Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa specijalnim predstavnikom Francuske za Zapadni Balkan, Reneom Trokazom

20 novembra, 2023

Priština, 20. novembar 2023

Premijer Republike Kosovo , Albin Kurti, primio je danas u svom kabinetu specijalnog predstavnika Francuske za Zapadni Balkan, Renea Trokaza.

Na ovom prvom sastanku sa premijerom Kurtijem u Prištini i prvoj poseti emisara Troccaza Kosovu, nakon njegovog imenovanja od strane Ministarstva Spoljnih Poslova Francuske krajem septembra ove godine, razgovaralo se o bilateralnim odnosima između Kosova i Francuske, ekonomskoj saradnji, o upravljanju i nedavnim dešavanjima u zemlji, bezbednosnoj situaciji nakon terorističkog i paravojnog napada na Banjsku u Zvečanu 24. septembra, i odnose između Kosova i Srbije u svetlu procesa dijaloga uz posredovanje Evropske Unije i implementacije Osnovnog Sporazuma i njegovog Aneksa.

Premijer Kurti je na početku sastanka izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Kosovu od pre oslobođenja do danas, dok ga je upoznao sa dosadašnjim rezultatima vlade i napretkom u demokratskom i ekonomskom planu zemlje.

Vezano za proces dijaloga, Premijer Kurti je istakao činjenicu da je Kosovo bilo i nastavlja da bude konstruktivna strana i posvećeno važnim koracima napred u ovom procesu i upoznao ga sa stavovima Vlade Kosova na sastanku 26. oktobra u Briselu sa evropskim liderima. On je ponovio važnost potpisivanja sporazuma, jer se potpisivanjem normalizacija odnosa dobija na stabilnost, a implementacija dobija garancije.

Međutim, kada je u pitanju bezbednosna situacija, premijer je podsetio na stalnu pretnju koju Srbija predstavlja za Kosovo. Ona ima 48 isturenih operativnih baza oko granice sa Kosovom, a nedavno je rasporedila protiv-vazdušne sisteme u blizini granice, rekao je premijer i dodao da nedostatak sankcija Srbiji povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu.

Na ovom sastanku, premijer Kurti je bio u pratnji Ministarke Ekonomije, Artane Rizvanolli a francuski emisar Trokaz, bio je u pratnji ambasadora Francuske na Kosovu, Olivijer Guerot.

Last modified: 20 новембра, 2023

Comments are closed.