Zyra e Kryeministrit

Bošnjaci i Albanci traže reciprocitet u pravima

4 februara, 2023

Priština, 04.02.2023

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti, zajedno sa ministrom kulture, omladine i sporta Hajrulla Çekuom i političkom savetnicom premijera Arditom Sinani, primio je danas političke predstavnike bošnjačke i albanske zajednice koji žive u Srbiji

Od delegacije SDA Šandžaka na čelu sa predsednikom dr. Sulejman Ugljanin, u pratnji predsednika PVD Shaipa Kamberija i još dva poslanika u Skupštini Srbije Enisa Imamovića i Selme Kučević, premijer Kurti je upoznat sa zabrinutostima i problemima sa kojima se oni suočavaju.

Sa bošnjačkim I albanskim predstavnicima razgovarano je i o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva. Za razliku od Srbije, koju Freedom House svrstava u državu sa hibridnim režimom, Republika Kosovo je demokratska država sa pravima i slobodom za sve, istakao je premijer Kurti. On je dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa iu punom skladu sa standardima Evropske unije.

Trojica poslanika u Skupštini Srbije koji priznaju nezavisno Kosovo Enis Imamović, Selma Kučević i shaip Kamberi, zajedno sa dr. Sulejman Ugljanin su istakli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutini i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac u Preševskoj dolini. Oni su tražili reciprocitet prava sa Srbima u Republici Kosovo.

Oni su se složili da za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjini ili zajednici.

 

Last modified: 6 фебруара, 2023

Comments are closed.

×