Zyra e Kryeministrit

Ceo govor premijera Kurtija povodom podnošenja zahteva Kosova za članstvo u EU

15 decembra, 2022

Poštovani ministre Bek,
Dame i gospodo,

Došli smo u Prag, grad u srcu Evrope, da ponovo potvrdimo nepokolebljivu privrženost Republike Kosovo osnovnim vrednostima Evropske unije – za slobodu, demokratiju, ljudska prava, jednakost i vladavinu prava – podnošenjem zahteva Republike Kosovo za članstvo u ovoj Uniji.
Ovo je istorijski dan za narod Kosova i veliki dan za demokratiju u Evropi.

Pismo koje nosim sadrži nade i snove naših građana, koji su se toliko trudili da dođu do današnjeg dana.

To govori o našim težnjama da se pridružimo EU – sa kojom delimo zajedničke vrednosti i ideale – kao istorijskom procesu iz političkog projekta mira i prosperiteta.

To odgovara viziji Evrope koja je celovita, slobodna i u miru.To povećava poverenje u Evropu koja ima svetlu, kooperativnu i progresivnu budućnost.

Sledeće godine obeležićemo dvadesetogodišnjicu Solunskog samita, gde je EU dala obećanje svim zemljama Zapadnog Balkana. Sledeće godine ćemo proslaviti 30 godina od kada je Zajednica zvanično postala Unija, Evropska unija, stupanjem na snagu Ugovora iz Mastrihta. Naredna godina, u evropskom smislu, počinje danas za moju zemlju, podnošenjem Vašoj Ekselenciji našu aplikaciju za članstvo u Uniji.
Mi razumemo da je naš put napred zasnovan na našim zaslugama.

Ne želimo nikakva zadnja vrata, nikakav krači put. Želimo da izgradimo EU u našoj zemlji sa našim ljudima – domaću EU, ali ne i samostvorenu: potrebna nam je pomoć EU na Kosovu, zemlji koja nastoji da doprinese EU.

Ne vidimo napredak iz transakcione perspektive, već iz perspektive transformacije, gde unapređujemo našu demokratiju, razvijamo našu ekonomiju i reformišemo naše društvo. Evropska unija je destinacija kojoj težimo i sreća je što prihvaćamo.

U međuvremenu, EU predstavlja težak posao u kome treba uživati. Od trenutka kada su podnele svoje zahteve do momenta članstva, različitim zemljama su bili potrebni različiti vremenski periodi: od Finske i Švedske, za koje je trebalo tri godine, do Malte i Kipra, za koje je trebalo 14 godina – u proseku 9 godina. Realno je da Republika Kosovo teži ovom prosečnom trajanju. Naš Sporazum o stabilizaciji pridruživanja je već implementiran za oko 50%.

Hvala vam, ministre Bek, na toploj dobrodošlici i za svu podršku koju ste nam ukazali tokom vašeg predsedavanja.

Pod vođstvom Češke Republike EU-a, naš narod je postao bliži Evropskoj uniji; a veza između Češke i Republike Kosovo još više je ojačala.

Dozvolite mi da završim da je „Evropa kao obaveza“ predsednika Vaclava Havela naša Evropa, to je naša dužnost.

Mnogo vam hvala!

Last modified: 16 децембра, 2022

Comments are closed.

×