Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti je posetio Skenderaj i Mitrovicu

22 januara, 2023


Skendemderaj, Mitrovica, 22. januar 2023.

Jutros zajedno sa ministrom odbrane Armend Mehaj, ministrom administracije lokalne samouprave Elbert Krasnići, dvojicom zamenika ministara unutrašnjih poslova Gašani i Dobra, kao i pukovnikom KSB-a Ejup Maćedonci, premijer Republike Kosovo Albin Kurti, posetio je opštinu Skenderaj i južnu opštinu Mitrovica.

Premijer se tamo sastao sa predsednicima opština Fadil Nura i Bedri Hamza. Oni su informisani o nastaloj situaciji u njihovim opštinama i razgovarali o stečenim poukama u pogledu reagovanja i sprečavanja pogoršanja u sličnim situacijama. Na ovim sastancima premijer Kurti je izrazio spremnost za pružanje pomoći kroz sve institucionalne mehanizme. Zajedno su obišli poplavljena naselja u Srbici, selo Lauše i Kućice, a u Mitrovici, selo Lisica, naselje Fidanište i Mitrovačko jezero.

Mi kao Vlada i centralne institucije, od prvog trenutka pomažemo građanima poplavljenih područja. Takođe, Agencija za upravljanje vanrednim situacijama i KBS-a, čine napore za pružanje hitne podrške, kao i regionalne vodovodne kompanije se zalažu za obezbeđivanje i snabdevanje pitkom vodom.

U Srbici su profesionalne pumpne jedinice intervenisale u kućama i područjima gde je bilo poplava. U koordinaciji sa javnim preduzećima poslate su cisterne za vodu za piće. Nakon zahteva koje je opština Srbica primila, 20. januara, za ćebad i hranu, Operativni centar MUP-a je ispunio zahtev za 120 ćebadi i počeo da obezbeđuje tri obroka za 500 ljudi. KSB je dodelio higijenske pakete stanovnicima.

U južnoj opštini Mitrovica, zbog poplava izazvanih obilnim kišama, oko 100 ljudi je raseljeno iz svojih domova, radi smeštaja u različite prostore. Za evakuisane porodica KSB se pobrinuo za higijenske pakete. Profesionalne pumpne jedinice su intervenisale u poplavljenim kućama i područjima. U različitim delovima grada i sela obezbeđeni su rezervoari za vodu za piće. Cisterna za vodu je takođe ustupljena mitrovačkoj bolnici. U međuvremenu, od strane profesionalnih vatrogasnih jedinica, u pojedinim selima su otvoreni bočni kanali za cirkulaciju vode i pad vodostaja.

Zalaganje i podrška najugroženijim područjima i porodicama u nevolji nastavlja se i danas, a biće nastavljeno i sutra. Najvažnije je da je šteta samo materijalna i to zahvaljujući zajedničkom radu, angažovanju i solidarnosti.

Narednih dana zajedno ćemo raditi na sanaciji učinjene štete. Ali, osim posledica, moramo se baviti i uzrocima. Dugi niz godina neovlašćeno se oštećuju korita reka, neodgovorno se oštećuju šume, a infrastrukturni projekti se sprovode bez adekvatnog planiranja. Sve to je nesumnjivo pogoršalo situaciju nakon kiša.

 

Last modified: 25 јануара, 2023

Comments are closed.

×