Zyra e Kryeministrit

Potpisani su sporazumi o podršci u iznosu od 1,2 miliona evra za 19 narodnih kuhinja

13 februara, 2023

Priština, 13.02.2023

U okviru angažovanja Vlade Republike Kosovo za poboljšanje socijalne zaštite u zemlji, Vlada Republike Kosovo, odnosno Ministarstvo finansija, rada i transfera treći put za redom finansijski podržava nevladine organizacije koje pružaju usluge narodnih kuhinja.

Ova aktivnost se sprovodi u okviru mere 3.4 Paketa za ekonomski oporavak i predviđa podršku za 19 humanitarnih organizacija sa 1,2 miliona evra, koje će obezbediti besplatnu hranu porodicama kojima je to najpotrebnije.

Prilikom ceremonije potpisivanja sporazuma, premijer Kurti je rekao da „narodne kuhinje, osim što obezbeđuju hranu za one kojima je najpotrebnija, predstavljaju i simbol naše zajedničke humanosti i dokaz moći zajednice da pozitivno utiče na živote oni kojima je to najpotrebnije“.

Ministar Murati je, sa druge strane, cenio je visoko dosadašnju saradnju sa humanitarnim organizacijama, rekavši da je „mera 3.4 prvobitno pilotirana da bi se videlo da li je humanitarnim organizacijama potrebna podrška države, a kao rezultat uspešne saradnje koju smo do sada imali, srećni smo što i ove godine preko vas nastavljamo da pružamo ruku države porodicama kojima je to najpotrebnije“.

Do sada su organizacije koje su koristile ovu vrstu podrške pružale preko 300.000 prehrambenih obroka, dok je u proleće prošle godine, u okviru iste mere, Ministarstvo finansija, preko 39 partnerskih nevladinih organizacija, finansiralo kupovinu blizu 35 hiljadu prehrambenih paketa, koje su organizacije podelile porodicama kojima je to bilo najvše potrebno u svim opštinama naše zemlje.

Vlada Republike Kosovo ostaje posvećena preduzimanju politika koje imaju za cilj podršku porodici, povećanje blagostanja i lakši pristup socijalnim uslugama za sve građane.

Govor u celini premijera Republike Kosovo, Albina Kurtija:

Poštovani ministre finansija, rada i transfera, g. Hekuran Murati,
Poštovani zameniče ministra, g. Makreshi,
Poštovani predstavnici dobrotvornih organizacija,

U okviru angažovanja Vlade Republike Kosovo za poboljšanje socijalne zaštite u zemlji, Vlada Republike Kosovo,ovo je treći put što implementiramo mëru 3.4 Pakate za ekonomski oporovak
Kada je ova mera prvi put sprovedena u jesen 2021. godine, Ministarstvo finansija, rada i transfera pružilo je finansijsku podršku za 13 nevladinih organizacija, za nastavak rada narodnih kuhinja, na koje je mogao da utiče pandemija COVID 19.

Kao rezultat toga, organizacije korisnice su obezbedile preko 300.000 obroka. Mera 3.4 je nastavljena da se ponovo sprovodi u proleće prošle godine, ovoga puta u vidu prehrambenih paketa. Ministarstvo finansija, rada i transfera je sa 39 korisničkih nevladinih organizacija finansiralo kupovinu oko 35.000 prehrambenih paketa koje su organizacije podelile porodicama kojima je to bilo najpotrebnije u svim opštinama naše zemlje.

Zbog toga, s obzirom na dosadašnju saradnju sa dobrotvornim organizacijama, ali i svesni da državni mehanizmi nemaju uvek sveobuhvatan efekat, zadovoljstvo nam je što kao Vlada nastavljamo da podržavamo vaše narodne kuhinje.

Narodne kuhinje, osim što obezbeđuju hranu onima kojima je najpotrebnija, takođe su simbol naše zajedničke humanosti i svedočanstvo moći zajednice da pozitivno utiče na živote onih kojima je to najpotrebnije.

Hvala vam!

Last modified: 13 фебруара, 2023

Comments are closed.

×