Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se sastao sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odile Basom

18 februara, 2023

Minhen, 18. februar 2023

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, započeo je svoje učešće na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu, Nemačka, susretom sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (OBOR) Odile Basom.

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Vlade i EBOR-a, projektima koji se realizuju uz podršku EBOR-a, kao i o novim mogućnostima saradnje.

Premijer Kurti se zahvalio predsednici EBOR-a, gđi Baso, na kontinuiranoj podršci koju je ova institucija davala Kosovu tokom godina. On je dodao da u EBOR Vlada Republike Kosovo vidi važnog partnera u postizanju svojih ciljeva u održivom razvoju, posebno u oblasti transporta, digitalizacije, energetike i privatnog sektora.

Ističući ekonomski razvoj i kvalitetnu demokratiju u zemlji, premijer Kurti je iydvojio pozitivan trend privrednog rasta u poslednje dve godine i poboljšanje za 20 pozicija u Indeksu korupcije Transparensi internešenela, za 17 pozicija u indeksu Reportera bez granica. za slobodu štampe i rangiranje na prvo mesto po drugi put za redom na Zapadnom Balkanu u pogledu vladavine prava prema projektu Svetske pravde. Premijer Kurti je takođe obavestio predsednicu Baso o apliciranju Kosova u Savet Evrope u maju prošle godine, kao i Evropskoj uniji u decembru 2022. godine.

Predsednic Baso je čestitala premijeru Kurtiju i Vladi Republike Kosovo na uspehu u borbi protiv korupcije. Ona je izrazila posvećenost EBOR-a da učini još više u podršci Kosovu, sa naglaskom na oblasti obnovljive energije i energetske efikasnosti i privatnom sektoru.

Last modified: 20 фебруара, 2023

Comments are closed.

×