Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvuje na Globalnom Samitu Partnerstva za Otvorenu Upravu, počinje putovanje Kosova kao najmlađeg člana Partnerstva za Otvorenu Upravu

6 septembra, 2023

Estonija, 6. septembar 2023

Premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, učestvovao je na 8. Globalnom Samitu Partnerstva za Otvorenu Upravu (Open Government Partnership).

U svom obraćanju, na otvaranju samita koji ove godine organizuje Vlada Estonije, obraćajući se učesnicima, predstavnicima država članica, aktivistima civilnog društva i pozvanim gostima, rekao je da mu je čast što je danas među njima , a posebno na samom početku puta Kosova kao najnovije članice ove međunarodne organizacije.

Za Kosovo članstvo i učešće u OGP-u predstavlja priliku da unapredimo naše standarde transparentnosti, jer podstiče vladu da bude otvorenija u pogledu svojih aktivnosti i procesa donošenja odluka i takođe povećava poverenje javnosti, rekao je premijer.

„Biti deo organizacije stavlja Kosovo na međunarodnu scenu kao zemlju koja je posvećena principima otvorene vlade, praksi dobrog upravljanja i spremna je da bude odgovorna za svoje obaveze i da uči od onih koji su unapredili praksu otvorene uprave“, dodao je premijer u svom obraćanju.

On je dodao da kroz digitalnu transformaciju želimo povećati kvalitet obrazovnog sistema, efikasnost našeg zdravstvenog i pravosudnog sistema, te povećati produktivnost u privredi. Tokom poslednje dve godine uspešno smo digitalizovali više od 150 usluga, koje su dostupne preko vladinog portala eKosova, dok smo trenutno u procesu pilotiranja pružanja usluga vezanih sa rađanjem dece.

Takođe, premijer Kurti je govorio o opasnosti sa kojom se svaka zemlja suočava od sajber pretnji. On je istakao opasnosti sa kojima se suočava Kosovo od saveznika Rusije, koji pokušavaju da iskrive istinu, prošlost i sadašnjost,.
„U osetljivim situacijama, kada se naša zemlja uključuje u proces koji omogućavaju Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kao i puno učešće svih manjina u demokratskim procesima u zemlji bez stranog mešanja, sajber pretnje tipa dezinformacije, sajber uznemiravanje i drugi oblici su posebno shtetni, naglasio je premijer Kurti.

Stoga je to razlog zašto je naš angažman i učešće na ovom događaju važniji nego ikad i da se radujemo što ćemo učiti od svih vas i sa svima vama, za jaču digitalnu demokratiju za naše građane, rekao je premijer Kurti u zaključak njegovog govora.

U Talinu, Estonija, premijera Kurtija pratili su Ministar Administracije Lokalne Samouprave Eljbert Krasnići i Zamenik Ministra Vanjskih Poslova i Dijaspore Krešnik Ahmeti. Republika Kosovo se pridružila Partnerstvu za Otvorenu Upravu u avgustu. Ona je sada među 75 zemalja članica. Ovogodišnji OGP Samit organizuje Vlada Estonije. Pored Premijera Kurtija, prisutnima su se obratili i Premijerka Estonije Kaja Kalas, američki državni sekretar Antoni Blinken, ukrajinski premijer Denis Šmihal, predsednik Malavija Lazarus Šakvera, predsednik Dominikanske Republike Luis Abinader i sekretar OGP-a Sanjai Pradhan.

Celi govor Premijera Kurtija na Globalnonm Samitu Partnertsva za Otvorenu Upravu:

Poštovana Premijerko Kalas,
Poštovani predstavnici država članica Partnerstva za Otvorenu Upravu,
Poštovani aktivisti civilnog društva iz celog sveta,
Poštovani prisutni,

Počastvovan sam što sam danas među vama, posebno na samom početku puta Kosova kao člana Partnerstva za Otvorenu Upravu (Open Government Partnership). OGP igra ključnu ulogu u jačanju temeljnog demokratskog principa da sudbina zemlje zavisi od njenog naroda. Pružajući građanima veće alate za učešće, OGP podstiče osećaj vlasništva i odgovornosti među građanima.

Posebno je zadovoljstvo biti u Estoniji dok govorim o ovoj temi. Estonija je postavila zlatni standard za digitalnu demokratiju. Iako je digitalni napredak omogućio veliku lakoću sa kojom građani prijavljivaju svoje poreze, a preduzeća unose svoje dokumente, estonska digitalna priča o uspehu nije samo udobnost; u osnovi se radi o poverenju. Nepokolebljiva posvećenost ove zemlje sigurnosti i privatnosti podataka, postavila je primer za svet koji treba slediti, osiguravajući da se osobnim podacima pojedinaca rukuje pažljivo, transparentno i sigurno. U svetlu trenutnih pretnji sajber sigurnosti, ovo je područje koje zaslužuje svu našu pažnju.

Misija OGP-a meni lično rezonira. Kao neko čiji je početak u politici, i značajan deo mog političkog života, bio aktivista, moj put od društvenog aktivizma do institucionalnog vodstva ojačao je dubok uticaj koji angažovani građani mogu imati na oblikovanje puta naše nacije. Aktivizam me naučio da moć promene leži u rukama ljudi, a moja odgovornost kao vođa je osigurati da se njihov glas ne samo čuje već i aktivno traži. Mudrost, kreativnost i strast naših građana je neprocjenjivo bogatstvo koje nas, kada se koriste, mogu dovesti do inovativnih rešenja, poboljšanih politika i inkluzivnijeg društva.

Za Kosovo, relativno mladu demokratiju u nastajanju, učešće u OGP-u predstavlja priliku da poboljšamo naše standarde transparentnosti. Ohrabruje vladu da bude otvorenija u pogledu svojih aktivnosti i procesa donošenja odluka, što će zauzvrat smanjiti mogućnosti za korupciju i poboljšati poverenje javnosti. Veća transparentnost i borba protiv korupcije bili su kamen temeljac naše vlade. Značajan naglasak stavili smo na borbu protiv kriminala u javnim institucijama. Opipljiv uticaj naših napora priznale su i istaknute međunarodne institucije. Na primer, rang Kosova u Transparency International Indeksu percepcije korupcije poboljšao se za 20 mesta u poslednje dve godine. OGP također ohrabruje vlade da traže i razmotre javni doprinos, što je ključno za izgradnju države usmerene na građane. Pridruživanje OGP-u nam omogućava da idemo napred sa drugim demokratijama. Biti deo organizacije stavlja Kosovo na međunarodnu scenu kao zemlju posvećenu principima otvorene vlade i stoga signalizira globalnoj zajednici da je Kosovo posvećena praksi dobre uprave i da je spremna da se smatra odgovornom za svoje obaveze i da uči od onih koji usavršili praksu otvorene vlade.

Digitalno doba je transformativno za naše građane. Tokom vremena kada se Kosovo nalazi na ivici Evrope, digitalizacija je omogućila povezivanje. Uz pristup internetu koji se proteže širom naše zemlje i dostigavši ovu prekretnicu ove godine, naši građani su bili u mogućnosti da učestvuju u globalnim ekonomijama i uče od vodećih demokratija. Prepoznajući ogroman potencijal, naša vlada je posvećena iskorištavanju digitalne transformacije kao katalizatora za sveobuhvatnu reviziju naše javne uprave. Kroz ovu transformaciju takođe želimo da podignemo kvalitet našeg obrazovnog sistema, poboljšamo efikasnost našeg zdravstvenog i pravosudnog sistema i povećamo produktivnost u celoj našoj ekonomiji. Tokom protekle dve godine, uspešno smo digitalizovali više od 150 usluga, koje su dostupne preko našeg vladinog portala, eKosova. Trenutno smo u procesu pilotiranja „pristupa životnih događaja“ za pružanje usluga vezanih za rođenje deteta. Ovaj pristup stoji kao kamen temeljac naše ambiciozne inicijative za reformu javne uprave, s primarnim ciljem pružanja usluga koje su duboko usmerene na građane, personalizirane i inkluzivne usluge.

Ali velike mogućnosti također dolaze ruku pod ruku s velikom odgovornošću. Svaka država predstavljena u ovoj prostoriji i njeni građani su u opasnosti od sajber pretnji. Zemlje koje su u najvećem sukobu sa stranim autoritarnim režimima znaju kako te pretnje izgledaju iz prve ruke. Na Kosovu su vidljivi i intenzivirani napori ruskih saveznika da iskrive istinu, prošlost i sadašnjost. U osetljivim vremenima, kada je naša zemlja posvećena procesu koji omogućavaju Evropska Unija i Sjedinjene Američke Države za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kao i puno učešće svih manjina u demokratskim procesima u zemlji bez stranog mešanja, ove sajber prijetnje poput dezinformacija, sajber maltretiranja i drugih oblika su posebno štetne.

Zato je naša posvećenost i učešće na ovom događaju važnija nego ikad. Radujemo se što ćemo učiti od svih vas i sa svima vama za jaču digitalnu demokratiju za naše građane.

Hvala vam puno!

 

Last modified: 6 септембра, 2023

Comments are closed.