Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao je na komemorativnom skupu organizovanom u čast Heroja Republike Kosovo Afrima Bunjakua

25 septembra, 2023

Priština, 25. septembar 2023

Premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, učestvovao je danas na komemorativnom skupu u čast policajca koji je pao na dužnosti, Heroja Republike Kosovo, Afrima Bunjakua.

Ovaj dan je, kako je rekao, dan kada će policajcu Afrimu Bunjakuu biti odane najveće državne i sve nacionalne počasti, jer zajedno sa tugom i bolom osećamo ponos i poverenje za Afrima i za sve policijske službenike Kosovske policije.

Na ovom komemorativnom skupu, pod pokroviteljstvom Ministra Unutrašnjih Poslova, Dželjalja Svečlje, Predsednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani Sadriu je post mortem odlikovala najvišim ordenom Afrima Bunjakua, Heroj Republike Kosovo.

Kompletan govor Premijera Kurtija:

Vaša Ekselencijo Vjosa Osmani Sadriu, Predsednica Republike Kosovo,
Poštovani Gljauk Konjufca, Predsednik Skupštine Republike Kosovo,
Poštovani Dželjalj Svečlja, Ministar Unutrašnjih Poslova,
Poštovani Gazmend Hodža, Generalni Direktor Kosovske Policije,
Poštovana porodica Bunjaku, supruga Ljumnija, ćerka Arbenita, sinovi Jetlum i Fatlum,
Poštovani predstavnici diplomatskog kora,
Poštovani predstavnici vladinog kabineta,
Poštovani poslanici Skupštine Republike,
Poštovani policijski zvaničnici, kolege narednika Afrima Bunjakua,
Dragi građani,
Poštovani prisutni,
Dame i gospodo,
Sestre i braćo,

Jučerašnji dan, nedelja 24-og septembra 2023. godine, okupila nas je danas ovde i duhovno sa celim Kosovom da odamo počast radu i zalaganju Afrima Bunjakua, pripadnika Kosovske Policije, koji je pao na dužnosti. Danas je u našoj zemlji dan žalosti, zbog zajedničke tuge i bola za Afrimom Bunjakuom, našim policijskim narednikom kojeg smo juče izgubili. Ali današnjica je ujedno i dan kada će policajcu Afrimu Bunjakuu biti odate najveće državne i svenarodne počasti, jer uz tugu i bol osećamo ponos i poverenje za Afrima i za sve policajce Kosovske Policije. Za našu policiju koja je juče svojim profesionalnim i hrabrim delovanjem sprečila širi kriminalistički i teroristički scenario.

Recimo jasno danas, kao i juče: Afrim Bunjaku je ubijen tokom napada na kosovske policajce i na samu našu državu, od grupe teško naoružanih i teško opremljenih, stručno obučenih i sa planom, politički i logistički podržani, i materijalno finansirani od strane Srbije. Profesionalno reagovanje naše Policije rezultirao je eliminacijom više terorista i kriminalaca, hapšenjem još nekoliko drugih i neutralizacijom cele njihove grupe, kao i prinudnim oduzimanjem velikog broja oružja i drugih sredstava logističke podrške.

Od juče, ništa više ne može biti isto, činjenice su izašle pred nas, u našim očima i u očima međunarodne zajednice kao i u očima svih onih koji imaju hrabrosti i volje da vide istinu regiona u kojem živimo.

Ova profesionalna i odmerena reakcija kosovskih institucija juče, bila je u skladu sa samom prirodom naše demokratske i prozapadne države.

Afrim Bunjaku, pedesetogodišnjak iz Samadredže, opština Vučitrn, bio je oženjen i zajedno sa svojom suprugom Ljumnijom Haziri bili su roditelji troje djece: Arbenite, 25 godina, Jetluma, 18 godina i Fatluma 10 godina. Najmlađi sin je nasledio ime svog brata Fatluma, koji je imao 17 godina kada je izgubio život u saobraćajnoj nesreći 2012. godine.

Nakon završene škole Kosovske Policijske Službe 2001. godine, Afrim Bunjaku je služio u policijskoj stanici u Vučitrnu do 4. maja 2007. godine, kada je unapređen u narednika. Narednik Afrim Bunjaku je nastavio svoju službu sedam godina kao vođa tima u policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici, do 2014. godine, kada se vratio u Vučitrn da služi kao instruktor na Kosovskoj Akademiji za Javnu Bezbednost.

Afrim je od 2015. godine bio vođa tima za reagovanje u policijskoj stanici Vučitrn, dok je od 6. januara 2023. godine Afrim Bunjaku raspoređen u policijsku stanicu u Zvečanu, na poziciji nadzornika patrolnog tima. Pune 22 godine provedene u uniformi Kosovske Policije, odnosno od 2001. godine, pa do dana kada je pao na dužnosti u ovoj istoj uniformi, to su godine službe i žrtvovanja koje Afrima Bunjakua čine herojem: herojem Republike Kosovo!

Danas se ispred i pored fotografije sa portretom Afrima Bunjakua, u policijskoj uniformi naše Republike i pred njegovim herojskim delom priklanjamo se sa čašću i poštovanjem, kao i obavezanjem za pravdu i sećanje.

Mi radimo što želimo jer moramo. Zakonitost i ustavnost, mir i sigurnost, za sve i svakoga bez razlike.

Slava naredniku Afrimu Bunjakuu, heroju Republike Kosovo!
Hvala Vam!

Last modified: 25 септембра, 2023

Comments are closed.

×