Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti se u Talinu sastao sa estonskim ministrom spoljnih poslova Urmasom Reinsaluom

18 novembra, 2022

Talin, 18. novembar 2022

Nakon sastanka sa njegovom koleginicom, premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, imao je radni ručak sa ministrom spoljnih poslova Estonije Urmasom Reinsaluom.

Govoreći o odličnim bilateralnim odnosima dve zemlje, u razgovoru su istaknute sličnosti istorijskih iskustava i geostrateških situacija Kosova i Estonije.

Premijer Kurti se zahvalio ministru Reinsalu na podršci Estonije Kosovu u spoljnoj politici. Kosovo može da uči od estonskog modela u unapređenju svojih ciljeva za evroatlantske integracije, kao i u jačanju državnih institucija kroz kvalitativnu reformu javne uprave, rekao je premijer.

Republika Kosovo i Republika Estonija dele iste stavove u pogledu neopravdane ruske agresije na Ukrajinu i saglasne su o potrebi povećane podrške Ukrajini. Naglašena je i potreba za jačanjem savezništva između demokratskih i miroljubivih država u odnosu na one autokratske i agresivne. U tom kontekstu, premijer Kurti je istakao važnost povezivanja demokratskih i evropskih vrednosti sa ekonomskim interesima i trgovinskom razmenom.

Na ovom sastanku, premijera Kurtija pratili su nerezidentni ambasador Kosova u Estoniji, Shkëndije Geci-Sherifi, zamenica premijera Emilija Redžepi, ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Çeku i savetnik premijera Ministar, Lulëzon Jagxhiu.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×