Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti učestvovao je na panelu „Geopolitičke krize i put ka održivom miru“ u okviru Mirovnog foruma

11 novembra, 2022

Premijer Republike Kosovo učestvovao je na panelu za diskusiju u okviru Mirovnog foruma u Parizu, Francuska, na temu „Geopolitičke krize i put ka održivom miru“.

U uvodnom govoru on je govorio o posledicama ruske agresije u Ukrajini i o odgovornosti koju evropski kontinent i demokratski svet imaju u zaštiti demokratije od ruskog fašizma.

On je rekao da mir i bezbednost u Evropi na njenom istoku ne stavlja na iskušenje samo Rusija , već i na jugoistoku Srbija, koja sa Rusijom deli zajedničke ciljeve za dominaciju.

Govoreći o Kosovu, premijer Kurti je rekao da je naša Republika demokratska, u kojoj je svaki građanin, bez obzira na rasu, pol ili etničku pripadnost, jednak pred zakonom. On je istakao poboljšanja demokratskih pokazatelja i pokazatelja vladavine prava prema izveštajima Transparenci International, Reporters Vithout Borders i Vorld Justice Project (VJP), ekonomskom učinku tokom 2021. i 2022. godine i usklađivanju spoljne politike Kosova sa partnerima u uvođenje sankcija Rusiji.

Kada je reč o odnosima sa Srbijom, on je rekao da Kosovo želi dobre i miroljubive odnose sa Srbijom i da je spremno da pruži ruku zemlji koja je izvršila genocid nad našim narodom, ako je ovaa zemlja spremna da se oslobodi svojih pesnica.

On je rekao da se put trajnog mira na Zapadnom Balkanu ostvaruje daljom demokratizacijom i evropeizacijom ovog regiona.

Premijer Kurti se na kraju zahvalio Evropskoj uniji na kontinuiranoj pomoći, posebno Francuskoj za doprinos miru, demokratiji i razvoju u regionu i na Kosovu, da bi potom nastavio sa otvorenom diskusijom sa prisutnima u sali.

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×