalne politike. U oblasti međunarodne trgovine, naš izvoz u 2022. godini dostigao je 920,4 miliona evra, što je skoro duplo više u odnosu na 2020. Na dobrom smo putu da ove godine premašimo milijardu evra izvoza, što je dostignuće koje naglašava dinamiku privrede i našeg izvoza. Naš odnos izvoza i uvoza je značajno poboljšan, sa skoro 1:9 u 2019. na manje od 1:6 danas. Ovo je jasan pokazatelj rasta i diversifikacije naše ekonomije.

Ulaganja u našu zemlju su bile snažne, sa direktnim stranim investicijama udvostručene za dve godine. Samo u 2022. godini zabeležili smo 772 miliona evra Direktnih Stranih Ulaganja, ukupno 1,2 milijarde evra za poslednje dve godine.

Naš privredni rast u 2022. godini iznosio je 5,2%, a za 2021. godinu na impresivnom nivou od 10,7%. U međuvremenu, čini se da ćemo ovu godinu uspeti zaključiti s ekonomskim rastom od 3,8%.

Inflacija, jedan globalni izazov, efikasno je upravljan na vreme. Sa izuzetnog maksimuma od oko 12% u januaru ove godine, uspeli smo da u roku od samo 10 meseci ostvarimo inflaciju od 3,3% u oktobru, što je najniži na Balkanskom Poluostrvu. Ovo je dokaz našeg dobrog fiskalnog upravljanja i ekonomske održivosti.

Ali glavna stvar u ove poslednje tri godine je kako je sloboda postala razvoj, a antikorupcija rast. Svake godine privredi se dodalo najmanje milijardu evra, dok je ranije za milijardu evra trebalo tri godine.

Vitalnost privrede se ogleda i u brojkama zaposlenosti, jer povećanje ne treba ostati državi, ono treba da se ogleda u društvu kao zaposlenost i blagostanje. Od februara 2021. do avgusta 2023. godine beležimo povećanje od oko 60.000 radnih mesta, ili više od 16% u manje od 32 meseca. Naš sektor usluga, koji čini 71,8% bruto domaćeg proizvoda, dao je značajan doprinos ovom povećanju zaposlenosti.

Poštovane dame i gospodo,

Ovi pokazatelji nisu samo brojke, cifre, već dokaz održivosti, rada i zajedničke posvećenosti preduzeća, institucija i radnika Kosova. Stoga, čak i danas pokrenuvši ovu kampanju, činim to sa uverenjem da je naša zemlja na putu održivog rasta i razvoja. Naše ulaganje u obrazovanje, posebno u stručno osposobljavanje, strateška je komponenta za našu zemlju i naše ljude.

Razvojem i pilotiranjem dualnog sistema – već u 12 profila, u 21 školi, u 14 opština – širom Kosova, nećemo samo popuniti slobodna radna mesta; nego u isto vreme gradimo temelje za celoživotno učenje. Time otvaramo vrata kreativnosti u našoj zemlji, pripremajući našu omladinu za izazove i prilike budućnosti.

Država želi da pomogne preduzetnicima, tako da troškove za obuku radnika koje plačaju preduzetnici neka ih uzme država, Ministarstvo Obrazovanja, Nauke, Tehnologije i Inovacija, Ministarstvo Industrije, Preduzetništva i Trgovine. Tako da za jednu školsku diplomu imamo jedno radon mesto, sa kvalifikovanim radnikom po toj školskoj spremi i za taj posao.

Svima nama na Kosovu se dešava da ponekad sretnemo neprofesionalnog akademika, ali nama kao društvu je potreban neakademski profesionalizam. Dakle, za ljude koji rade za ekonomski rast, dobrobit porodice i dostojanstvo pojedinca.

Naša saradnja sa Vladom Nemačke naglašava važnost međunarodne saradnje u povezivanju obrazovanja sa tržištem rada. Učeći iz nemačkog modela, naša vlada ima za cilj integrirati najbolje prakse u naš jedinstveni kontekst; sistem koji odgovara potrebama naše privrede i društva, ali i potencijalima naše zemlje. Ovde je bliska saradnja kompanija, relevantnih udruženja, stručnih škola, učenika, ali i naših roditelja, preduslov za svaki institucionalni napor na izgradnji dualnog sistema. Zato posebno pozivam sve roditelje na Kosovu da razmotre mogućnost podsticanja svoje dece na dualni sistem, kako bi se stvorio ovaj stabilni most, važan kako za državu i privredu, tako i za porodicu i građane između tržišta rada i stručnog osposobljavanja.

Neka nam ovaj današnji forum i ova kampanja služe za ova partnerstva koja:

– Kompanije treba da izraze i upute svoje potrebe i predloge Ministarstvu Obrazovanja, ali i nadležnim školama u svojim opštinama. Nije dovoljno da država ide kod preduzetnika, mi podstičemo preduzetnika da dođe u državu. Ne samo fakultet, koledž i univerzitet može privatnom sektoru da kaže šta je dobro i kako treba da bude, već i obrnuto. Potreban nam je zajednički, ali dvosmerni pravac.

– Komore treba da pomognu kompanijama članicama u prikupljanju zahteva i ideja kako bi u stručnim školama imale dovoljno prostora za pripremu učenika od školske 2024/25.
i

– Za učenike i roditelje: Ova kampanja je posebno za vas: To je poziv da se učenje i dualni sistem prepoznaju kao održiv i vredan put ka ličnom i profesionalnom uspehu. Dualni sistem znači i karijeru, a ne samo obuku.

Danas pokrećemo ovu kampanju, ulažemo u naš najvredniji resurs, našu mladost. Posvećeni smo tome da se naši mladi profesionalno razvijaju i da naša zemlja bude ekonomski stabilnija. Mi stvaramo prilike za mlade ljude da uče, rade i doprinose i za svoju zemlju, Kosovo.

Dualni sistem je ekonomski koristan za pojedinca i za državu. Ali moramo napraviti i afirmisati dualni sistem kao društvenu vrednost. Ljudi koji ulaze u dualni sistem trebali bi biti ponosni što su u dualnom sistemu. Samo na taj način dualni sistem činimo društvenom vrednošću osim ekonomske koristi.

Poštovani prisutni,

Hvala vam svima što ste zajedno bili deo ovog našeg veoma važnog putovanja. Vaša podrška i vaša vera u ovaj proces potaknut će ovu kampanju do uspeha. Zato, nastavimo da radimo zajedno na stvaranju svetlije budućnosti za Kosovo, za ovu generaciju i za generacije koje dolaze posle nas.

Hvala vam.

Last modified: 21 новембра, 2023

Comments are closed.