Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti sastao se sa predsednkom LIBE Komiteta Evropskog parlamenta, evroposlanikom Huanom Fernandom Lopezom Agilarom

15 marta, 2023

15. mart 2023, Strazbur, Francuska

Ovaj sastanak u Strazburu održao je premijer Republike Kosovo Albin Kurti sa španskim evroposlanikom iz Grupe Progresivne alijanse socijalista i demokrata (S&D), ujedno i predsednika LIBE komiteta za Građanske slobode, pravosuđe i unutrašnji poslovi u Evropskom parlamentu, Huan Fernando Lopez Agilar.

Teme razgovora bile su najnovija dešavanja, dvogodišnje upravljanje , reforme u pravosudnom sistemu, vladavina prava i liberalizacija viza za građane Kosova. Premijer Kurti je izrazio zahvalnost na podršci koju je Komitet LIBE dao Kosovu do sada za ukidanje viznog režima, podršku koju se nada da će dobiti na sledećem glasanju u ovom odboru, i rekao da je nakon prošlonedeljne odluke Saveta Evropske unije očekuje da će Evropski parlament uskoro održati dva poslednja glasanja u okviru ovog procesa.

Govoreći o dvogodišnjoem upravljanju , premijer Kurti se, pored unutrašnjih procena , osvrnuo i na međunarodne izveštaje, uključujući i izveštaje Evropske unije. i izveštaje Evropske unije, koji dokazuju pobolšanje i napredak na ekonomskom i demokratskom planu zemlje. Prošlogodišnji Izveštaj EU o zemlji bio je najbolji ikada za Kosovo. Prema Svetskom projektu pravde((World Justice Project), Kosovo je drugu godinu zaredom na prvom mestu na Zapadnom Balkanu po vladavini prava, dok je 2022. godine bilo drugo u svetu po godišnjem poboljšanju. Dok je prošle nedelje u izveštaju Freedom House za ovu godinu Kosovo rangirano kao prvo na Balkanu, drugo u Evropi i treće u svetu po poboljšanju političkih prava i građanskih sloboda, u trenutku kada su 17. godina zaredom slobode na globalnom nivou pretrpele pad.

Evropski poslanik Agilar je izrazio podršku alikaciji Kosova u Savet Evrope i Evropsku uniju, kao i za okončanje procesa liberalizacije viza od strane Evropskog parlamenta, kako bi građani Kosova mogli slobodno da putuju bez viza u šengenski prostor od 1. januara sledeće godine.

Na ovom sastanku, premijera Kurtija pratili su zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kreshnik Ahmeti, ambasador Republike Kosovo u Briselu Agron Bajrami i dva savetnika prvog zamenika premijera Fatmir Curri i Sebastien Gricourt

Last modified: 15 марта, 2023

Comments are closed.