Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio je na sastanku  komandanta KFOR-a, Generala Ozkana Ultutasa

18 oktobra, 2023

Priština, 18. oktobar 2023

Premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, primio je na sastanku komandanta KFOR-a Generala Ozkana Ultutasa, da se razgovara o bezbednosnoj situaciji u zemlji.

Premijer Kurti je istakao da je zainteresovan za čvrstu saradnju, česte sastanke i redovnu komunikaciju sa Komandantom KFOR-a.

Centralna tema sastanka bila je bezbednosna situacija nakon terorističkog napada na Kosovu 24. septembra. Premijer je istakao da je ovaj teroristički napad ukazao na potrebu povećanja bezbednosti na granici između Kosova i Srbije. Velika količina zaplenjenog vojnog naoružanja i municije proizvedena je u Srbiji. U Srbiji su izvedene čak i borbene vežbe paravojnih koji su izvršili teror i ubistvo u Banjskoj, Zvečane. Kosovo tamo nema jurisdikciju, pa je u Srbiji potrebna međunarodna istraga o pripremama, snabdevanju i orkestraciji ovog napada.

Premijer je pozdravio povećanje broja trupa KFOR-a, kao odgovor na teroristički napad Srbije na Kosovu, ističući da ovo pojačano prisustvo treba da bude usmereno na zaštitu granice između Kosova i Srbije, odakle je i ušlo srpsko oružje i odakle dolazi pretnja Kosovu.

Čuvanje granice podrazumeva i zatvaranje ilegalnih puteva, zbog čega je neophodna veća saradnja sa Kosovskom Policijom.

Premijer Kurti je takođe istakao potrebu da se  na severu zemlje, građanima obezbede redovne usluge iz kosovskih institucija, te se mora garantovati sloboda kretanja.

Last modified: 18 октобра, 2023

Comments are closed.