Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Poštovaćemo i uzvisićemo sećanje na decu ubijenu tokom rata

17 februara, 2023

Priština, 17.02.2023

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti učestvovao je u paljenju sveća u znak sećanja i počasti deci poginuloj tokom rata 1998-1999. godine na Kosovu,kao deo državnog programa obeležavanja 15. godišnjice Nezavisnosti, koja je održana ispred Narodnog pozorišta Kosova.

Ceo govor premijera Kurtija:

Draga deco, čestitam vam 17 februar – 15 godišnjicu Nezavisnost Kosova,

Evo nas zajedno sa predsednicom Vjosom i sa predsednikom Glaukom, takođe sa ministrima u Vladi, u ovoj aktivnosti koja zajedno sa vama pokazuje da smo uprkos našim gubicima, bolovima, patnjama, zajedno, pobeđujemo, ima nade za našu zemlju i ova ste nada vi deco Kosova, ce narod naše Republike.

Vi u ovom predvečerju u rukama držite sveću i imamo ukupno 1133 sveće, jer svaka od ovih sveća predstavlja dete koje je stradalo u ratu i nije među nama.

Zato se njih sećamo i nikada ih nećemo zaboraviti. Veliko je žrtvovanje našeg naroda, duboke su ratne rane. Bol je beskrajan. Međutim, nema tuge koja ne može nadvladati vašu radost i sreću. Kada vidimo da je vaše srce postalo planina, ispunjeni smo radošću i srećom, danas i za budućnost.

Treba učiti što više i što bolje, u školskim klupama, voleti majku i oca, učiteljicu i nastavnike, voleti se, igrati zajedno, čitati što više i ovako predsednica , predsednik i ja sam most za budućnost naše zemlje, koju ćete izgraditi još bolji od nas samih, još bolji od onih koji su ranije bili, ali uvek ne zaboravljajući one koji su doprineli, žrtvovali se dali I svoje živote da bismo živeli slobodni, nezavisni i srećni.

Biće realizovan „Memorijal za decu stradalu u ratu na Kosovu 1998-1999. Radnom grupom predsedava Saranda Bogujevci, koja je potpredsednica Skupštine i koja je preživela masakr 28. marta 1999. godine, kada je streljano 7 dece iz porodice Bogujevci od 2 do 15 godina, Duriqi i Llugaliu u Podujevu od strane jedinice srpske policije “Škorpioni”.

Draga deco,
Poštovani građani,

Poštovaćemo i uzvisićemo sećanje na decu stradalu tokom rata, radeći bez prestanka na unapređenju slobode i demokratije, obrazovanja i zdravlja, blagostanja i jednakosti, pravde ali i zaštite i bezbednosti, tako da se niko u budućnosti neće usuditi dodirnuti našu decu, da dodirne vas.

Vi rastete zajedno sa Republikom Kosovo. Većina vas je mlađa od Nezavisnosti Kosova, ali želim vam zdravlje i uspeh i da živite dug život kao naša Republika, kao naša nezavisnost. Zauvek, večno!

Čestitam još jednom svima!

Last modified: 20 фебруара, 2023

Comments are closed.

×