Zyra e Kryeministrit

Obraćanje premijera Kurtija na 121. sednici Vlade

25 januara, 2023

Priština, 25.01.2023

Poštovani Vladin kabinet,
Poštovani građani,

Na današnjem sednici imamo na dnevnom redu veoma važan nacrt zakona, Nacrt zakona o verskim slobodama. Predloženim izmenama verske zajednice će dobiti pravni status.

Ali, pre nego što počnemo sa dnevnim redom, dozvolite mi da vam se obratim o tome šta je bila glavna preokupacija naše zemlje poslednjih dana; poplave.

Iz naših poseta na terenu, videli smo njihovu razornu moć izbliza. Šteta je velika, međutim, opasnost nije prošla.

Reakcija državnih institucija bila je brza. Solidarnost jedni sa drugima je bila velika. Na sreću, posledice su samo materijalne.

Kao vlada , od prvog trenutka pomažemo građanima u poplavljenim područjima. I preko Agencije za upravljanje vanrednim situacijama, Kosovske policije, kao i Kosovskih bezbednosnih snaga, intervenisali smo da pružimo hitnu podršku. Regionalna vodovodna preduzeća takođe su ovde dala dragocen doprinos da se obezbedi snabdevanje vodom za piće.

Profesionalne pumpne jedinice intervenisale su u kućama i područjima gde je došlo do plavljenja
Cisterne sa pijaćom vodom obezbeđene su i raspoređene u različitim delovima poplavama najugroženijih mesta

Profesionalne vatrogasne jedinice, po potrebi, otvorile su bočne kanale za cirkulaciju vode i snižavanje nivoa vode.

Nacionalni i lokalni putevi su deblokirani. U slučajevima kada je došlo do većih oštećenja infrastrukture obezbeđeni su alternativni putevi za saobračaj.

Po zahtevima opština obezbeđeni su ležajevi, ćebad, lekovi, higijenski paketi, odeća i hrana.
O evakuaciji porodica i evakuisanim porodicama potom su se pobrinule Kosovske bezbednosne snage preko Nacionalne garde i timova za traganje i spasavanje.

Sada, dok zajedno radimo na saniranju pričinjene štete, osim posledica, moramo se pozabaviti i uzrocima razmera poplava.

Oštećenje obala i rečnih korita od divljeg iskopavanja šljunka, odlaganje otpada u reke, nelegalna seča šuma i nepošumljavanje, neadekvatni sistemi kanalizacije i vodosabirnika , neadekvatno planiranje javne infrastrukture i globalne klimatske promene, nesumnjivo su olakšale, ubrzale i učestale poplave u našim nastanjenim naseljima.

Pored procene štete, moramo preispitati i svoje ponašanje prema životnoj sredini i prirodi. Istovremeno, da još više unapredimo našu reakciju i odgovornosti institucija u njihovoj prevenciji. Potrebna nam je i istraga o nezakonitim radnjama na štetu ekosistema. Oporavak nije dovoljan ako ne naučimo lekcije. Nije dovoljno da se situacija prevaziđe, ako se ponavlja. Potrebna nam je institucionalna i društvena svest i mobilizacija.

Uvek ćemo biti uz opštine, porodice, preduzeća i građane iz pogođenih područja. Pomoć Vlade neće izostati ni za trenutak. Srbica, Mitrovica, Klina, Istok i Podujevo, zajedno će se podići.

Zahvaljujem!

Last modified: 25 јануара, 2023

Comments are closed.

×