Zyra e Kryeministrit

Obraćanje premijera Kurtija na konferenciji za medije, povodom zajedničkog sastanka Vlade Kosova i Vlade Albanije i predloga u pet tačaka za potpunu deeskalaciju situacije u opštinama na severu zemlje

13 juna, 2023

Priština, 13.06.2023

Poštovani prisutni novinari,
Dragi građani,

Hvala vam što pratite događaje i aktivnosti povodom obeležavanja 145. godišnjice Prizrenske albanske lige i Dana oslobođenja Kosova.

U okviru državne agende za ove datume izuzetno istorijske težine, večeras će u Đakovici biti održan zajednički koncert Ansambla „Šota” i muzičara iz Albanije.

Njime zaključujemo državnu agendu za 10. i 12. jun i počinjemo međuvladin sastanak Kosova i Albanije.

Dakle, albanskim pesmam i igroma slavimo vezu i slobodu, dan pre nego što dodatno učvrstimo vezu i slobodu saradnje.

Sutra u Đakovici, po drugi put kao domaćin, a treći put za manje od 2 godine, održavamo deveti zajednički sastanak Vlade Republike Kosovo i Vlade Republike Albanije.

Od 41 sporazuma na prethodna dva sastanka, 39 njih je u potpunosti realizovano, a druga dva su u završnoj fazi implementacije, dodaćemo još 13 novih iz oblasti pravosuđa, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, kulture, preduzetništva. i odbrane i zajedničku izjavu o jačanju saradnje u oblasti bezbednosti.

Na dnevnom redu za sutra će biti i razgovor o saradnji za realizaciju odavnog cilja, Carinske unije, pored sporazuma i memoranduma o saradnji za priznavanje prava na obavljanje advokatske i medijatorske profesije, za studentske stipendije, pružanje zdravstvenih usluga; olakšavanje postupaka prolaza vojnih dobara i proizvoda neživotinjskog porekla, da pomenemo samo neke od njih.

Posebnost ovog sastanka, osim trenutka kada se održava, je i zajednički sastanak sa predsednicima opština pograničnog pojasa; Đakovica, Peć, Dečani, Prizren i Dragaš na jednoj strani i Tropoja, Kukeš i Has na drugoj strani. Zajedno ćemo razgovarati o tome kako da izazove pretvorimo u mogućnosti , a mogućnosti u dobrobit građana.

Dali smo dužnu važnost slobodnom kretanju građana u prekograničnim područjima. Dosadašnjim sporazumima i implementacionim protokolima povećali smo broj specijalnih graničnih prelaza na 26. Od aprila ove godine, preko 200.000 građana Kosova i Albanije koji žive na područjima do 30 km od kopnene granice imaju pravo da slobodno pređu granicu i ostanu u pograničnom području, iz socijalnih, kulturnih, porodičnih i zdravstvenih razloga.

Druga tema o kojoj danas želim da govorim je to što sam dan započeo sastankom sa ambasadorima zemalja QUINT-a i šefom misije EU-a, sa kojima smo razgovarali o najnovijim dešavanjima u zemlji i koje sam informisao o predlogu Vlade Republike Kosovo za potpunu deeskalaciju situacije u četiri opštine na severu zemlje, koji predlog koji sam ranije podelio sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost g. Josep Borrell.

Juče u 12:00 časova imao sam telefonski razgovor sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost g. Josep Borrell u vezi sa situacijom u opštinama na severu nakon opštinskih izbora, a danas sam primio na sastanku predstavnike zemalja QUINT-a.

Juče popodne sam bio u stalnoj komunikaciji sa predstavnikom EU za Balkan i Dijalog Kosova i Srbije g. Miroslavom Lajčakom i istovremeno uveče sa američkim ambasadorom u Republici Kosovo g. Jeffrei Hovenier. Sa g. Borellom juče, a sa prijateljskim zemljama i partnerima QUINT-a danas sam izrazio posvećenost i angažovanost Vlade za deeskalaciju situacije u opštinama na severu Kosova i za normalizaciju odnosa sa Srbijom. Dakle, deeskalacija i normalizacija.

Važno je pravilno shvatiti da do eskalacije situacije na severu dolazi s jedne strane kao rezultat bojkota institucija i izbora partija iz srpske zajednice po nalogu Beograda, uprkos odlaganju izbora i rokova za registraciju, a sa druge strane kao posledica prisustva kriminalnih elemenata i na platnom spisku Beograda. Dakle, to su faktori koji su izvor stalne napetosti.

Međutim, i pored namernih destabilizujućih akcija Srbije, ponudio sam g. Borelu i danas zemljama QUINT-a spisak konkretnih koraka koji direktno i odmah doprinose deeskalaciji situacije i povratku dijalogu.

Prvi korak: Vladavina prava u četiri opštine na severu Republike Kosovo

Situacija na severu odavno nije normalna več duže vreme , ali eskalacija 29. maja zahteva hitno privođenje pravdi svih koji su primenili nasilje nad Kosovskom policijom, NATO vojnicima i vama, novinarima. Dakle, prva tačka u mom pismu gospodinu Borelu nakon telefonskog razgovora je vladavina prava u četiri opštine na severu Republike Kosovo, koja treba da se obezbedi, da se uspostavi odmah, uključujući, između ostalog, i identifikaciju, krivično gonjenje i pravično suđenje svim pripadnicima kriminalnih grupa koje su napale Kosovsku policiju, pripadnike NATO-a i novinare. EULEX je pozvan da direktno prati suštinu sudskog postupka u vezi sa suđenjem.

Druga tačka: Nasilne grupe se odmah povlače sa teritorije Kosova i sprečava se svako krivično delo protiv institucija Kosova. Na osnovu principa proporcionalnosti, prisustvo snaga kosovske policije u tri opštinska objekta na severu Kosova biće smanjeno uskladu sa okolnostima.

Treća tačka: Kosovska policija i KFOR ili EULEX će sprovoditi zajedničke bezbednosne procene svakih petnaest dana kako bi garantovali bezbedno okruženje bez rizika za sve i da bi podržali mere vladavine prava.

Četvrta tačka: Vlada Republike Kosovo će koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore u četiri opštine na severu. Novi izbori moraju biti organizovani u slobodnoj, demokratskoj i nesmetanoj liberalnoj izbornoj atmosferi.

Peta tačka: Kosovo i Srbija se odmah vraćaju dijalogu uz posredovanje Brisela. Evropska unija daje pravičan i izbalansiran plan rasporeda za implementaciju Osnovnog sporazuma, u Briselu, 27. februara i njegovog implementacioni aneksa u Ohridu, 18. marta. Rukovodioci dve zemlje sastaju se ove nedelje u Briselu na visokom nivou dijaloga.

Dakle, kako sam istakao i što pokazuje hronologija razvoja događaja, od 5. novembra prošle godine naše odluke niti su doprinele eskalaciji, niti su izvor eskalacije situacije na severu Kosova.

Mi smo dužni da sprovodimo ustavnost i zakonitost na celoj teritoriji Republike, tako kao što smo na pravom putu ka unapređenju demokratije, implementaciji i promociji zajedničkih i temeljnih vrednosti, koje delimo sa našim prijateljima, partnerima, saveznicima, Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Hvala vam i sada možemo odgovoriti na vaša pitanja!

Last modified: 13 јуна, 2023

Comments are closed.