Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti primio je predstavnike centara za socijalni rad

2 februara, 2023

Priština, 02.02.2023

Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, zajedno sa ministarkom pravde Albulenom Haxhiu i ministrom finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, primio je predstavnike centara za socijalni rad na sastanku u zgradi Vlade. Ovo je bio prvi sastanak koji je organizovan u ovakvom formatu od strane Ministarstva pravde.

Premijer , nakon što je pozdravio prisutne i zahvalio im se na zalaganju i radu, izneo ciljeve i akcije koje Vlada planira u tom pogledu, pri čemu je izdvojio formiranje Radne grupe u januaru 2023. godine, koja će sačiniti detaljnu analizu stanja u ovim centrima, u odnosu na odgovornosti, izazove i ljudske i profesionalne kapacitete.

Dalje, u okviru zakonodavne agende, predviđen je nacrt zakona o socijalnim uslugama, koji predviđa duboku reformu centara za socijalni rad, kojima iako postoji 38 centara u svim opštinama Kosova i pružaju više od 70 usluga građanima, nikada i nije poklonjena dužna pažnja.

Vlada sa ova dva dokumenta ima za cilj da osnaži centre kroz povećanje kapaciteta, obavezu profilisanja kadrova kako bi bili u stanju da služe potrebama građana, kao i jačanje inspekcijskog mehanizma u slučajevima kada se sumnja na neizvršenje dužnosti.

Usluge ovih centara su do 1. januara funkcionisale u okviru Ministarstva finansija, rada i transfera, a od tada su ove usluge prenete u nadležnost Ministarstva pravde.

 

Last modified: 3 фебруара, 2023

Comments are closed.

×