Zyra e Kryeministrit

Obraćanje premijera Kurtija na svečanom sastanku Vlade Republike Kosovo povodom 15. godišnjice nezavisnosti

17 februara, 2023

Priština, 17. februar 2023

Poštovani zamenici premijera Bislimi, Gërvalla-Schwarz i Rexhepi,
Poštovani ministarke i ministri naših petnaestgodišnje nezavisnosti,
Poštovani zaposleni pri Kancelariji premijera,
Poštovani mediji,
Poštovani građani,

Dobro jutro i dobrodošli na ovaj sastanak Vlade, koji je poseban, jer obeležava otvaranje ovog prazničnog dana. Simbolično, odlučili smo da ovaj dan otvorimo ne svečanošću, već sastankom, jer želimo da prenesemo poruku da rad i praznici za našu Republiku uvek idu zajedno. Naša nezavisnost je postignuta borbom i žrtvom, ali će naša nezavisnost samo rasti kroz rad. Ne kroz prečice koje obećavaju neozbiljni ljudi, već samo kroz rad i žrtvu, što karakteriše dobre ljude Kosova, žene i muškarce koji svakodnevno rade za sebe, za svoje porodice, za naše društvo, za našu ekonomiju. Oni rade ovde, ali često rade i u inostranstvu, gde su bolji uslovi i nagrađeni su za svoj rad. I na ovoj proslavi petnaeste godišnjice nezavisnosti, moramo da podsetimo sebe, i jedni druge, da je naš glavni zadatak da, kada dođe dvadeseta godišnjica, budu umnoženi razlozi da naše mlade žene i muškarci izaberu i Kosovo za potpunu profesionalnu budućnost i bolji zivot.

Poštovani građani, koji nas pratite putem javnih komunikacija, ovo je vaš praznik. Kosovo je primer demokratije u ovom problematičnom regionu kao što je Balkan, samo zahvaljujući vama. Vi ste ti koji niste dozvolili i nećete dozvoliti da zloupotreba vlasti ostane nekažnjena na Kosovu. Stoga ste vi ti koji zaslužujete čestitke i ujedno najsrdačniju zahvalnost za 15. godišnjicu ove demokratije. Ako u drugim zemljama institucije daju model, a građani pokušavaju da slede taj model, na našem Kosovu model daju građani, a mi institucije smo te koje moramo da se potrudimo da ih sledimo.

Naša nezavisnost je rezultat viševekovne istorije Kosova, kao zemlje u kojoj su zajednice različitih vera i jezika uvek živele rame uz rame sa albanskom većinom iu saradnji sa njom.

Znamo dobro šta je suživot, imamo čak i dugu istoriju uspešnog suživota – koji su oštetili samo oni koji žele da dominiraju, da vladaju, da nadjačaju volju većine za nezavisnošću. Danas, na ovu petnaestu godišnjicu nezavisnosti, mesto je da se pohvalimo nečim što Kosovo radi veoma dobro – a govorimo o pravima koja dajemo etničkim manjinama. Nigde u Evropi manjine ne uživaju prava na svim nivoima, kao ovde. Na nama je da pazimo da se ta ravnoteža ne naruši, eksperimentalnim formulama koje ma gde isprobane nisu dale dobre rezultate.

Poštovani članovi Vladinog kabineta,

Na ovaj Dan nezavisnosti nije na meni da budem oštar prema vama. Ima dosta drugih dana u godini, kada ćemo moći da razvijamo svoju svakodnevnu aktivnost koja uključuje i rad i bodrenje, i kritiku i samokritiku, naravno i snošenje odgovornosti, jer biti član vlade znači pre svega , preuzimanje odgovornosti. Zasluge, kao što sam rekao, pre svega pripadaju našim građanima, radnicima, studentima, privrednicima, ljudima raznih zanata, kulture, sporta, koji svojim svakodnevnim doprinosom čine Kosovo onim što jeste, mestom u stalnom unapređenju.

U našim odgovornostima treba razlikovati dva aspekta. Prvo, uvek treba da imamo na umu naše nasleđe, amanet generacija koje su dale svoju krv i znoj za slobodu Kosova iako nisu uspeli da uživaju u njoj. Svaki naš dan, poštovani ministri, zamenici premijera, treba da počne podsečanjem na ovo zaveštanje. Ovaj amanet nije za zanemariti, jer mi ovde nismo došli od nule, Kosovo nije proizvod slučajnosti, već vlastite istorije. Vekovi bola, da danas imamo ovu radost.
Drugo, uvek moramo imati na umu mlade ljude, decu, pa čak i one koji se još nisu rodili, kojima svakako moramo ostaviti bolje Kosovo od onog koje smo našli. Moramo ostaviti životnu sredinu čistijom i zelenijom od one koju smo zatekli, bogatiju i pravedniju privredu, funkcionalnije pravosuđe, moderniju infrastrukturu, opremljenije zdravstvo i jače obrazovanje. Kosovo gde vlada zakon, a ne čovek, Kosovo sa redom za građane i kaznom za zločince. To su bile naše ambicije na početku, ali to moraju biti naše ambicije svaki dan.

Ne želim da danas dužim mnogo, jer je pred nama dug dan, pun ceremonija i proslava, svakako i govora. Završio bih ovaj svoj govor sa tri citata tri ličnosti naše istorije:

Šote Galica je govorila “Život bez znanja je kao rat bez oružja”. Vaš zadatak je da ne ostavite Kosovo bez jednog a ni bez drugog.

Tringe Smajli je govorila “Ne upirite oružje jedni u druge, već samo u zajedničkog neprijatelja”. Imajte ovo na umu svakodnevno, kako ne bismo pomešali našu unutrašnju i demokratsku debatu sa polarizacijama i neprijateljskim podelama jedno s drugim.

Na kraju, ne zaboravite da je Majka Tereza govorila „Mir počinje jednim osmehom“. Budimo mi ti koji se osmehujemo i koji držimo vrata razgovora otvorena. Kosovo je projekat mira, doprinosilac miru i garancija mira. U ovo vreme kada je rat dotakao naš kontinent, Kosovo, koje danas slavi petnaestu godišnjicu nezavisnosti, pokazalo je da bez ikakvog ličnog interesa podržava zemlje koje žele mir i slobodu protiv osvajača. Ovo bi takođe trebalo svakog od nas učiniti ponosnim.

Još jednom, poštovane kolege, Srećan Dan Nezavisnosti Kosova! Zahvaljujemo se svima koji su dali doprinos oslobođenju zemlje i proglašenju nezavisnosti.

Republika u petnaest godina, Republika zauvek!

Hvala vam.

Last modified: 22 фебруара, 2023

Comments are closed.

×