Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti razgovarao je sa građanima opštine Prizren o budžetu za 2023. godinu

22 novembra, 2022

Prizren, 22.11.2022

Premijer Republike Kosovo Aljbin Kurti boravi u poseti opštinama u zemlji, gde sa građanima ovih opština razgovara o budžetu za 2023. godinu, projektima i inicijativama koje imaju za cilj da olakšaju život građana i da razviju našu ekonomiju.

Premijer Kurti je održao prvi sastanak i razgovarao sa građanima opštine Prizren, zajedno sa dva ministra Vlade Kosova, ministrom finansija, rada i transfera g. Hekuran Murat i sa ministrom lokalne samouprave g. Elbert Krasnikin, gde su bili prisutni i poslanici, savetnici u ministarstvima i drugi opštinski i centralni zvaničnici.

Premijer Kurti je istakao da je budžet za 2023. godinu 3 milijarde i 212 miliona evra, najveći u istoriji naše Republike. To je zato što, uprkos izazova globalne krize, prošla godina je bila najuspešnija godina u istoriji naše države, po budžetskim prihodima i privrednom rastu, a i 2023., kako je naglasio, blagostanje, zdravstvo, obrazovanje, odbrana i poljoprivreda i dalje ostaju prioriteti Vlade Kosova.

U svom obraćanju građanima ove opštine, premijer je govorio o budžetskim izdvajanjima za opštinu Prizren, za zdravstvo, obrazovanje, kulturu, infrastrukturu i mnoge druge projekte i inicijative. Za opštinu Prizren budžet za 2023. godinu iznosi preko 92,5 miliona evra.

Nakon svog govora i predstavljanja budžeta za 2023. godinu, premijer Kurti je razgovarao sa građanima ove opštine, kako bi ih saslušao o budžetskom pitanju.

Govor premijera Kurtija na predstavljanju budžeta za 2023. godinu građanima opštine Prizren:

Poštovani građani opštine Prizren, poštovani građani Republike, dame i gospodo, sestre i braćo,

Drago mi je da se nalazim u ovom prelepom gradu, Prizrenu.

Srećan sam što smo danas ovde, zajedno sa ministrom finansija, rada i transfera g. Hekuran Murat i sa ministrom lokalne samouprave g. Elbert Krasniqi, da govorimo o Budžetu Republike Kosovo za 2023. godinu, o projektima i inicijativama, da olakšamo život građanima i da razvijamo našu ekonomiju.

Ovde sa nama su poslanici Skupštine Republike, zatim savetnici u našim ministarstvima i drugi opštinski i centralni funkcioneri.

Budžet Republike Kosovo za 2023. godinu biće 3 milijarde i 212 miliona evra, odnosno 3 milijarde i 212 miliona evra, od čega će budžetski prihodi biti 2 milijarde i 884 miliona evra. Ovaj budžet je najveći u istoriji naše Republike. To je zato što, uprkos izazova globalne krize, prošla godina je bila najuspešnija godina u istoriji naše države, po budžetskim prihodima i privrednom rastu.

Za opštinu Prizren budžet za 2023. godinu je preko 92,5 miliona evra, odnosno preko 92 i po miliona ili tačnije 92 miliona 564 hiljade i 537 evra. Tačno ću vam reći koliki je budžet, jer ste vi oni koji treba da znaju svaki cent kako se ulaže i troši, pri čemu smo od ovih preko 92,5 miliona evra za kapitalne troškove u Prizrenu izdvojili preko 32 miliona evra, ili tačnije 320.72.593.

Poštovani građani,

U 2023. godini, blagostanje, zdravstvo, obrazovanje, odbrana i poljoprivreda i dalje su naši prioriteti.

Za zdravstveni sektor na centralnom i lokalnom nivou izdvojili smo 296 miliona evra, a od toga 60 miliona evra za esencijalne lekove, tako da je nešto više od 20 odsto ukupnog budžeta za zdravstvo, kako bi bolnice i centri porodične medicine bili dobro snabdeveni za pružaju što kvalitetnijih usluga za građane.

Ministarstvo zdravlja će renovirati Centar za transfuziju u Prizrenu. U cilju poboljšanja primarnih zdravstvenih usluga u Prizrenu, za 2023. godinu, između ostalog, izdvojili smo budžet za opštinu Prizren za nabavku medicinskih aparata, laboratorijske opreme i stomatološke opreme, digitalizaciju hitnih službi, nabavku vozila prve pomoći za Centar porodične medicine, izgradnju Centara porodične medicine u Koriše, u KFOR-u, kao i izgradnja aneksa centra porodične medicine u selima Đonaj, Rečan i Žur.

Povećanjem budžeta u zdravstvenoj infrastrukturi, takođe smo predvideli i povećanje broja medicinskog osoblja, gde smo dodali 400 mesta: 100 mesta za centralni nivo i 300 za lokalni nivo, širom Kosova, što obuhvata i Prizren, a poznato je da je ona druga po veličini opština u Republici Kosovo.

Dodali smo 243 nova kadrovska položaja, kako bi bila funkcionalna sva do sada izgrađena obdaništa, a takođe smo ispunili obećanje o 500 asistenata za decu sa ograničenim sposobnostima.

U skladu sa našim obećanjem za rani razvoj dece, nastavili smo budžetsku stavku za izgradnju obdaništa, gde smo ove godine izdvojili budžet za izgradnju 11 obdaništa u zemlji, uključujući i obdaništa u Prizrenu. U budžetu za 2023. godinu izdvojena su sredstva za izgradnju i renoviranje školskih objekata u opštini Prizren.

Kao reformska vlada, čvrsto verujemo u mnoge i transformativne mogućnosti koje informaciona tehnologija donosi. Verujemo da je digitalizacija sredstvo kojim, posebno naši mladi, postaju deo globalnog tržišta i deo održivog razvoja, ovde na Kosovu. Zbog toga smo za 2023. godinu izdvojili 260.000 evra za formiranje Centra za digitalnu izvrsnost u Parku za inovacije i obuku (ITP)-Prizren.

A u vreme kada međunarodne cene hrane nastavljaju da rastu, pored dodatne podrške koju smo dali našim poljoprivrednicima 2022. godine, za 2023. je nastavljeno povećanje budžeta, dostigavši po prvi put iznos od 87 miliona evra za poljoprivredu, što uz podršku spoljnih fondova očekujemo da ćemo premašiti vrednost od 100 miliona evra, što je i naše obećanje.

Za narednu godinu, budžetom za 2023. planirana je sanacija kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje poljoprivrednih površina u Koriše, Veležu, Našec, Hoča, Vlašni i Romaj.

Podrška za sektor bezbednosti i odbrane u sadašnjem kontekstu postaje još važnija. Zbog toga smo dodali 300 novih radnih mesta za Kosovsku policiju i povećali budžet za nabavku savremenog naoružanja za našu vojsku.

Naknade za porodilje i decu koje smo obećali, započeli smo na vreme i 2023. godine ispunjavamo obećanje, tako što ćemo u šemu uključiti svu decu mlađu od 16 godina. A za ovu namenu izdvojili smo budžet u iznosu od 60 miliona evra.

Povratak državnih carinskih terminala je takođe bilo jedno od naših obećanja, čiju ćemo materijalizaciju nastaviti i sa terminalom na prištinskom aerodromu i u Vrmici, kao i sa drugim terminalima, za čije smo funkcionisanje izdvojili 6 miliona evra.

Predvideli smo budžet za završetak puteva koji su u procesu već́ nekoliko godina, kao i budžet za izgradnju puta Prizren-Tetovo. Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture izdvojilo je 6 miliona evra u budžet za popravku regionalnog puta Prizren – Prevale, kao i sredstva za izgradnju puta Planej – Paštrik, popravku puta u naselju „Jeta e Re“ i za žičaru u Prizrenu.

Izdvojili smo budžet za brojne projekte za drumsku infrastrukturu u opštini Prizren; za izgradnju novih puteva i sanaciju postojećih, kao i kanalizacije, vodovoda i trotoara u ulicama grada i sela Prizrena.

Nastavićemo da podržavamo javna preduzeća, u njihovom povratku u profitabilnost, kako bi ona postala doprinosnici ekonomskog razvoja, stoga smo ponovo izdvojili 40 miliona evra na centralnom nivou, za ulaganja u ova preduzeća.

Za državne rezerve smo izdvojili dodatnih 15 miliona evra za 2023. godinu za nastavak njihovog punjenja, nakon što smo nacrtom budžeta iz prošle godine za 2022. godinu u kojoj se nalazimo izdvojili 10 miliona evra.

Za podršku građanima da prebrode energetsku krizu, uz podršku Evropske unije, imaćemo još 75 miliona evra, pored mnogih projekata u energetskom sektoru koji će uskoro početi, poput onog sa proširenjem centralnog grejanja, solarni park u KEK-u i baterije sa MCC.

U cilju zaštite prava radnika, obezbeđivanja kvaliteta usluga, zaštite potrošača i naplate poreza, koji omogućavaju pružanje kvalitetnijih javnih usluga, na nivou zemlje dodali smo 240 novih radnih mesta za inspektorate.

Za zaštitu i očuvanje bogatog kulturnog nasleđa grada-muzeja Prizrena izdvojili smo: 400.000 evra za Istorijski centar Prizrena, 500.000 evra za revitalizaciju ulice Marin Barleti, 100.000 evra za stalnu postavku u Kompleksa Albanske lige u Prizrenu, 300.000 evra za Nacionalni centar za kulturno nasleđe, 100.000 evra za Muzej filigrana u Prizrenu i 300.000 evra za izgradnju zgrade Međuopštinske arhive u Prizrenu. Vlada ostaje angažovana i tokom naredne godine, da sačuva nasleđene vrednosti i prenese ih budućim generacijama.

A za našu omladinu i generacije sportista izdvojili smo 2.600.000 evra za izgradnju kulturnih, omladinskih i sportskih objekata.

Poštovani građani,

Postoji i mnogo drugih projekata i inicijativa koje su u ovom budžetu, koji je najveći do sada, i koji nas stavlja u povoljniju poziciju za prevazilaženje izazova koji nas mogu očekivati tokom naredne 2023. godine.

Više detalja o budžetu za narednu godinu izneće ministar Murati, a zatim ministar Krasnići, a nakon toga ćemo moći da razgovaramo.
Hvala vam još jednom na vašem učešću i doprinosu.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×