Zyra e Kryeministrit

Premijer Kurti: Vlada se ozbiljno bavi izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode

8 novembra, 2022

Priština, 8. novembar 2022.

Zajednička Balkanska konferencija je najvažniji događaj za profesionalce u oblasti voda Albanije, Kosova, Severne Makedonije i Crne Gore, rekao je premijer Republike Kosovo Albin Kurti, na otvaranju 10-te Konferencije i Izložbe Zajednički Balkan „Podzemne vode – Učiniti nevidljivo vidljivim”.

Premijer Kurti je naglasio da, osim toga, ova godišnja konferencija uzima u obzir vitalni značaj usluga vodosnabdevanja i kanalizacije, kao i promoviše razmenu tehnoloških iskustava i pruža perspektivu mladim stručnjacima u sektoru.

Osim toga, premijer Kurti je naglasio da je evidentno da dve decenije traje ignorisanje lošeg upravljanja, zagađenja i degradacije vodnih resursa, od eksploatacije peska i šljunka, prekomerne eksploatacije, zagađenja i nedostatak planiranja, pri čemu je naglasio da je Vlada pod njegovim rukovodstvom, mobilisana u nekoliko frontova za rešavanje ovog izazova: počevši od jačanja pravnog okvira i vraćanja zakonitosti za rešavanje vodnih dozvola, kao i koncesija za komercijalne korisnike, nastavljajući sa konkretnim akcijama za rešavanje potrebe za izgradnjom novih rezervoara, počevši od onih koji su nesporni prioritet, kao što su brana Firaja, koja će obezbediti vodu za regione Uroševca, Gnjilana i Prištine i brane Kamenica, kako bi obezbedili potrebnu vodu za zonu koja ima najveće potrebe.

Takođe, premijer je rekao da je već́ započeta izrada studija izvodljivosti za tri nove brane: Dragaćin u Terandi, Polate u Podujevu i Kućica u Srbici, kao i izrada plana na nivou Kosova za izgradnju novih brana, što je predstavlja ažuriranje master plana za vode iz 1982. godine, odnosno nakon punih 40 godina.

„Vlada, takođe ozbiljno se bavi izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode – nedavno smo otvorili postrojenje u Peći, dok narednim nedeljama očekujemo da otvorimo postrojenje u Đakovici. Na redu su regionalna postrojenja u Prištini, Kosovo Polju, Obilić́u, Gračanici i Mitrovici, kao i Vučitrnu i fabrici u Gnjilanu. Nameravamo da završimo studije tretmana zagađenih voda za ostalih 12 opština po veličini“, rekao je on.

Kompletan govor premijera Republike Kosovo Albin Kurti:

Poštovani domaćini, rukovodioci UVKALB i UVKKOS, g. Petrit Tare i g. Zenel Zenelaj,
Poštovani zamenici ministra, zamenice ministra Ministarstva za sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu gđa. Linda Çavdërbasha i zameniče ministra Ministarstva za ekonomiju g. Getoar Mjeku,
Poštovani ambasadore Švajcarske Thomas Kolly i zamenik ambasadora Nemačke Matthias Conrad,
Poštovani akteri sektora voda Kosova i Albanije,

Zadovoljstvo je videti kako se nastavlja tradicija koju su započela udruženja vodovoda i kanalizacije Albanije i Kosova. Balkanska zajednička konferencija je najvažniji događaj za profesionalce u oblasti voda u Albaniji, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, na kojem se obrađuju teme i dešavanja od interesa za usluge vodosnabdevanja i kanalizacije. Pored toga, ova godišnja konferencija prepoznaje vitalni značaj usluga vodosnabdevanja i kanalizacije, promoviše razmenu tehnoloških iskustava i pruža perspektivu mladim profesionalcima u sektoru.

Ovo je drugi put da učestvujem na ovoj konferenciji i jedna od stvari koja me je najviše impresionirala je da Konferencija dobija karakter i van Balkana, uz učešće van granica našeg Regiona i Evrope. Ovo je očigledno veoma pozitivan razvoj događaja i rezultat vašeg predanog rada.

Ovogodišnja tema, u skladu sa temom Svetskog dana voda, je „Podzemne vode – Učiniti nevidljivo vidljivim“, a na Kosovu će nevidljivo ostati još nekoliko dana, do inauguracije koju ćemo obaviti sledeće nedelje mreže za praćenje podzemnih voda, koja je nedostajala i koju pretvaramo u stvarnost uz podršku švedske vlade. Nameravamo da ovaj rad obogatimo nekim istraživanjima sa međunarodnim kompanijama o potencijalu podzemnih voda za snabdevanje pijaćom i mineralnom vodom, upotrebom u poljoprivredi, kao i toplotnu energiju.

Ali ono što ostaje evidentno je dve decenije ignorisanja lošeg upravljanja, zagađenja i degradacije vodnih resursa, i tako oskudnih, usled eksploatacije peska i šljunka, prekomerne eksploatacije, zagađenja i nedostatka planiranja. Kosovo je država sa vodnim stresom, sa malo obnovljivih vodnih resursa od oko 1600 kubnih metara godišnje, po stanovniku, što je oko 20% proseka Regiona. Pored toga, količina akumulacije vode na Kosovu od oko 300 kubnih metara, po stanovniku, je znatno manja u poređenju sa zemljama regiona ili samo 42% regionalnog proseka.

Ako se ovome dodaju predviđanja o efektima klimatskih promena, očekuje se da će dostupnost u narednih 30 godina pasti za 20%. Uprkos svih ovih faktora, degradacija ovog vitalnog resursa je tolerisana tokom godina.

Sto ga, moja Vlada se mobilisala na nekoliko frontova da odgovori na ovaj izazov: počevši od jačanja pravnog okvira i vraćanja zakonitosti za rešavanje vodnih dozvola, kao i koncesija za komercijalne korisnike, nastavljajući sa konkretnim akcijama na rešavanju potrebe za izgradnjom novih rezervoara, počevši od onih koji su nesporni prioritet, kao što su brana Firaja koja će obezbediti vodu za regione Uroševca, Gnjilana i Prištine i brane Kamenica, da obezbedi potrebnu vodu za zonu koja ima najviše potrebe.

Takođe, već smo inicirali izradu studija izvodljivosti za tri nove brane: Dragaćin u Terandi, Polata u Podujevu i Kućica u Srbici, kao i izradu plana na nivou Kosova za izgradnju novih brana, što je ažuriranje vodnog master plana iz 1982. godine, odnosno nakon 40 godina. Vlada se takođe ozbiljno bavi izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode – nedavno smo otvorili postrojenje u Peći, dok u narednim nedeljama očekujemo otvaranje postrojenja u Đakovici. Na redu su regionalna postrojenja u Prištini, Kosovo Polju, Obiliću, Gračanici, Mitrovici i Vučitrnu, kao i fabrika u Gnjilanu. Nameravamo da privedemo kraju studije o tretmanu zagađenih voda za ostalih 12 opština.

Evidentan je i uspeh upravljanja vodnim uslugama, jer voda nije samo resurs, ona je i usluga i kao usluga postaje upotrebljiva kao resurs, gde imamo napredak u reformama u odnosu na region i spremni smo da podelimo naša uspešna iskustva. Vlada je depolitizovala Upravne odbore, koji se sada fokusiraju na poboljšanje učinka regionalnih vodovodnih preduzeća, a ne na njihovo zapošljavanje. Glavni izazov ovde ostaje gubitak vode koji, iako je u proseku bolji od mnogih glavnih gradova u regionu, ne možemo biti komotni, uzimajući u obzir nedostatak vode na Kosovu. Dakle, gubitak vode na Kosovu boli više nego drugde. Ne samo zato što je Kosovo naša zemlja, već zato što imamo mnogo manje vodnih resursa od drugih zemalja. Srećan sam što smo uputili ovo pitanje Među-ministarskom savetu za vode i odbori su sada mobilisani i ozbiljno se bave ovim izazovom, zajedno sa menadžmentom regionalnih kompanija za vodu.

Na kraju, nevidljivo koje se trudimo da učinimo vidljivim, jeste angažovanje i osnaživanje mladih stručnjaka u sektoru voda. U tu svrhu, uspostavili smo master program za integrisano upravljanje vodnim resursima na Univerzitetu u Prištini, uz podršku Vlade Švajcarske, i otvorili smo vrata za njihovo angažovanje u institucijama, kao i jedinicama za implementaciju projekata. Svi ovi uspesi ukazuju na podršku zajednice donatora kojim smo večno zahvalni.

Hvala svima i želim vam uspeh ubuduće.

 

Last modified: 2 децембра, 2022

Comments are closed.

×